«Θα μπούμε στη Γάζα»: Ο ισραηλινός στρατός προαναγγέλλει την εισβολή* Αεροπορική επιδρομή σε τέμενος – υπόγειο τούνελ και στη Δυτική Οχθη, αντιπυραυλικούς THAAD στέλνουν οι ΗΠΑ

Palestinians inspect a destroyed area following an Israeli airstrike in Gaza, 21 October 2023. EPA/MOHAMMED SABER




Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι θα αυξήσει τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της προετοιμασίας της επόμενης φάσης της επιχείρησής του κατά του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

«Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, το βράδυ του Σαββάτου.

«Θα εισέλθουμε στις επόμενες φάσεις του πολέμου στις συνθήκες που θα είναι οι βέλτιστες για εμάς», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο στρατηγός Χαγκάρι επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία τουλάχιστον 210 ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειονότητα των οποίων είναι Ισραηλινοί.

Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού επισκέφθηκαν το Σάββατο τα στρατεύματα, τονίζοντας την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων για πιθανή χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα μπούμε στη Γάζα, θα το κάνουμε για επιχειρησιακό σκοπό, να καταστρέψουμε τις υποδομές και τους τρομοκράτες της Χαμάς, και θα το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο», δήλωσε κατά την επιθεώρηση των στρατευμάτων ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χέρτζι Χαλέβι.

  • “Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη, ο εχθρός προετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά προετοιμαζόμαστε και εμείς γι’ αυτόν”, προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματικός. “Και θα έχουμε στο μυαλό τις φωτογραφίες και τις εικόνες, όπως και τους νεκρούς πριν από δύο εβδομάδες”.

Αεροπορική επιδρομή στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ –η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ– επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο (σήραγγες) στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

 

Η Σιν Μπετ και το IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.

  • Στο μεταξύ, νέες ανταλλαγές πυρών χθες Σάββατο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέχικης Χεζμπολάχ προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ- Λιβάνου, μια περιοχή όπου η ένταση έχει οξυνθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Στον Λίβανο το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι έξι μαχητές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, επεσήμανε ότι ένα μέλος του σκοτώθηκε.

Το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιάριν και τη Νταΐρα, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Γιαρούν».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του Σαββάτου σημειώθηκε σειρά περιστατικών στο βόρειο Ισραήλ, όπως η εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας από μαχητές της Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το χωριό Μπαράμ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Ο στρατός επεσήμανε επίσης ότι έπληξε θέση από την οποία η Χεζμπολάχ θα εκτόξευε αντιαρματικές ρουκέτες προς τη μεθοριακή πόλη Σλόμι.

  • Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο σεΐχης Νάιμ Κάσεμ, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης: «Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε», τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.

Περισσότερους ΤHAAD και Patriot στέλνουν οι ΗΠΑ

Την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες (στην Τεχεράνη) δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων» των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο. Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, Al Jazeera

Συντελέστηκε το προαναγγελθέν αδιέξοδο στο Κάιρο: Δεν συμφώνησαν ούτε στα βασικά, όλο και πιο κοντά η χερσαία εισβολή * Tο σχέδιο του Ισραηλινού στρατού [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: