Είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου λέει ο Ισραηλινός στρατός και καλεί στα όπλα 300.000 έφεδρους: Διαταγή για πλήρη αποκλεισμό της Γάζας – Ανακτήθηκαν όλες οι παραμεθόριες περιοχές [live update]

epaselect epa10906900 The site of a destroyed building in Tel Aviv, Israel, 08 October 2023, following overnight Hamas rocket attacks. Rocket barrages were launched from the Gaza Strip as of early 07 October in a surprise attack claimed by the Islamist movement Hamas. More than 300 Israelis were killed and over 1,000 left injured in the attacks, the Israeli foreign ministry said. EPA/ABIR SULTAN




Την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου των μεθοριακών περιοχών που επλήγησαν από την αιφνιδιαστική εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς ανακοίνωσε ότι κατάφερε ο στρατός του Ισραήλ, προχωρώντας σε επιστράτευση αριθμού ρεκόρ εφέδρων και εξασφαλίζοντας την αποτροπή διέλευσης από την Γάζα στο Ισραήλ.

Σήμερα διατάχθηκε ο “πλήρης αποκλεισμός” της Γάζας όπου το Ισραήλ συνεχίζει τις σφοδρές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, οι ένοπλοι της Χαμάς συνεχίζουν να εξαπολύουν μπαράζ επιθέσεων σε ισραηλινά εδάφη.

  • Στους 700 έχουν φτάσει οι νεκροί και στο Ισραήλ και πάνω από 560 στην Γάζα. Τους 2.900 ξεπερνούν οι τραυματίες στην παλαιστινιακή πλευρά, ενώ στο Ισραήλ υπολογίζονται σε πάνω από 1.200

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν στις 12 το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ και στην συνέχεια ακούστηκαν εκρήξεις.

Οι σειρήνες ήχησαν γύρω στο μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδος).

  • Tην ίδια ώρα, ο  υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάντ δήλωσε ότι έδωσε εντολή για «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας: «Χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς καύσιμα».

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της και καθορίζει εάν και σε ποιον και ποια αγαθά επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος μέσω των συνόρων του.

Ομοίως, η Αίγυπτος ελέγχει ποιος περνάει μέσα και έξω από τα σύνορά της με τη Γάζα.

Ανάκτηση ελέγχου στη μεθόριο 

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει οι τρομοκράτες της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

  • Εξάλλου σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε.

Νωρίτερα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν επισημάνει ότι επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων προτού περάσουν στην αντεπίθεση στη Γάζα.

Διαμεσολάβηση Κατάρ για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, είπε μια πηγή στο Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει το Κατάρ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου, “εξελίσσονται θετικά” σύμφωνα με την πηγή, που έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους.

Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική πρόοδο.

Το Κατάρ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και στη Γάζα, είπε η πηγή, από το Σάββατο που η ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ .

Παλαιστίνιοι νεκροί και τραυματίες στις σημερινές επιδρομές

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα από το Σάββατο, σύμφωνα με απολογισμό των νεκρών που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο.

300.000 έφεδροι για την χερσαία επέμβαση

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι από το Σάββατο έχουν κληθεί 300.000 έφεδροι, ένας αριθμός που υποδηλώνει ότι γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε καλέσει τόσους πολλούς εφέδρους», υπογράμμισε. «Περνάμε στην επίθεση».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους 73 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει εκατοντάδες ένοπλους Παλαιστίνιους. Στη Γάζα, η οποία επλήγη από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές , αξιωματούχοι ανέφεραν τουλάχιστον 413 θανάτους.

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συγκαλώ αύριο έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα αύριο το απόγευμα, θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένοι υπουργοί για το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC), ενώ όσοι δε, βρίσκονται εκεί θα συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη.

 

«Συγκλονισμένα» από την σύλληψη Ισραηλινών αμάχων ως ομήρων δηλώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Συγκλονισμένα» δηλώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020, από την σύλληψη Ισραηλινών αμάχων ως ομήρων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η χώρα του Κόλπου είναι μία από τις τρεις αραβικές χώρες, μαζί με το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ, τις οποίες είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι επιθέσεις της Χαμάς κατά των ισραηλινών πόλεων και χωριών κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης χιλιάδων ρουκετών σε πληθυσμιακά κέντρα, συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ.

Το υπουργείο δηλώνει «συγκλονισμένο από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Ισραηλινοί άμαχοι απήχθησαν ως όμηροι μέσα από τα σπίτια τους», προσθέτει.

Το Αμπού Ντάμπι ζήτησε να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να «αποφευχθεί μια μεγαλύτερη περιφερειακή αντιπαράθεση», καταγγέλλοντας «τις βίαιες προσπάθειες που έχουν στόχο να εκτροχιαστούν οι τρέχουσες περιφερειακές προσπάθειες υπέρ του διαλόγου».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες την εγκαθίδρυση σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υιοθετήσει πιο ουδέτερο τόνο στην πρώτη τους αντίδραση, το Σάββατο, στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, περιοριζόμενα να καταδικάσουν την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι εξαιρετικά ανήσυχο για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

“Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία αυτό που συμβαίνει γύρω από το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί ενδεχομένως κίνδυνο διάχυσης, και ως εκ τούτου, βέβαια, είναι ένα θέμα της ιδιαίτερης ανησυχίας μας αυτές τις ημέρες”.

“Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να φέρουμε την κατάσταση σε έναν ειρηνικό δρόμο το ταχύτερο δυνατό επειδή η συνέχιση ενός τέτοιου γύρου βίας εγκυμονεί [κίνδυνο] περαιτέρω κλιμάκωση(ς) και διεύρυνση(ς) αυτής της σύγκρουσης”, είπε ο Πεσκόφ. “Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή”.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η πρεσβεία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη πληροφορίες για το πόσοι Ρώσοι πολίτες στο Ισραήλ μπορεί να έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί εκεί. Είπε ακόμη πως η Ρωσία είναι σε επαφή με τους Παλαιστινίους στην προσπάθεια να καταλάβει αν Ρώσοι έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για ένα γρήγορο τέλος στις εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη διάρκεια συνομιλιών που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η αιματοχυσία στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Γάιτ έκανε επίσης έκκληση να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες αλλά είπε πως η βία αυτή θα συνεχιστεί όσο το παλαιστινιακό πρόβλημα παραμένει άλυτο.

 

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες και ζητεί να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και τη βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, «η αναφορά σε ρόλο του Ιράν έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες» του Ισραήλ.

«Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν είναι βασισμένες σε πολιτικά κίνητρα και έχουν στόχο να δικαιολογήσουν τη βαριά ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος και να διορθώσουν την κακή εικόνα του», επέμεινε.

«Δεν έχουμε κανένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων κανενός κράτους, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κανανί γνωστοποίησε επίσης πως το Ιράν έχει ζητήσει να συνεδριάσει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης «για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις».

Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αιφνιδιαστική και μαζική επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο από τη Χαμάς και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη νύκτα πως η Τεχεράνη «δεν εμπλέκεται στην απάντηση της Παλαιστίνης», διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί από τη Wall Street Journal.

Ο Κανανί προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε απειλεί το Ιράν οφείλει να γνωρίζει πως κάθε βλακώδης δράση θα επιφέρει καταστροφική απάντηση».

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε χθες, Κυριακή, πως το Ιράν υποστηρίζει «τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους» και είχε καλέσει «τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να δηλώσουν κι αυτές την υποστήριξή τους.

Ο Ραϊσί είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, τους Ισμαήλ Χανίγια και Ζιάντ αλ-Ναχάλα αντιστοίχως, τους οποίους είχε υποδεχθεί χωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

 

Με πληροφορίες από AFP/Reuters/Τhe Guardian/SkyNews/ΒΒC

Μία κρίση που μπορεί να διαρκέσει πολύ: O αιφνιδιασμός του Ισραήλ, οι φονιάδες της Χαμάς, ο ρόλος του Ιράν και οι φανατικοί της Χεζμπολάχ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: