Σκληρό σινιάλο του Ισραήλ στην Τεχεράνη: Το χτύπημα στο αεροδρόμιο της Δαμασκού ήταν φρένο σε τρομο-φορτίο 10 τόνων που μετέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης

Στόχοι της Ισραηλινή Αεςροπορίας στην περιοχή της Γάζας. Φωτογραφία: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//ΗΕLLAS JOURNAL, Αθήνα

Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, το έτερο μεγάλο διακύβευμα στην ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής έχει πλέον να κάνει με το κατά πόσον το ολοκληρωτικό καθεστώς του Ιράν -και μέγας χορηγός ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων- θα θελήσει να παραστήσει τον «προστάτη» του μουσουλμανικού κόσμου εμπλεκόμενο σε μία σύρραξη που προμηνύεται σφοδρότατη.

Το Ισραήλ πάντως, όπως πολλές φορές έχει κατά το παρελθόν πράξει, δεν δίστασε να προχωρήσει σε ένα προληπτικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Δαμασκού καταστρέφοντας τον διάδρομο προσγείωσης.

Γιατί στη Δαμασκό;

Διότι την ώρα εκείνη δύο αεροσκάφη, προερχόμενα από το Ιράν, βρίσκονταν στον ευρύτερο εναέριο χώρο.

Το ένα είχε προορισμό το Ιράκ και σε αυτό επέβαινε, κατά πληροφορίες, ο υπουργός εξωτερικών της Τεχεράνης.

Το δεύτερο αεροσκάφος, ήταν ένα πολιτικού τύπου cargo. Και εκεί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, επέβαινε ο Αρχηγός των «φρουρών της επανάστασης» ενώ μεταφέρονταν και περίπου 10 τόνοι οπλισμού.

Οι πληροφορίες που έφταναν στο Τελ Αβίβ, έκαναν λόγο για hot target κι αυτός ήταν ο λόγος της απόφασης, για να πλήξει η ισραηλινή αεροπορία με ειδικά όπλα τον διάδρομο στη Δαμασκό.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν επρόκειτο να αρχίσει περιφερειακή περιοδεία, κατά την οποία θα μετέβαινε στο Ιράκ και στον Λίβανο, για να συζητήσει για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Αυτά είχε μεταδώσει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Και παρότι δεν ομολογείται από κανέναν, δεν γίνεται να παραγνωριστεί το γεγονός στον Λίβανο δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ και στο Ιράκ η Καταΐμπ Χεζμπολάχ (Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ), αμφότερες σιιτικές οργανώσεθις που τελούν υπό την καθοδήγηση της Τεχεράνης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος, πέραν του Αμπντολαχιάν, μετέφερε αξιωματούχους της ελίτ Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ φέρεται να μετέφερε και αρκετούς τόνους αντιαρματικών πυραύλων για τη Χεζμπολάχ.

 

  • Μόλις πριν λίγες ώρες καταγράφαμε τις μαρτυρίες του πρώην Αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, τις οποίες είχε κάνει το 2019 επί ελληνικού εδάφους. Και ανάμεσα σε αυτές, ξεχώριζαν οι αναφορές, ότι μπορεί κάποιος στόχος να βρίσκεται 250 χλμ μακριά από το Τελ Αβίβ.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου «προληπτικού» χτυπήματος καταγράφουμε ότι το Τελ Αβίβ λειτούργησε όπως ακριβώς γνωρίζουμε, δηλαδή εφόσον αισθάνεται την απειλή να προσεγγίζει, απαντά πριν αυτή εκδηλωθεί. Και η κίνηση αυτή μαρτυρά ότι μετά το ηχηρό «χαστούκι» από την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το σύστημα πληροφοριών και μάχης είναι ξανά ενεργό.

Εξι χιλιάδες βόμβες σε 5 ημέρες…

«Έχουμε χτυπήσει ως τώρα με 6000 βόμβες σε 3.600 στόχους» ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σημειώνοντας ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν σημεία διοίκησης της τρομοκρατικής Χαμάς, στρατηγικές καθώς και στρατιωτικές υποδομές, τοποθεσίες παραγωγής όπλων, ναυτικοί στόχοι, πυραυλικά συστήματα, κ.α.

 

Το βλέμμα του Τελ Αβίβ αλλά και του διεθνούς παράγοντα, πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, είναι διαρκώς στραμμένο προς το Ιράν καθώς ο κίνδυνος εμπλοκής του παραμένει ορατός κι αυτό η Δύση το μεταφράζει ως ευρεία κλιμάκωση στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Μπορεί από την Τεχεράνη τις προηγούμενες ημέρες να επικρότησαν τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, πλην όμως προσπαθούν να αποφύγουν ευθύνες «καθοδηγητή» της τρομοκρατικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ερωτηματικό βεβαίως είναι το ποια θα είναι η στάση της Τεχεράνης στην περίπτωση που ξεκινήσει η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Και ίσως μια δυναμική απάντηση του Τελ Αβίβ προς τη Βηρυτό και την Χεζμπολάχ, η οποία δεν αποκλείει κανείς ότι πιθανά ν’ απαντήσει με επίθεση στις πράξεις των ισραηλινών κατά της Χαμάς.

 

Το πλέγμα ασφαλείας των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Τα παραπάνω είναι ο βασικός λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σπεύσει στην περιοχή της Μεσογείου με ισχυρότατες ναυτικές μονάδες, επικεφαλής των οποίων είναι το αεροπλανοφόρο Ford. Και δεν είναι μόνο το Gerald Ford με τη ναυτική αρμάδα, διότι η Αμερική, όπως όλα δείχνουν, έχει προετοιμάσει την κάθοδο στη Μεσόγειο και δεύτερου αεροπλανοφόρου με τη δική του δύναμη ασφαλείας.

Οι δυνατότητες μιας τέτοιας δύναμης θεωρείται «τρομακτική» με εκατοντάδες πυραύλους αεράμυνας περιοχής που κλειδώνουν εναέριους στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά και πυραύλους κρούσης που είναι ικανοί να χτυπήσουν και αυτοί από δεκάδες ναυτικά μίλια απόσταση.

Άλλωστε η αεράμυνα του Ισραήλ περιλαμβάνεται στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM). Και με αυτό ως δεδομένο τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται νότια της Κύπρου και με τα συστήματά τους σκανάρουν τα πάντα σε τεράστιες αποστάσεις, «κουμπώνουν» με ευκολία σε όλα τα συστήματα αεράμυνας του Τελ Αβίβ.

Πριν λαπό ίγες ώρες έγινε γνωστό ότι και η Μ. Βρετανία προτίθεται να στείλει δυο μονάδες επιφανείας καθώς η ανησυχία της Δύσης μεγαλώνει.

Πάντως η ανησυχία αυτή συζητήθηκε εκτενώς σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα και στο ΚΥΣΕΑ. Η Ελλάδα αναλύει διαρκώς τα γεγονότα, που ίσως επηρεάσουν την στάση των αραβικών κρατών (Συρία, Λίβανος, Ιράν) από την στιγμή που θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών στην Γάζα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πάνοπλη όσο καμιά άλλη ισλαμιστική οργάνωση, ασύλληπτα φανατισμένη, αμείλικτα δοκιμασμένη: Γιατί το Ισραήλ ετοιμάζεται για εμπλοκή της Χεζμπολάχ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: