Τα χειρότερα έρχονται: Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping έχει δώσει εντολή στον στρατό του να είναι έτοιμος ως το 2027 για στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν

File Photo epaselect epa10806715 A military advertisement marking the 95th founding anniversary of the People’s Liberation Army (PLA) is displayed at an office building in Beijing, China, 19 August 2023. EPA/WU HAO




Ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ αναγκάζει την κυβέρνηση Biden να στείλει περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις πίσω στην περιοχή, επαναπροσδιορίζοντας για άλλη μια φορά την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, σε μια εποχή που ήλπιζε να επικεντρωθεί σε πιθανές απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία.

Αυτό σημειώνεται σε άρθρο των Gordon Lubold, Nancy Youssef και Michael R. Gordon στην Wall Street Journal με τίτλο War in the Middle East Challenges Biden’s Defense Strategy, στο οποίο αναλύεται το πώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή επηρεάζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ειδικότερα, τονίζεται

Φοβούμενη ότι η σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσε να διευρυνθεί, μεταξύ άλλων με την προσέλκυση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η κυβέρνηση Biden την τελευταία εβδομάδα αποκατέστησε μέρος του στρατιωτικού της αποτυπώματος στην περιοχή.

Αν και οι πρόσφατες αμερικανικές αναπτύξεις προορίζονται να είναι προσωρινές, η κρίση που τις προκάλεσε δεν φαίνεται να είναι βραχυπρόθεσμη. Η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τον στρατό τους στη Μέση Ανατολή και αποτελεί μια δοκιμασία για το πώς το Πεντάγωνο μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να διατηρήσει την εστίαση στην Κίνα.

Ο Πρόεδρος Biden επέμεινε ότι οι ΗΠΑ έχουν την παγκόσμια εμβέλεια και τους στρατιωτικούς πόρους για να χειριστούν την κρίση στη Γάζα και να στηρίξουν την Ουκρανία. “Μπορούμε να φροντίσουμε και τα δύο και να διατηρήσουμε τη συνολική μας διεθνή άμυνα”, δήλωσε ο Biden στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS κατά τη διάρκεια συνέντευξης που προβλήθηκε την Κυριακή.

«Η στάση μας στην περιοχή κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Frank McKenzie, ο στρατηγός των πεζοναυτών εν αποστρατεία που ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ από το 2019 έως το 2022. «Το Ιράν παρακολουθεί προσεκτικά τι κάνουμε. Όταν μειώνουμε τις δυνάμεις μας και το συνδυάζουμε με ακατάλληλα μηνύματα πολιτικής ότι η μοναδική μας εστίαση είναι πλέον στην Ασία και τον Ειρηνικό, δεν παρέχουμε διαβεβαιώσεις στους φίλους μας στην περιοχή και δίνουμε αυτοπεποίθηση στους πιθανούς εχθρούς μας στην περιοχή».

Αν και ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Τεχεράνη ενορχήστρωσε την επίθεση στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι σπεύδουν αεροπλανοφόρα και πολεμικά αεροσκάφη στην περιοχή για να αποτρέψουν την Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ, τη λιβανέζικη πολιτοφυλακή που υποστηρίζει το Ιράν, από τη διεύρυνση του πολέμου.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι υπήρξε συνάντηση μεταξύ της Χαμάς και Ιρανών αξιωματούχων ασφαλείας, για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό της επίθεσης. Για χρόνια, μια σειρά από αμερικανικές κυβερνήσεις, τόσο Ρεπουμπλικανικές όσο και Δημοκρατικές, προσπάθησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της αυξανόμενης επιρροής και του στρατού της Κίνας, αλλά υπήρξαν περισπασμοί στα σχέδια τους, πρώτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τις οποίες ακολούθησαν οι πόλεμοι των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και στη συνέχεια από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τrump, η εθνική αμυντική στρατηγική του Πενταγώνου ζήτησε να καταστούν η αποτροπή της Κίνας και της Ρωσίας οι κορυφαίες αμυντικές προτεραιότητες των ΗΠΑ. Αλλά η εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου επικεντρώθηκε στην αναχαίτιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και στην αντιμετώπιση της υποστήριξης της Τεχεράνης προς τις μαχητικές ομάδες στην περιοχή.

Η ανησυχία για το Πεκίνο οφείλεται στις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έχει δώσει εντολή στον στρατό του να είναι έτοιμος μέχρι το 2027 να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Ταϊβάν, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η στρατιωτική δράση της Κίνας δεν είναι αναπόφευκτη.

«Η Μέση Ανατολή έχει σημασία για εμάς λόγω του πετρελαίου, της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και του Ισραήλ, όχι πάντα με αυτή τη σειρά», δήλωσε ο Eliot Cohen του Center for Strategic and International Studies, με έδρα την Ουάσιγκτον. «Η ιδέα ότι μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή ήταν πάντα λανθασμένη».

Πηγή Wall Street Journal

Ο Guardian φτάνει στο… κόκκαλο αναζητώντας τις ευθύνες για την έκρηξη στη Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν και το επιτελείο του, ο Νετανιάχου, η ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: