Σε έξαρση ιώσεις και κορωναϊός: Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί, ανεπίτρεπτο να μην έχουν βγει οδηγίες λέει ο Καπράβελος

FILE PHOTO: Πανεπιστημιακός εξετάζει λύματα από αστική περιοχή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την έξαρση των ιώσεων αλλά και την επανεμφάνιση του κορωναϊού ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως «από τον πρώτο Σεπτέμβριο της πανδημίας, από το 2020, είδαμε με την επιστροφή του πληθυσμού της Αττικής και το άνοιγμα των σχολείων να υπάρχει μια διασπορά. Το ίδιο συνέβη και φέτος».

Επιπλέον, σημείωσε πως «μέσα σε τρεις εβδομάδες αυξήθηκε περίπου 300% το ιικό φορτίο στα λύματα του κορωναϊού και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σταθερότητα. Το ίδιο είχαμε παρατηρήσει και πέρσι και πρόπερσι. Αυτό το οποίο προβλέπεται να συμβεί είναι ότι θα πάμε μερικές εβδομάδες τον Οκτώβριο και μετά θα έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση».

Μάλιστα, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «παραδοσιακά τον Οκτώβριο ξεκινάει μια περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κορυφώνεται και συνεχίζει μετά ένα άλλο κύμα Μάρτιο και Απρίλιο».

Τέλος ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε και στη γρίπη λέγοντας πως ταυτόχρονα με τον κορωναϊό «έχει αρχίσει να κυκλοφορεί και η γρίπη τύπου Α. Ανιχνεύεται σποραδικά στα λύματα αλλά σε χαμηλότερο ιικό φορτίο από ότι πέρυσι και αυτό που αναμένουμε να συμβεί τέλος Οκτωβρίου και μετά, είναι να υπάρχουν ταυτόχρονα και ο συγκυτιακός ιός ο οποίος εμφανίζεται τον Νοέμβριο και η γρίπη».

Ενώ πρόσθεσε τη βεβαιότητα πως αυτή η έξαρση «ξεκινάει σίγουρα από τα σχολεία» και πως «αυτή τη στιγμή η διαφορετική μόνο εικόνα που έχουμε στα λύματα είναι οι παραλλαγές. Δηλαδή ενώ πέρυσι είχαμε την επικράτηση της Omicron 5, φέτος έχουμε τρεις παραλλαγές. Αυτοί οι τρεις παραλλαγές είναι που οδηγούν αυτή τη στιγμή το κύμα. Από εκεί και πέρα, αυτό που συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο γενικός πληθυσμός να μην νοσεί πολύ, από εντελώς ασυμπτωματική έως ήπια συμπτώματα με λίγο πυρετό».

«Ευχάριστα νέα» χαρακτήρισε, από τη δική του πλευρά την εικόνα των νοσοκομείων, ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας πως «είναι ο δεύτερος χειμώνας που ξεκινάει ήπιος και είναι στο χέρι μας να τον διατηρήσουμε ήπιο. Θυμάμαι το 2020 και 2021 όπου οι παραλλαγές που είχαμε τότε, από τον Οκτώβρη μήνα μας καταστρέψανε» και συμπλήρωσε:

«Ευτυχώς από το 2022 και μετά η Omicron παραλλαγή άλλαξε όλα τα δεδομένα. Πλέον έχουμε μεν πολλά κρούσματα στην κοινότητα με ήπια συμπτωματολογία, δεν πιέζεται το σύστημα υγείας»

Όμως στάθηκε στην αύξηση των θανάτων υπογραμμίζοντας πως μπορεί οι παραλλαγές να μην προσβάλλουν τους νέους ανθρώπους, τους υγιείς, να έχουν ήπια συμπτωματολογία, όμως εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους» σημειώνοντας:

«Χρειάζεται μία προσοχή εν όψει και του χειμώνα που όλα αυτά θα αυξηθούν»ζητώντας «να εφαρμόσουν τα μέτρα οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα αλλά και εμείς που πηγαίνουμε να τους δούμε, πρέπει να τους προφυλάξουμε».

Τέλος σημείωσε και πάλι πως «ο κορωναϊός δεν είναι μία απλή γρίπη» και τόνισε πως τον τελευταίο χρόνο είχαμε 70 θύματα από γρίπη, ενώ από κορωναϊό έχουμε 50 νεκρούς την εβδομάδα.

«Δεν είναι μία εύκολη νόσος ο Κορονοϊός, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και στους ανοσοκατασταλμένους και με υποκείμενα νοσήματα» συμπλήρωσε και τόνισε πως «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και να μην υπάρξουν ξανά ανεμβολίαστοι» κάνοντας παράλληλα έκκληση στην Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να βγάλει τις οδηγίες ούτως ώστε οι υψηλού κινδύνου να προφυλαχθούν.

Μάλιστα χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή η Επιτροπή Εμβολιασμού να μην έχει δώσει σαφείς οδηγίες».

Πηγή: ertnews

Επείγουσα προειδοποίηση ΠΟΫ για θανατηφόρο δάγκειο πυρετό στη νότια Ευρώπη: Τα μολυσμένα κουνούπια Aedes aegypti προκαλούν κάθε χρόνο 20.000 θανάτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: