Στο επίκεντρο της Συνόδου της ΕΕ στο Ομάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Συναντήσεις Γεραπετρίτη με ομολόγους από χώρες του Κόλπου

Στιγμιότυπο από τις επαφές του Ελλαηνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με ομολόγους του στο Ομάν. Photo screenshot via ert tv




Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η η τακτική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου των χωρών του Κόλπου στο Σουλτανάτο του Ομάν.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης,που ταξίδεψε εκεί για να καλύψει τις συναντήσεις της ελληνικής αποστολής αναφέρθηκε στις κρίσιμες συζητήσεις που θα γίνουν στη σκιά των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρουσία και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι εργασίες της Συνόδου που ήταν προγραμματισμένη από καιρό, ξεκινούν σήμερα. «Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθούν οι Άραβες υπουργοί.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστή. Έχει καταδικάσει την επίθεση, έχει σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ και επιδιώκει την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επιστροφή των ομήρων και αποκατάστασ της κατάστασης» ανέφερε ο Νίκος Μελέτης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίνζο και Χριστίνα Βίδου δήλωσε ότι στην πλειονότητά τους οι αραβικές χώρες που συμμετέχουν στην διάσκεψη έχουν πάρει ισορροπημένη θέση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ζητώντας την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων και απώλειας ανθρώπινων ζωών.




«Χώρα κλειδί» η Σαουδική Αραβία για τις εξελίξεις 

«Διαφορετική στάση έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Διαφορετική στάση τηρεί το Κατάρ. Όλοι αναμένουν το πώς θα τοποθετηθεί και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι χώρα κλειδί για τη διαμόρφωση συνολικά της αραβικής στάσης», σημείωσε.

Αναφορικά με την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Σουλτανάτο του Ομάν, τόνισε ότι ο κ. Γεραπετρίτης είχε διμερείς επαφές και χθες με τον με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, του Κουβέιτ και την εκπρόσωπο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σήμερα αναμένεται να έχει και άλλες επαφές με Ευρωπαίους και άραβες ομολόγους του.

«Σήμερα θα επιχειρηθεί και μια επικοινωνία, εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμα, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Σούκρι» είπε προσθέτοντας ότι το απόγευμα θα γίνει μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Γάζα, στην οποία θα συμμετέχουν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση αυτή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» σημείωσε προσθέτοντας ότι παράλληλα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συνεχείς επαφές για να συντονιστεί η απομάκρυνση των υπολοίπων Ελλήνων που έχουν μείνει στο Ισραήλ.

Πηγή: ertnews, ανταπόκριση: Νίκος Μελέτης | ΕΡΤ

Γεραπετρίτης: Στο πλευρό του Ισραήλ η Ελλάδα που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι σε απάνθρωπες πράξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: