Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται: Ο Πούτιν θεωρεί ευκαιρία την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ για να αποπροσανατολιστεί η Δύση από την Ουκρανία

FILE PHOTO: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν EPA/SERGEI BOBYLEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Το Κρεμλίνο ήδη επιχειρεί  και θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ για να αποσπάσει, μέσω επιχειρήσεων προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, την προσοχή και την στήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης από την Ουκρανία, αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου [ISW].

Ήδη από το Σάββατο, οπότε εκδηλώθηκε η επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς κατά του Ισραήλ, το  Κρεμλίνο ενίσχυσε τις επιχειρήσεις προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, κατηγορώντας πρωτίστως τη Δύση ότι έχει παραμελήσει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, έναντι της υποστήριξής της στην  Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα έπρεπε να ήταν «απασχολημένοι» με την «παλαιστινιο-ισραηλινή διευθέτηση» αντί να «επεμβαίνουν» στη Ρωσία και να παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια

Παράλληλα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει τις προσπάθειες του απαραίτητου  «Κουαρτέτου» Ρωσίας, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Εθνών, οδηγώντας σε κλιμάκωση της βίας, κατηγορώντας υπογείως τη Δύση για τις τρέχουσες συγκρούσεις.

  • Ο εξέχων Ρώσος προπαγανδιστής Σεργκέι Μαρντάν = επισημαίνει το Ινστιτούτο – δήλωσε ευθέως ότι η Ρωσία θα επωφεληθεί από την κλιμάκωση καθώς ο κόσμος «θα πάρει το μυαλό του από την Ουκρανία για λίγο και θα ασχοληθεί για άλλη μια φορά να σβήσει την αιώνια φωτιά στη Μέση Ανατολή».

Αυτές οι αφηγήσεις του Κρεμλίνου στοχεύουν στοχεύουν στα δυτικά ακροατήρια ώστε να μπουν σφήνα στη συνέχιση της στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, επιδιώκουν να αποθαρρύνουν την ουκρανική κοινωνία υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία θα χάσει τη διεθνή υποστήριξη και ταυτόχρονα έχει στόχο να καθησυχάσει το ρωσικό κοινό κάνοντάς το να πιστέψει ότι η διεθνής κοινότητα θα αγνοήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής προπαγάνδας του Κρεμλίνου, αρκετές πηγές πληροφοριών και προπαγάνδας ,  μετέφεραν στο επίκεντρο της καθημερινής τους ενασχόλησης την κατάσταση στο Ισραήλ , κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει το περιβάλλον πληροφοριών γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αναφέρει το Ινστιτούτο.

Πολλοί Ρώσοι πολεμικοί μπλόγκερ – οι λεγόμενες φιλοπόλεμες ντουντούκες του Κρεμλίνου – επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και ορισμένοι προώθησαν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου ισχυριζόμενοι ότι η προσοχή της Δύσης έχει απομακρυνθεί από την Ουκρανία και κατευθύνθηκε στο Ισραήλ.

Αυτή η εστίαση στο Ισραήλ ώθησε μάλιστα έναν Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ να παροτρύνει άλλους να μην «ξεχάσουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Με πληροφορίες από ISW

Είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου λέει ο Ισραηλινός στρατός και καλεί στα όπλα 300.000 έφεδρους: Διαταγή για πλήρη αποκλεισμό της Γάζας – Ανακτήθηκαν όλες οι παραμεθόριες περιοχές [live update]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: