Σε δίκη 79χρονος πρώην πράκτορας της Στάζι: Το 1974 εκτέλεσε εν ψυχρώ Πολωνό που ήθελε να εγκαταλείψει τον «παράδεισο» της DDR

FILE PHOTO: Φυλάκιο στο Τείχος του Βερολίνου. EPA PHOTO-DPA-STF




Πρώην πράκτορας της Στάζι, ηλικίας 79 ετών σήμερα, κατηγορείται για τη δολοφονία ενός Πολωνού που επιχείρησε να διαφύγει στη Δύση το 1974, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Βερολίνου.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο ύποπτος «σκότωσε έναν άνδρα 38 ετών σε φυλάκιο ελέγχου» που οδηγούσε στο Δυτικό Βερολίνο και του άσκησαν δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Στις 29 Μαρτίου 1974 το θύμα εμφανίστηκε στην πρεσβεία της Πολωνίας έχοντας μαζί του μια ψεύτικη βόμβα, με σκοπό να πάρει έγκριση για να φύγει στο Δυτικό Βερολίνο. Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, γνωστότερο με την ονομασία Στάζι, αποφάσισε τότε να εγκρίνει, φαινομενικά, το αίτημά του να φύγει από την Ανατολική Γερμανία.

Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελία του Βερολίνου, υπάλληλοι του υπουργείου έδωσαν στον άνδρα τα απαραίτητα έγγραφα και τον συνόδευσαν μέχρι τη διάβαση προς τη Δύση, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Φριντριχστράσε, στην καρδιά της πόλης.

Όμως ο πράκτορας της Στάζι, που τότε ήταν 31 ετών και ανήκε σε μια επιχειρησιακή ομάδα της υπηρεσίας, είχε αναλάβει να «εξουδετερώσει» τον Πολωνό. Όταν ο τελευταίος πέρασε το τελευταίο φυλάκιο ελέγχου ο κατηγορούμενος, που ήταν κρυμμένος, τον πυροβόλησε στην πλάτη και τον σκότωσε.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε αρχικά στον ποινικό κώδικα που ίσχυε στην Ανατολική Γερμανία την εποχή των γεγονότων και προέβλεπε τη θανατική ποινή για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Δεδομένου όμως ότι η νομοθεσία τροποποιήθηκε μετά την επανένωση των Γερμανιών, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εφαρμόζεται πλέον ο ποινικός κώδικας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, που προβλέπει την ποινή των ισοβίων, εφόσον ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Πάνοπλη όσο καμιά άλλη ισλαμιστική οργάνωση, ασύλληπτα φανατισμένη, αμείλικτα δοκιμασμένη: Γιατί το Ισραήλ ετοιμάζεται για εμπλοκή της Χεζμπολάχ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: