Τα παραλειπόμενα της συνέντευξης του Στέφανου Κασσελάκη στον Εθνικό Κήρυκα: Η επιστροφή του στις… ρίζες και οι απαντήσεις που έδωσε [εικόνες]

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης απαντά στις ερωτήσεις του συνεργάτη του “Ε.Κ.” Θεόδωρο Καλμούκο, περπατώντας στον περίβολο της οικίας του κ. Κασσελάκη. Η Φάρλι πάντοτε παρούσα. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»




Στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας δημοσιεύεται άρθρο του Στέφανου Καλμούκου με τίτλο «Παραλειπόμενα από τη συνέντευξη του «Ε.Κ.» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη»

Η πρόσφατη συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ενός πραγματικά ενδιαφέροντος ανθρώπου, ήταν σίγουρα αποκαλυπτική. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες κατόρθωσε να ανατρέψει το σκηνικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εκλογή του στην προεδρία του, αλλά και να χαράξει καινούργιες πολιτικές διαδρομές γενικά στα πολιτικά σκηνικά και παρασκήνια της Ελλάδος.

Η εμβέλεια της συνέντευξης φάνηκε από τη γενική ανταπόκριση που βρήκε σε πλείστα όσα Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδος, αλλά και της Αποδημίας, τις πολλές αναφορές και αναλύσεις που προκάλεσε, καθότι ήταν η πρώτη εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξή του, η οποία κάλυψε σωρεία θεμάτων.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τη διαδρομή από Βοστώνη προς την περιοχή της Ανω Νέας Υόρκης, γνωστή ευρύτερα ως Up State New York, μέσα σε μία όμορφη ηλιόλουστη φθινοπωρινή ημέρα της Νέας Αγγλίας που η εποχική εναλλαγή των χρωμάτων των φύλλων παίζουν κρυφτό με τις ηλιαχτίδες. Κοπιώδης η διαδρομή, αφού οι διαρκείς καθυστερήσεις λόγω επιδιόρθωσης των οδικών αρτηριών και ιδιαίτερα των γεφυρών ανέβασαν τον χρόνο της από τις τρεισήμισι, στις έξι ώρες.

Ο εκδότης-διευθυντής του «Ε.Κ.» Ηρακλής Διαματάρης ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, αλλά από κάποιο σημείο και μετά οι δευτερεύοντες δρόμοι που οδηγούν στην οικία του κ. Κασσελάκη και του συντρόφου του Τάιλερ, σε απομονωμένο χωριό, συγκλίνουν στην ίδια περιοχή, στην οποία δεν υπάρχει διόλου σχεδόν κυκλοφορία, ούτε περιπολικά της Aστυνομίας, αλλά ένα απέραντο καταπράσινο τοπίο με αρκετές φάρμες κατά διαστήματα. Ακόμα και η πάροδος που οδηγεί στην οικία είναι χωματόδρομος θυμίζοντας κάποια απόμακρα χωριά της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ συζητά με τον εκδότη -διευθυντή του “Ε.Κ.” Ηρακλή Διαματάρη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»

Μας υποδέχθηκε ο κ. Κασσελάκης, για μας ο Στέφανος, ο παλαιός μας συνεργάτης στον «Εθνικό Κήρυκα», ο οποίος τώρα μεγάλωσε καθ’ όλα -κι εδώ ο όρος κυριολεκτεί- και έγινε αυτός που είναι, διατηρώντας όμως την ίδια προσήνεια, φιλικότητα, ανοιχτοκαρδοσύνη, σεβασμό και ευθύτητα, στοιχεία της προσωπικότητάς του ανέγγιχτα από τον χρόνο και τις επιτυχίες του.

Η έκφραση αγάπης και εκτίμησης στον «Εθνικό Κήρυκα» είναι αναμφίβολα ένα σημάδι ενός ευγνώμονος ανθρώπου, ο οποίος δεν ξεχνά εκείνους που του στάθηκαν στο ξεκίνημά του και όντας νεαρός φοιτητής του έδωσαν βήμα έκφρασης στην Ομογένεια της Αμερικής, δηλαδή την άλλη Ελλάδα, την εκτός συνόρων της Ελλάδας. Την Ομογένεια της Αμερικής, η οποία είναι το καμάρι και η προστατευτική ασπίδα του Εθνους, κι αυτό το γνωρίζει ο Στέφανος πολύ καλά. Οπως γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι τον ρόλο του «Εθνικού Κήρυκα» και μάλιστα το τόνισε, πως «σίγουρα ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ έχει ένα μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της ιδέας της Ομογένειας».

Το σημείο της συνομιλίας μας όντως αποκαλυπτικό. Ιδού πώς διατυπώθηκε: «Εθνικός Κήρυκας»: Σας ευχαριστούμε κ. πρόεδρε γι’ αυτή την αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα».

Στέφανος Κασσελάκης: «Εγώ σας ευχαριστώ κι είναι τιμή μου που επιστρέφω στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ με άλλη ιδιότητα και από άλλη θέση τώρα. Αισθάνομαι συγκινημένος επειδή αισθάνομαι και την Ομογένεια και την εφημερίδα ως οικογένεια. Εδώ ανδρώθηκα στην ουσία, ήμουν 14 χρονών όταν ήλθα στην Αμερική. Γνώρισα τον κ. Διαματάρη και την οικογένειά του και μου έδωσε την ευκαιρία να γράφω τη ‘στήλη του φοιτητή’ και μετά συνέχισα και είναι συγκινητικό αυτό που γίνεται σήμερα».

Ηταν πρόθυμος και ανοικτός να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας, όπως και έκανε χωρίς υπεκφυγές και στροβιλισμούς, ακόμα και για προσωπικά του θέματα. Αλλωστε γνωρίζει ο Στέφανος τη φιλοσοφία μας όλα αυτά τα χρόνια, πως δεν επιτρέπουμε ποτέ και σε κανέναν η γνωριμία και εγγύτητα μαζί του να λειτουργήσει ανασταλτικά ή χαριστικά σε μια συνέντευξή μας. Μ’ άλλα λόγια πιο απλά, τις ερωτήσεις που θέλουμε να απευθύνουμε, τις ρωτούμε ούτως ή άλλως, κι εξαρτάται από τον συνεντευξιαζόμενο αν θέλει να τις απαντήσει ή να παίξει το παιχνίδι της υπεκφυγής, του πλατειασμού και του στροβιλισμού. Κι ο Στέφανος απέδειξε ότι δεν απέφυγε και δεν ολιγώρησε μπροστά σε καμία ερώτηση.

Το σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη το οποίο διαθέτει 14 εκτάρια οικοπεδικής έκτασης, δύο λίμνες κι ένα ποτάμι σε απομονωμένη τοποθεσία χωριού της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»

Κάποιες από τις απαντήσεις του είναι κυριολεκτικά αφοπλιστικές. Ιδού μία:

  • «Ε.Κ.»: Μέσα σε μερικές εβδομάδες κατορθώσατε να εκλεγείτε πρόεδρος. Ποιο το μυστικό της στρατηγικής σας;

Στ. Κασσελάκης: «Δεν υπάρχει μυστικό, είμαι ο εαυτός μου. Δεν είμαι μεσσίας, είμαι ο Στέφανος και θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Αν η Ελλάδα ήταν επιτυχημένη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεν θα είχε ανάγκη από κάποιον εξωτερικό (outsider) σαν κι εμένα».

  • Η αίσθηση που αποκομίσαμε από τις τέσσερις και πλέον ώρες παραμονής μας στο σπίτι του συζητώντας είναι πως είναι αποφασισμένος για όλα και ιδού τι εννοώ: «Ε.Κ.»: Πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τα στελέχη εκείνα τα οποία δημόσια και ανοικτά σας αμφισβητούν και σας απομειώνουν;

Στ. Κασσελάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά υπό τη δική μου προεδρία, η οποία βάσει της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο. Αρα τηρώ πλήρως τη διακήρυξη του κόμματος. Οσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτά τα οποία λέω».

Ο Στέφανος, όπως ο ίδιος ομολόγησε, είναι ένθεος άνθρωπος. Ιδού η στιχομυθία: «Ε.Κ.»:

  • Πηγαίνετε στην εκκλησία;

Στ. Κασσελάκης: «Και βέβαια πηγαίνω. Θυμάμαι τις προσευχές που μου δίδασκε η γιαγιά μου η Αλεξάνδρα η Κρητικιά, ‘Ιησούς Χριστός νικά…’ που ακόμα τις κάνω». Να προσθέσω εδώ πως όταν το έλεγε αυτό η συγκίνηση ήταν εμφανής στο πρόσωπο του, αφήνοντας να φανεί πως η γιαγιά του η Αλεξάνδρα η Κρητικιά έχει σημαδέψει την καρδιά του με την αγάπη και τις διδαχές της. Μας αποκάλυψε πως ο ύμνος που τον συγκινεί περισσότερο είναι «το δεύτε λάβετε φως» που ψάλλεται τη νύχτα της Αναστάσεως όταν ο ιερεύς μεταδίδει στους πιστούς το Αγιο Φως της Ανάστασης.

Το σπίτι του αναμφίβολα όμορφο, αλλά πιο όμορφος και επιβλητικός ο εξωτερικός χώρος, έκτασης δέκα τεσσάρων εκταρίων, με δύο μικρές λίμνες, ένα μικρό ποτάμι και πολλά δέντρα τα οποία τώρα με την αλλαγή των φύλλων συγκροτούν έναν ειδυλλιακό «απόκοσμο», τόπο ηρεμίας και γαλήνης, κάτι σαν αποτοξίνωση από την πλημμυρίδα και το βουητό της πόλης. Το καταφύγιο του Στέφανου, για περισυλλογή και ανασυγκρότηση φυσικών και πνευματικών δυνάμεων.

Προθυμοποιήθηκε να μας πάει για δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής, αλλά είχε περάσει η ώρα και μας περίμενε η πολύωρη επιστροφή. Ανανεώσαμε όμως τη συνάντησή μας για το δείπνο και άλλες συζητήσεις για την επόμενη επίσκεψή του.

Πηγή Εθνικός Κήρυκας

Σκληρό μέτωπο κατά Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει από τις ΗΠΑ και συγκαλεί το… αραχνιασμένο 7μελές Εκτελεστικό Γραφείο αντί της 42μελούς Πολιτικής Γραμματείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: