Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση του 1821: Εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές στο ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης

Manuscrit musical XVIIe collection du Museum of Byzantine Culture. wikimedia.org




Επιλεγμένα εκθέματα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές που θα αποπειραθούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτή την ουσιαστική αλλά ελάχιστα γνωστή όψη της ελληνικής παιδείας πριν από την Επανάσταση του 1821, περιλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)» στο παράρτημα του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.

Η Έκθεση μας καλεί να μάθουμε ανάγνωση συλλαβίζοντας γνωστές προσευχές. Να ξεφυλλίσουμε σχολικά εγχειρίδια, να ανακαλύψουμε άγνωστες όψεις της μαθητικής ζωής, να εξερευνήσουμε τον χάρτη των σχολών του Ελληνισμού, να κάνουμε πειράματα φυσικής και τέλος, να γράψουμε και το δικό μας όνομα, όπως οι μαθητές της εποχής.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έκθεσης, Δημήτρη Θεοδωράκο, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις των τελευταίων χρόνων, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα την Άνοιξη του 2022. Η έκθεση ξεκινάει αμέσως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τις παραμονές της Επανάστασης. Τότε η εκπαίδευση είχε τελείως διαφορετική μορφή, με τα κολλυβογράμματα και τα μαθηματάρια, ενώ δεν υπήρχε η έννοια της υποχρεωτικότητας. Αργότερα πλούσιοι Έλληνες ίδρυσαν σχολές, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκος.

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

Τι θα γίνει με τη συναυλία των Coldplay μετά το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ: Η ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: