Πως είναι τα πράγματα στο Κογκρέσο μετά την (προσωρινή) “απώλεια” του Ρόμπερτ Μενέντεζ; Ο ίδιος παραμένει στη Γερουσία, η Ομογένεια διαθέτει παντού προσβάσεις…

FILE PHOTO: Robert Menendez Speaks at Gateway Presser with President Biden, Sec. Buttigieg, Sen.’s Schumer, Booker and Gillibrand. Photo via his office, Senator Bob Menendez, flickr




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Διευθυντή eKathimerini

Τρεις επισηµάνσεις με αφορμή την αποχώρηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Πρώτον, οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Παρότι το σκηνικό κάθε άλλο παρά εύκολο δείχνει, ο γερουσιαστής, ο οποίος προφανώς έχει το τεκμήριο της αθωότητας και επιμένει ότι τελικά θα δικαιωθεί, έχει ανάγκη τη στήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας όπου και όπως επιτρέπουν οι συνθήκες. Αλλωστε, παραμένει μέλος της Γερουσίας.

Δεύτερον, η ομογένεια διαθέτει προσβάσεις σε πολλούς σημαντικούς νομοθέτες. Στη Γερουσία ξεχωρίζει ο Κρις Βαν Χόλεν, ενώ στη Βουλή, εκτός των ελληνικής καταγωγής Τζον Σαρμπάνη, Γκας Μπιλιράκη, Κρις Πάπας, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλιωτάκη, υπάρχουν πολλοί που διάκεινται φιλικά προς την Ελλάδα, κάποιοι εξ αυτών σε ισχυρές θέσεις, όπως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος, και νυν επικεφαλής της μειοψηφίας, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Γκρέγκορι Μικς, που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πέρυσι.

Τρίτον, η συνεπής για πάνω από μια δεκαετία –εν πολλοίς διακομματική– εξωτερική πολιτική της Ελλάδας την έχει αναδείξει ως την πλέον σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχο των ΗΠΑ στις εύφλεκτες περιοχές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και έχει ενδυναμώσει την εικόνα της στο Κογκρέσο, ανεξαρτήτως προσώπων σε συγκεκριμένα αξιώματα και ιδεολογικών συσχετισμών.

Η ομογένεια διαθέτει προσβάσεις σε πολλούς σημαντικούς νομοθέτες. Στη Γερουσία υπάρχουν πολλοί που διάκεινται φιλικά προς την Ελλάδα, κάποιοι εξ αυτών σε ισχυρές θέσεις.

  • Αυτό δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζεται η αξία της Τουρκίας. Η άποψη της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πολλών μελών του Κογκρέσου παραμένει ότι, παρά την προβληματική συμπεριφορά της, η Τουρκία «δεν πρέπει να χαθεί για τη Δύση».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις πιθανές συνέπειες της αποχώρησης Μενέντεζ από την ηγεσία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων –η οποία, προφανώς, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη–, η ομογένεια διατηρεί στενές σχέσεις και με τον γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν που τον αντικατέστησε.

Αν και η θητεία του δεν θα είναι μακρά, καθώς δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία, τους επόμενους 16 μήνες ο κ. Κάρντιν θα διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, την πώληση νέων και αναβάθμιση παλαιότερων F-16 στην Τουρκία.

Ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής δεν αντιτίθεται στην εξέλιξη, θέτει όμως όρους. Πρωτίστως την επικύρωση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά, όπως δήλωσε ο ίδιος, «υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέραν της ένταξης στο ΝΑΤΟ», υπονοώντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας και τον τερματισμό των απειλών και προκλήσεων κατά της Ελλάδας.

Η σθεναρή παρουσία και αποτελεσματική στάση του Ρόμπερτ Μενέντεζ θα λείψει.

Ωστόσο, ο συνδυασμός μεθοδικής δουλειάς από την ελληνική διπλωματία στην Ουάσιγκτον, αποτελεσματικής παρουσίας συγκεκριμένων φορέων της ομογένειας και σωστών κινήσεων της Ελλάδας στην περιφερειακή γεωπολιτική σκακιέρα λειτουργούν ως σημαντικό αντίβαρο στις όποιες συνέπειες μπορεί να φέρνουν οι αλλαγές συγκεκριμένων προσώπων στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι ψευδαισθήσεις δεν χωράνε…. Η συμφωνία για την Πύλα, μπορεί να αφορά την περιοχή, έχει όμως και ευρύτερες προεκτάσεις: Ο δρόμος που έχει τη δική του ιστορία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: