Έκλεισαν οι κάλπες: Σαφώς χαμηλότερη η συμμετοχή, μετά τις 20:00 τα αποτελέσματα – Στα γραφεία της ΝΔ ο Μητσοτάκης [videoς]

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα του Ναυπλίου, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Έκλεισαν στις 7 ακριβώς οι κάλπες του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την συμμετοχή να είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της περασμένης Κυριακής.

Πλέον ξεκινά η διαλογή των ψήφων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι κάλπες στήθηκαν σε έξι περιφέρειες και 84 δήμους της χώρας, όπου την προηγούμενη Κυριακή κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία με ποσοστό μεγαλύτερο του 43%.

Πρόκειται για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.

Μεταξύ των δήμων όπου θα αναδειχθούν σήμερα οι νέες διοικήσεις περιλαμβάνονται οι τρεις μεγαλύτεροι της χώρας, δηλαδή Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται λίγο μετά από τις 20:00, αρκετά νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με τον α’ γύρο, καθώς σήμερα οι αντίπαλοι είναι μόνο δύο ενώ δεν υπάρχει καταμέτρηση σταυρών προτίμησης.

Μέχρι τις 17:30 είχαν ψηφίσει περίπου 1.765.000 ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 31,21% έναντι 42,6% την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Μειωμένο κατά 11,5 μονάδες ήταν ο ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες έως τις 17:30 σε σχέση με την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή. Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής εμφανίζεται στα Ιόνια Νησιά με 24,6%, έναντι 40,8% την προηγούμενη Κυριακή. Υπολογίζεται ότι μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 1.765.000 εκλογείς.




Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια ήταν τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του α’ γύρου):

– Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 30,1% (44,4%)

– Κεντρικής Μακεδονίας 34,1% (42,2%)

– Δυτικής Μακεδονίας 28,1% (43,4%)

– Ηπείρου 36,3% (49,2%)

– Θεσσαλίας 32,5% (48,7%)

– Ιονίων Νήσων 24,6% (40,8%)

– Δυτικής Ελλάδας 38,6% (48%)

– Στερεάς Ελλάδας 48,7%, (55,9%)

– Αττικής 29,5% (36,8%)

– Πελοποννήσου 27,2% (44,7%)

– Βορείου Αιγαίου 30,3% (39,2%)

– Νοτίου Αιγαίου 36,9% (44%)

– Κρήτης 46,3% (53,2%).


Στις 19:00 στα γραφεία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έρθει στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, λίγο μετά τις 7, όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τον 3ο όροφο της οδού Πειραιώς, μαζί με τον πυρήνα των στενών συνεργατών του.




Οι λόγοι της χαμηλής συμμετοχής

Για πτώση της συμμετοχής στο β’ γύρο των αυτοδικοικητικών εκλογών έκανε λόγο μιλώντας στο ertnews, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Σημείωσε πως «παρατηρείται μια πτώση της συμμετοχής σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή» η οποία όπως υποστήριξε «ακολουθεί ιστορικά το ίδιο μοτίβο της πτώσης όπως παρατηρείται στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών». Όπως εξήγησε ο Θανάσης Μπαλερμπάς θα πρέπει, «πριν βγάλουμε συμπεράσματα, να εξετάσουμε το γεγονός ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν τμήματα ετεροδημοτών».




«Το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε μεγάλη μετακίνηση ετεροδημοτών. Σήμερα δεν παρατηρείται αυτό γιατί πολλοί δήμοι έχουν ολοκληρώσει την εκλογή των τοπικών τους αρχών» είπε αναφέροντας ενδεικτικά στη Θεσσαλία μόλις τρεις δήμοι έχουν επαναληπτικές εκλογές. «Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων έχουν συνέπειες και στην προσέλευση των ψηφοφόρων», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Παραμένει εξαιρετικά χαμηλή η συμμετοχή στις εκλογές: Στο 23,1% στις 14:30, επτάμισι μονάδες πιο κάτω από τον α ΄γύρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: