Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ καρφιτσώνει το κίτρινο αστέρι στο στήθος: «Θα το φοράμε μέχρι να καταδικάσετε τις θηριωδίες της Χαμάς» [photo]

FILE PHOTO: Israeli Ambassador to the United Nations Gilad Erdan (R) talks with staff during a United Nations Security Council meeting called to address the conflict between Israel and Hamas, at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 30 October 2023. EPA, JUSTIN LANE




Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο πέτο χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας πως θα το φοράει, «με υπερηφάνεια», για όσο δεν εκδίδεται απόφασή του που θα καταδικάζει τις «θηριωδίες» της Χαμάς.

«Ορισμένοι από εσάς δεν μάθατε τίποτα αυτά τα τελευταία 80 χρόνια. Ορισμένοι από εσάς ξεχάσατε γιατί ιδρύθηκε αυτός ο οργανισμός», πέταξε ο διπλωμάτης, καταδικάζοντας τη «σιωπή» του ΣΑ μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας, τις πιο πολύνεκρες από καταβολής κράτους, από την 7η Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, βαθιά διχασμένο, δεν έχει υιοθετήσει ούτε απόφαση, ούτε ανακοίνωση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

«Λοιπόν, θα σας το υπενθυμίζω. Από σήμερα, κάθε φορά που με βλέπετε, θα θυμάστε τι σημαίνει το να σιωπάς μπροστά στο κακό», επέμεινε.

«Όπως οι παππούδες μου, όπως οι παππούδες εκατομμυρίων εβραίων, από σήμερα η ομάδα μου κι εγώ θα φοράμε κίτρινα αστέρια», συνέχισε και σηκώθηκε όρθιος για να βάλει στο πέτο του κοστουμιού του κίτρινο αστέρι με τις λέξεις «Never again» («ποτέ ξανά» στα αγγλικά), παραπέμποντας στο κίτρινο αστέρι που είχαν επιβάλει στους Εβραίους οι ναζί.

«Θα φοράμε αυτό το αστέρι μέχρι να ξυπνήσετε και να καταδικάσετε τις θηριωδίες της Χαμάς», συμπλήρωσε.

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «το χειρότερο έγκλημα εναντίον των εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πιστοποιήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες το χάσμα όσον αφορά τον πόλεμο αυτό και τις συνέπειές του — απορρίφθηκαν συνολικά τέσσερα σχέδια απόφασης.

Κάποια από τις ΗΠΑ, σύμμαχο-κλειδί του Ισραήλ, διότι δεν αναφέρονταν στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

Άλλο, που καταρτίστηκε από τους Αμερικανούς, από τη Ρωσία και την Κίνα, διότι δεν ζητούσε με σαφήνεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο ΣΑ, τη σκυτάλη πήρε η Γενική Συνέλευση, που υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία την Παρασκευή –μη δεσμευτικό– κείμενο με το οποίο αξιώνεται «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», χωρίς καμιά αναφορά στη Χαμάς. Το ψήφισμα αυτό χαρακτηρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «όνειδος» από τον πρεσβευτή Ερντάν.

Πολλοί εξ όσων εκφράστηκαν χθες στο Συμβούλιο, παρότι καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς, υπογράμμισαν ταυτόχρονα το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνεχιζόμενη πολιορκία του θύλακα «αποτελεί συλλογική τιμωρία», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Με πληροφορίες από AFP-dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ Νέα Υόρκη,
Ηνωμένα Έθνη

Σκηνές αίσχους στο Νταγκεστάν: Όχλος εισέβαλε στο αεροδρόμιο για να βρει «ακάθαρτους Εβραίους»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: