Αρχαίες μορφές προσώπων αναδύθηκαν στον Αμαζόνιο μετά από 2.000 χρόνια: Ακραία ξηρασία αποκάλυψε άγνωστα πετρογλυφικά στην κοίτη ποταμού

Στιγμιότυπο από βίντεο του Reuters via Fox News




Μορφές ανθρώπινων προσώπων ηλικίας 2.000 ετών, σμιλεμένες πάνω στην πέτρα,

εμφανίστηκαν σε μια βραχώδη επιφάνεια κατά μήκος του ποταμού Αμαζονίου.

Αιτία, η ραγδαία υποχώρηση της στάθμης του νερού σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της ξηρασίας που πλήττει την περιοχή: πρόκειται για το Manaus της πολιτείας Amazonas, της μεγαλύτερης σε έκταση Πολιτείας της Βραζιλίας, η οποία βιώνει την χειρότερη ξηρασία εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα.

Κάποια ανάλογα βραχογραφήματα ή πετρογλυφικά είχαν αναφανεί και στο παρελθόν, αλλά τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία που θα βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν την προέλευσή τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο αρχαιολόγος Χαϊμέ δε Σαντάνα Ολιβέιρα (Jaime de Santana Oliveira).

Σε ένα σημείο του βράχου εντοπίστηκαν μάλιστα κάποιες ήπιες αυλακώσεις.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για τα σημεία όπου κάποτε οι αυτόχθονες κάτοικοι της περιοχής ακόνιζαν τα βέλη και τα δόρατά τους!

Πολύ πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι.

«Τα βραχογραφήματα αυτά είναι προϊστορικά ή προαποικιακά. Δεν μπορούμε να τα χρονολογήσουμε επακριβώς, αλλά με βάση τα στοιχεία της ανθρώπινης κατοχής στην περιοχή, πιστεύουμε ότι είναι περίπου 1.000 έως 2.000 ετών», είπε ο Oliveira σε συνέντευξή του.

 

Το βραχώδες σημείο όπου εντοπίστηκαν τα βραχογραφήματα ονομάζεται Ponto das Lajes και βρίσκεται στη βόρεια όχθη του Αμαζονίου κοντά στο σημείο που ενώνονται οι ποταμοί Rio Negro και Solimões.

Ο αρχαιολόγος είπε ότι σκαλίσματα πάνω στους βράψους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά εκεί το 2010, αλλά η φετινή ξηρασία ήταν πιο έντονη, με τη στάθμη του ποταμού Rio Negro να έχει υποχωρήσει κατά 15 μέτρα από τον Ιούλιο, εκθέτοντας τεράστιες εκτάσεις βράχων και άμμου στην επιφάνεια.

 

Αυτή τη φορά βρήκαμε όχι απλά περισσότερα βραχογραφήματα αλλά και το γλυπτό ενός ανθρώπινου προσώπου σκαλισμένο στον βράχο», είπε ο αρχαιολόγος, ο οποίος εργάζεται για το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς (IPHAN) που επιβλέπει τη διατήρηση ιστορικών τοποθεσιών.

Με πληροφορίες από CNN

«Είμαστε αστρόσκονη»: Ουράνια συνάντηση Διονύση Σιμόπουλου και Vangelis σε παράσταση στον θόλο του Πλανητάριου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: