Πολιτική αναταραχή στη Βολιβία: Η σύγκρουση με τον Έβο Μοράλες οδήγησε τον πρόεδρο της χώρας εκτός του κυβερνώντος κόμματος

O πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε. EPA/STRINGER




Η εσωκομματική σύγκρουση του Βολιβιανού πρόεδρου Λουίς Άρσε με τον μέντορα του, πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες που διεκδικεί νέα προεδρική θητεία, οδήγησε στην πόρτα της εξόδου του βαθιά διχασμένου MAS με τα χρώματα του οποίου ο πρώτος νίκησε στις εκλογές του 2020.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό έκρινε πως ο κ. Άρσε «έθεσε αυτόν εκτός» παράταξης, καθώς δεν συμμετείχε στο συνέδριο του κόμματος αυτή την εβδομάδα, προορισμένου για να οργανωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του Δεκεμβρίου ώστε να αναδειχθεί υποψήφιός του για το κορυφαίο αξίωμα στη χώρα.

Ο κ. Μοράλες, ηγέτης του MAS, του κόμματος που έχει την πλειοψηφία στο βολιβιάνικο κοινοβούλιο, ανήγγειλε τον περασμένο μήνα πως εννοεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2025. Ο Λουίς Άρσε, πολιτικός κληρονόμος του Έβο Μοράλες, που κέρδισε τις εκλογές του 2020, δεν είχε ακόμα ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Εξ αιτίας της αντιπαλότητας των δύο πολιτικών η ενότητα του κυβερνώντος κόμματος “εξατμίστηκε” και οι εντάσεις που καταγράφονται είναι πολλές και μεγάλες.

Εκτός του προέδρου, αποπέμφθηκαν από το κόμμα άλλα 28 μέλη του, όλα πιστά στον Λουίς Άρσε.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του εξάλλου το MAS τροποποίησε το καταστατικό του, ορίζοντας πως μόνο μέλη του για τουλάχιστον 10 χρόνια θα μπορούν πλέον να θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρία. Πρόκειται πρακτικά για φωτογραφική διάταξη που θέτει τον Λουίς Άρσε εκτός κούρσας.

Οι αποφάσεις αυτές μένει να επικυρωθούν απο τις εκλογικές αρχές, που που απαιτούν κάθε κόμμα να οργανώσει εσωκομματική διαδικασία, ακόμα και στις περιπτώσεις που υποψήφιος δεν είναι παρά ένας.

Ωστόσο το εάν ο κ. Μοράλες θα μπορέσει πράγματι να διεκδικήσει όπως επιθυμεί νέα θητεία εκκρεμεί να διευκρινιστεί. Ο βολιβιανός υπουργός Δικαιοσύνης Ιβάν Λίμα σημείωσε πως είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο αυτό που πρέπει να αποφασίσει αν, δυνάμει του θεμελιώδους νόμου, ο πρώην πρόεδρος έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λα Πας, Βολιβία

Το χάος στη Σομαλία δεν έχει τέλος: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε μάχες παραστρατιωτικών με τους τζιχαντιστές της Σεμπάμπ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: