Νέα στοιχεία από την Πορτογαλία ανατρέπουν τα δεδομένα για τους Νεάντερταλ: Ίσως και να μην διέφεραν από τον Homo sapiens – Η Gruta da Oliveira αποκαλύπτει τα μυστικά τους [videos]

Neanderthal Museum wikipedia.org




Οι Νεάντερταλ γνώριζαν τη φωτιά: όχι μόνο γνώριζαν πώς να την ανάβουν, αλλά ήξεραν πώς να την χρησιμοποιήσουν για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν.

Και έψηναν τα πάντα: Τους προγόνους του βοδιού, χελώνες, κατσίκες, ελάφια, άλογα, ακόμη και ρινόκερους. Ενώ στις σπηλιές κοντά στη θάλασσα κατανάλωναν μύδια, ψάρια, οστρακοειδή, ακόμη και φρυγανισμένα κουκουνάρια.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, οφείλεται σε διεθνή έρευνα που συντονίζει ο João Zilhão, του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, συγγραφέας της μελέτης με τον αρχαιολόγο Diego Angelucci του Πανεπιστημίου του Trento και τη Mariana Nabais του Καταλανικού Ινστιτούτου για την Ανθρώπινη Παλαιοοικολογία. και τη κοινωνική εξέλιξη της Ταραγόνα.

Οι εστίες ανακαλύφθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς αρχαιολογικούς χώρους για τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή, την Gruta da Oliveira στην κεντρική Πορτογαλία, η οποία αποτελεί μέρος του συγκροτήματος Almond, που θεωρείται από τους αρχαιολόγους ως ένα είδος «Σούπερ μάρκετ της Προϊστορίας».

Είναι ένα μεγάλο συγκρότημα, με σπήλαια σε διαφορετικά υψόμετρα, σήραγγες και χαράδρες, τα παλαιότερα στρώματα των οποίων χρονολογούνται πριν από περίπου 120 χιλιάδες χρόνια και το πιο πρόσφατο γύρω στις 40 χιλιάδες. Οι Νεάντερταλ πιστεύεται ότι κατοικούσαν εκεί μεταξύ 100 και 70 χιλιάδες χρόνια πριν.

«Η ανακάλυψη ανέτρεψε τα δεδομένα: δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των Νεάντερταλ και των Σάπιενς και πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε γιατί οι Νεάντερταλ πρέπει να θεωρούνται διαφορετικό είδος από τους Σάπιενς», λέει ο Angelucci στο ANSA.

Από εστίες, συνεχίζει, «περίπου δέκα έχουν αναδυθεί σε διάφορα στρωματογραφικά επίπεδα, με το αλάνθαστο κυκλικό σχήμα, σαν λεκάνη, γεμάτο υπολείμματα». Δίπλα και μέσα, τα αναμφισβήτητα σημάδια της συνήθειας να μαγειρεύουν φαγητό”. Μια δεξιότητα που, όπως παρατηρεί, “επιβεβαιώνει ένα επίπεδο ικανοτήτων παρόμοιο με αυτό των Sapiens που έζησαν χιλιετίες αργότερα”.

Με πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Ferrari από χρυσάφι: Μια 250 GT Lusso του 1963 πωλείται πάνω από 1,2 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία – Κατασκευάστηκαν μόνο 350 μοντέλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: