Θέμα “δημόσιας ασφάλειας”, η υπόθεση απέλασης του Ρώσου δημοσιογράφου από την Κύπρο: Δοκιμάζονται, με ευθύνη της Ρωσίας, οι σχέσεις της Μόσχας με τη Λευκωσία

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο χαιρετισμό του στην 43η Αντικατοχική Πορεία Μόρφου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε σήμερα και για την υπόθεση του Ρώσου δημοσιογράφου που απελάθηκε από την Κύπρο, και τόνισε ότι πρόκειται για “θέμα δημόσιας ασφάλειας”.

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα που προέκυψε με τον Ρώσο δημοσιογράφο και την αντίδραση της Μόσχας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν θέλει να προβεί σε οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις όταν θέματα άπτονται ζητημάτων δημόσιας ασφάλειας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας φαίνεται να κλονίζονται ισχυρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως για θέματα δημόσιας ασφάλειας δεν επιθυμεί να κάνει τις οποιεσδήποτε δηλώσεις.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία καθορίζονται μέσα στο πλαίσιο και της ιδιότητας μας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Υπάρχει μια παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως έγινε στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζεται (η κατοχή), και πολύ ορθά η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της Μόσχας για το θέμα του Ρώσου δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θέλει να είναι υπεύθυνος όταν μιλάμε για θέματα δημόσιας ασφάλειας.

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας ασφάλειας, δεν πρόκειται να κάνω οποιαδήποτε δημόσια δήλωση», κατέληξε.

  • ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΝΟΜΑ…

Δεν έχει ενημερωθεί η κυπριακή Κυβέρνηση για συγκεκριμένο όνομα από τα Ηνωμένα Έθνη για το διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ωστόσο πως τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν την προοπτική και την αξία διορισμού απεσταλμένου. Εξέφρασε, παράλληλα την ελπίδα πως σύντομα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς τυ ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του, μετά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, στον Αστρομερίτη, και ερωτηθείς σχετικά με τα όσα ανέφερε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση περί διορισμού προσωπικότητας από τον Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Μας έχει ζητηθεί από τα ΗΕ κατά πόσο συμφωνούμε με τον διορισμό ενός απεσταλμένου για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και χθες, αργά το απόγευμα, έχουμε δώσει τη συγκατάθεση μας”.

“Ελπίζω», πρόσθεσε, «να υπάρξουν θετικές απαντήσεις, θετικές εξελίξεις και από τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, και σύντομα ο ΓΓ να προχωρήσει σε μια τέτοια ανακοίνωση».

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι έχει βολιδοσκοπηθεί για το συγκεκριμένο θέμα από τα ΗΕ καθώς σημαίνει ότι τα ΗΕ βλέπουν την προοπτική, βλέπουν την αξία αυτού του διορισμού. «Ήταν κάτι που επιδιώκαμε από την πρώτη στιγμή, και ευελπιστώ σύντομα να υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς ΗΕ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι ενήμερος για την προσωπικότητα που ενδεχομένως να διοριστεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Όχι, δεν έχουμε ενημερωθεί για συγκεκριμένο όνομα».

ΚΥΠΕ – ΘΚΕ, ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ και παρασκήνιο για συνεννόηση των κρατών της περιοχής: Επιδιώκουν «ξεκλείδωμα» περιοχής με φυσικό αέριο, θέλουν «μέσα» και την Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: