Σκληρό μέτωπο κατά Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει από τις ΗΠΑ και συγκαλεί το… αραχνιασμένο 7μελές Εκτελεστικό Γραφείο αντί της 42μελούς Πολιτικής Γραμματείας

FILE PHOTO: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης κάνει δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την προεδρία, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η εσπευσμένη επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ δίνει ένα νέο δραματικό τόνο στις εξελίξεις και τις ανοιχτές πλέον εχθροπραξίες στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του οποίου οι πολιτικές απόψεις και πρακτικές αμφισβητούνται από ένα ισχυρό ηγετικό μπλοκ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκάλεσε τη συνδρίαση του Πολιτικού Γραφείου για αύριο Πέμπτη, το οποίο είναι ένα επιτελικό όργανο της Κουμουνδούρου, με τη διαφορά ότι σπανίως συνεδρίαζε έως τώρα καθώς υπάρχει η Πολιτική Γραμματεία.

Να σημειωθεί ότι το Εκτελεστικό Γραφείο αποτελείται από 7 μέλη, η πλειοψηφία των οποίων, σήμερα, θεωρείται ότι κινείται στο κλίμα του νέου προέδρου ενώ η Πολιτική Γραμματεία αριθμεί 42 μέλη με ισχυρή εκπροσώπηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχει η αυξημένη καταστατική πλειοψηφία που θα επικυρώνει τις διαγραφές τις οποίες ζητά ο κ. Κασσελάκης για τους Στέφανο Τζουμάκα, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη.

Συγκεκριμένα, στο εκτελεστικό γραφείο εκτός από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, μετέχουν οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της Θοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όλα τα παραπάνω, τα όσα λέγονται καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και τα όσα γράφονται 24/7 στα social δείχνουν ότι μόνο ένα θαύμα μπορεί να απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από την τροχιά της διάσπασης. Και ενώ όλοι περίμεναν το τελικό ξεκαθάρισμα να γίνει στο συνέδριο, όπως φαίνεται οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν με απώτερο ορόσημο τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Ηχηρές παρεμβάσεις

Αργά χθες, καταγράφηκε μια ηχηρή παρέμβαση από την κίνηση των 6+6 και συγκεκριμένα την Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο, οι οποίοι σε κοινή δήλωσή τους μιλούν για διαλυτική κατάσταση μέσα στο κόμμα και για πρακτικές εκκαθαρίσεων, ενώ ζητούν να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία.

«Οι αποκεφαλισμοί δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα της αριστεράς», δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτήσή του στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας πως ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως».

Παράλληλα, με μία κοινή δήλωση η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, και ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, πήραν για πρώτη φορά θέση για την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος, ενόψει της δεύτερης και καθοριστικής εκλογικής μάχης για την ανάδειξη προέδρου.

Οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τονίζουν ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις, «όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο – ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο».

Και διαμηνύουν πως «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα επιθέσεις, fake news και ύβρεις» και υπογραμμίζουν ότι «δεν περισσεύει κανείς και καμία».

Κείμενο 117 μελών από την Κρήτη  

Δυσαρέσκεια για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα αλλά και ανησυχία για την Αριστερά στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε κείμενο που υπογράφουν 117 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη, μεταξύ των οποίων και οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι οι πολιτικές και οργανωτικές επιλογές του κόμματος έχουν απομακρυνθεί εδώ και πολύ καιρό από τις ιδρυτικές και καταστατικές του αρχές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, από τις ανακοινώσεις, τις πολιτικές πρωτοβουλίες, τις κοινοβουλευτικές πρακτικές και τη λειτουργία των οργάνων.

Κοτσακάς: Αρμόδια η Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφές

Εν τω μεταξύ μιλώντας στην ΕΡΤ ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, τόνισε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας και μόνο θα αποφασίσει για τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Βίτσα.

Όπως είπε, «με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου, με βάση το καταστατικό μας, με βάση τα κείμενα που υπάρχουν, τον Κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως αυτός έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, δεν είμαι διατεθειμένος να παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστον στο όνομα οποιασδήποτε αναγκαιότητας».

Ερωτηθείς αν πρόκειται να προκύψουν κι άλλες διαγραφές στελεχών, τόνισε: «Για να επιληφθούμε ως Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει παραπομπή.

Τα πρόσωπα λοιπόν που έχουν παραπεμφθεί είναι τέσσερα μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα (…)

Το ίδιο ισχύει αν την παραπομπή την κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η παραπομπή είναι δικαίωμα, ενδεχομένως και υποχρέωση σε κάποιες περιπτώσεις των μελών και των στελεχών του κόμματος για την τήρηση του καταστατικού, όπως λέει το τελευταίο άρθρο του καταστατικού.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ανοιχτή σύρραξη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Διαλυόμαστε» λένε Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος και ζητούν εκτάκτως Πολιτική Γραμματεία* Επιστρέφει από ΗΠΑ ο Κασσελάκης αλλά συγκαλεί το Εκτελεστικό Γραφείο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: