Πώς τα παράνομα ορυχεία της Ινδονησίας έγιναν φονικές κρύπτες για τους κροκόδειλους: Πάνω από 1.000 επιθέσεις και 450 άνθρωποι νεκροί μέσα σε δέκα χρόνια

FILE PHOTO: A Nile Crocodile (Crocodylus niloticus) swims in the water at Dubai Crocodile Park in the Gulf emirate of Dubai, United Arab Emirates, 17 April 2023. The new Dubai Crocodile Park which will open to the public on 18 April, will be home to 250 Nile crocodiles from different ages, it will also contain a dedicated one-of-a-kind natural history museum, an African lake-themed aquarium and large outdoor landscaped areas. EPA/ALI HAIDER




Η Ινδονησία είναι η χώρα με τις περισσότερες επιθέσεις κροκοδείλων σε αλμυρά ύδατα στον κόσμο.

Μόνο την τελευταία δεκαετία, υπήρξαν περίπου 1.000 επιθέσεις, σκοτώνοντας περισσότερους από 450 ανθρώπους.

Σχεδόν 90 από αυτές τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην νήσο Μπάνγκα και στο γειτονικό της νησί Μπελιτούνγκ.

Το νησί Bangka είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές εξόρυξης κασσίτερου στον κόσμο. Με μέγεθος σχεδόν όσο η Χαβάη,  έχει πληθυσμό ενός εκατομμυρίου, και περίπου το 80% των κατοίκων της είναι ανθρακωρύχοι.

Πάνω από το 60% της έκτασης γης του νησιού έχει ήδη μετατραπεί σε ορυχεία κασσίτερου, λέει η ομάδα προστασίας της άγριας ζωής Walhi. Και πολλά από αυτά τα ορυχεία είναι παράνομα.

Ομως οι δεκαετίες εκμετάλλευσης του κασσίτερου έχουν απογυμνώσει το νησί από το δάσος του, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες τεράστιους κρατήρες και λάκκους που το κάνουν να θιυμίζει σεληνιακό τοπίο.

Και καθώς τα κοιτάσματα γης μειώνονται, οι ανθρακωρύχοι στρέφονται προς τη θάλασσα.

Αυτό σημαίνει ότι οι κροκόδειλοι του θαλασσινού νερού, οι οποίοι μπορούν επίσης να ζήσουν σε γλυκό νερό, αποσπώνται από τα φυσικά τους ενδιαιτήματα.

Ετσι οι κροκόδειλοι ζουν τώρα σε εγκαταλελειμμένα και ενεργά ορυχεία κοντά στα σπίτια των ανθρώπων, αυξάνοντας τις επιθέσεις.

Η περσινή παρατεταμένη ξηρή περίοδος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, στέγνωσε το πηγάδι μπροστά από το σπίτι της Σαρία, μιας 54χρονης κατοίκου της περιοχής. Νερό δεν είχε αφού είχε καθυστερήσει να πληρώσει τρεις μήνες. Έτσι, οι εγκαταλειμμένοι λάκκοι ήταν η μόνη πηγή νερού για την οικογένειά της και πολλούς άλλους.

Όταν η Σαρία πήγε να φέρει νερό σε ένα λάκκο κοντά στο σπίτι της στο νησί Bangka της Ινδονησίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν γνώριζε ότι ένας κροκόδειλος μήκους 3 μέτρων βρισκόταν στον κρατήρα, παρακολουθώντας καθώς γέμιζε έναν από τους κουβάδες της.

«Το νερό ήταν ήρεμο και δεν υπήρχε κανένα σημάδι κροκόδειλου, οπότε αποφάσισα να κάνω μπάνιο. Ξαφνικά, εμφανίστηκε από το πουθενά και με δάγκωσε, τραβώντας με από το αριστερό μου χέρι στο νερό», δηλώνει στο ΒΒC η 54χρονη.

Πέντε ημέρες μετά την επίθεση στη Σαρία, ένας ανθρακωρύχος στο νησί παραλίγο να σκοτωθεί από έναν κροκόδειλο όταν έπλενε μεταλλεύματα κασσίτερου σε άλλο λάκκο. Τραυματίστηκε στο κεφάλι, στον ώμο και στο χέρι.

Τελετουργικές δολοφονίες

Ο κροκόδειλος του θαλασσινού νερού είναι το μεγαλύτερο ζωντανό ερπετό και τα ενήλικα αρσενικά μπορούν να φτάσουν σε μήκος μεγαλύτερο από 7 μέτρα. Υπάρχουν περίπου 20.000 έως 30.000 κροκόδειλοι του θαλασσινού νερού παγκοσμίως, με την Ινδονησία να είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους.

Οι κροκόδειλοι είναι προστατευόμενο είδος στην Ινδονησία, αλλά στο νησί Μπάνγκκα τους σκοτώνουν συνήθως μετά από επίθεση – αντί να τους παραδίδουν σε μια τοπική υπηρεσία προστασίας.

Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ότι το να επιτραπεί η διάσωση ενός κροκόδειλου είναι κακός οιωνός για το χωριό, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να σκοτώσουν τα ζώα και να τα θάψουν μια μια συγκεκριμένη τελετουργία.

Ο Έντι Ριάντι, που διευθύνει το Alobi, το μοναδικό κέντρο διάσωσης και διατήρησης άγριας ζωής στο νησί, λέει ότι η ομάδα του συχνά διαφωνεί με τους ντόπιους στην προσπάθειά της να σώσει τους κροκόδειλους.

Το Alobi ιδρύθηκε το 2014 και φιλοξενεί μια ποικιλία άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των παγκολίνων και των κροκόδειλων. Πρόκειταιο φια ζώα που είτε κατασχέθηκαν από αξιωματούχους σε υποθέσεις λαθρεμπορίου είτε αιχμαλωτίστηκαν από ανθρώπους.

Υπάρχουν 34 διασωθέντες κροκόδειλοι στο Alobi, στριμωγμένοι σε μια λίμνη που έχει το μισό μέγεθος ενός γηπέδου τένις. Ενας σιδερένιος φράκτης τους εμποδίζει να περιπλανώνται και να επιτίθενται σε άλλα ζώα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το νερό φαίνεται ήρεμο με αρκετούς από τους κροκόδειλους να επιπλέουν σαν γιγάντιοι βράχοι. Αλλά κατά τη διάρκεια του χρόνου σίτισης, τρέχουν, παλεύοντας για λίγα κομμάτια βοείου κρέατος που τους πετά το προσωπικό.

Είναι δαπανηρό να κρατάς όλους τους κροκόδειλους στο κέντρο διάσωσης, λέει ο Ριάντι. Το Alobi δεν λαμβάνει άμεση κρατική χρηματοδότηση και βασίζεται σε δωρεές. Το καταφύγιο συνεργάζεται με κτηνοτρόφους της περιοχής για να εξασφαλίσει πιο οικονομικά τα γεύματα των ζώων.

«Μία φορά το μήνα μπορούμε να πάρουμε μια ολόκληρη αγελάδα για να τους ταϊσουμετις. Εάν οι αγρότες έχουν νεκρά βοοειδή, τους ταΐζουμε και με αυτά», λέει ο Ριάντικ.

Αλλά οι επιθέσεις σε ανθρώπους δεν θα σταματήσουν αν δεν προστατευτούν οι βιότοποι των κροκοδείλων και οι ειδικοί λένε ότι η παράνομη εξόρυξη είναι η ρίζα του προβλήματος. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να μετακινούνται πιο κοντά στη θάλασσα αναζητώντας κασσίτερο, όλο και περισσότεροι κροκόδειλοι θα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους φυσικούς τους βιότοπους.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει υιοθετήσει μια ασυνήθιστη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παράνομης εξόρυξης – νομιμοποιώντας την. Η κυβέρνηση επιτρέπει στους ανθρακωρύχους να λάβουν άδεια για να εργαστούν σε αυτά τα παράνομα ορυχεία, αλλά σε αντάλλαγμα, πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση των οικοτόπων.

Αυτό σημαίνει από τη φύτευση ενός δέντρου μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αλλά πολλοί είναι δύσπιστοι σχετικά με τη στρατηγική – αμφισβητούν εάν οι ανθρακωρύχοι θα κάνουν πραγματικά οποιαδήποτε προσπάθεια για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από ΒΒC: Why Indonesia can’t stop crocodile attacks

Φωτογραφίες και σχεδιάγραμμα για την «υπόγεια γιάφκα» κάτω από τέμενος στη Τζενίν έδωσαν οι Ισραηλινοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: