Τι κρύβεται κάτω από τους αιώνιους πάγους της Ανταρκτικής: Επιστήμονες σήκωσαν το… καπάκι και ερευνούν μυστικά 14 εκατ. ετών [videos]

Το γραφικό δείχνει πώς θα εμφανιζόταν το τοπίο της Ανταρκτικής εάν ο πάγος απομακρυνόταν. Πηγή: Stewart Jamieson/ Πανεπιστήμιο Durham




Μια διεθνής ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ένα αρχαίο τοπίο κρυμμένο κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής για περισσότερα από 14 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτή η τεράστια, παρθένα έκταση -που εκτείνεται σε 32.000 km²- προσφέρει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τις ιστορικές αντιδράσεις του στρώματος πάγου στις κλιματικές αλλαγές και υπόσχεται να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για τα κρυφά εδάφη της Ανταρκτικής.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα και τεχνικές ραδιοηχούς για να χαρτογραφήσει μια έκταση 32.000 km2 κάτω από το τεράστιο στρώμα πάγου.

Ανακάλυψαν ένα τοπίο που φαίνεται να έχει σχηματιστεί από ποτάμια πριν από τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια και πιθανώς ακόμη και πριν από την αρχική ανάπτυξη του πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής πριν από περίπου 34 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό το πρόσφατα ανακαλυφθέν τοπίο αποτελείται από αρχαίες κοιλάδες και κορυφογραμμές, που δεν μοιάζουν σε μέγεθος και κλίμακα με το τοπίο της Βόρειας Ουαλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει τροποποιηθεί από παγετώνες .

Η ύπαρξή του συνεπάγεται μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα θερμοκρασίας του στρώματος πάγου στην περιοχή που ερευνήθηκε από τους ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Stewart Jamieson, στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Durham, UK, είπε:

«Η γη κάτω από το φύλλο πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι λιγότερο γνωστή από την επιφάνεια του Άρη. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί αυτό το τοπίο ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο ρέει ο πάγος στην Ανταρκτική και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος».

«Έτσι, ερευνούμε ένα μικρό μέρος αυτού του τοπίου με περισσότερες λεπτομέρειες για να δούμε τι μπορεί να μας πει για την εξέλιξη του τοπίου και την εξέλιξη του στρώματος πάγου. Και αυτό που βρίσκουμε είναι μια αρχαία επιφάνεια γης που δεν έχει διαβρωθεί από το στρώμα πάγου και αντίθετα μοιάζει σαν να δημιουργήθηκε από ποτάμια πριν εμφανιστεί ο πάγος».

«Αυτό μας λέει ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που δείχνει ότι αν και αυτό το τμήμα του στρώματος πάγου μπορεί να είχε υποχωρήσει κατά τη διάρκεια θερμότερων εποχών στο παρελθόν, οι συνθήκες σε αυτήν την τοποθεσία πιθανότατα δεν άλλαξαν πολύ. Και αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς το στρώμα πάγου μπορεί να ανταποκριθεί στη μελλοντική και συνεχιζόμενη θέρμανση».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Neil Ross, καθηγητής Πολικής Επιστήμης και Περιβαλλοντικής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, UK, δήλωσε:

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το τοπίο, «κρυμμένο σε κοινή θέα» για πολλά χρόνια, μπορεί να μας πει τόσα πολλά για την πρώιμη και μακροπρόθεσμη ιστορία του στρώματος πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, καθώς και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς θα μπορούσε εξελίσσονται ως απάντηση στη μελλοντική κλιματική αλλαγή. Αυτό ήταν κάτι σαν ένα αργό έργο, το οποίο όμως έχει πλέον αποδώσει καρπούς σε μια συναρπαστική εργασία που περιλαμβάνει μια σπουδαία ερευνητική ομάδα».

Οι πρώιμες εργασίες

Η ανακάλυψη βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες αυτής της ομάδας που, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, έχουν χαρτογραφήσει κρυμμένες οροσειρές, συστήματα φαραγγιών και λίμνες κάτω από τον πάγο στην Ανταρκτική.

Αν και το τοπίο κάτω από το στρώμα πάγου δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, οι δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν πάνω από την περιοχή δείχνουν μικρές κυματώσεις της επιφάνειας του φύλλου πάγου που παρέχουν ενδείξεις για το τοπίο του υποπάγου.

Σε μερικά σημεία, η ύπαρξη του τοπίου έχει επιβεβαιωθεί με τη χρήση ραδιοηχούς από αεροπλάνα για να δούμε μέσα από τον πάγο και να χαρτογραφήσουμε το σχήμα της γης κάτω από το στρώμα πάγου.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν άλλα, άγνωστα ακόμη, αρχαία τοπία κρυμμένα κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής.

Ο καθηγητής Jamieson πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε το τοπίο, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε για να καλύψουμε κενά όπου δεν υπάρχουν έρευνες και χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες για να κατανοήσουμε πώς το στρώμα πάγου και το υποκείμενο τοπίο του έχουν αλλάξει κατά τη μακρόχρονη ιστορία τους».

Η συλλογή δεδομένων έρευνας που στηρίζει αυτήν την εργασία υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας για το Φυσικό Περιβάλλον (NERC) του Ηνωμένου Βασιλείου Έρευνας και Καινοτομίας (UKRI), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) και τη NASA.

Με πληροφορίες από Ancient Origins 

Αρχαίες μορφές προσώπων αναδύθηκαν στον Αμαζόνιο μετά από 2.000 χρόνια: Ακραία ξηρασία αποκάλυψε άγνωστα πετρογλυφικά στην κοίτη ποταμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: