Ο ορθολογισμός απέναντι στη βαρβαρότητα της Τουρκίας: Τα εγχώρια «ορφανά» της πολιτικής του κατευνασμού έχουν χρεοκοπήσει ηθικά και στρατηγικά…

FILE PHOTO: Islamit Recep Tayyip Erdoğan (centre), President of the Republic of Türkiye, arrives to address the general debate of the General Assembly’s seventy-seventh session. Credit UN Photo, Cia Pak




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας Μέση Ανατολή αποκαλύπτουν και στον πλέον φανατικό αρνητή στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το αδίστακτο προσωπείο του καθεστώτος Ερντογάν.

Δεν σημαίνει ότι στην Ε.Ε. θα αλλάξουν άρδην τις πολιτικές τους, αλλά εκείνο που επιβάλλεται αφορά πρώτα εμάς, καθώς η Ευρω-μεσόγειος έχει πάρει φωτιά. Κι είναι Λευκωσία και Αθήνα που πρέπει να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες για επαναπροσδιορισμό των Ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σε μια εποχή που δεν υπάρχει κράτος το οποίο να ασπάζεται δημόσια εγκληματικές τρομοκρατικές οργανώσεις και θηριωδίες, η Τουρκία αναδεικνύεται ως ο «προστάτης» τους με πρωταγωνιστικό ρόλο συνεργασίας για χρόνια με τζιχαντιστικές-ισλαμιστικές οργανώσεις και καθεστώτα, από Λιβύη, Ιράκ, Συρία, Κουρδιστάν, Γάζα-Παλαιστίνη, Καύκασο, Αρμενία, μέχρι την Αν. Μεσόγειο σε Αιγαίο, Κύπρο κ.ά.

  • Το τουρκικό καθεστώς, αναζητώντας επικυρίαρχο ρόλο στον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό του, συνεργάστηκε στενά με τις πλέον εγκληματικές οργανώσεις, από το «Ισλαμικό Κράτος» μέχρι τη «Χαμάς», της οποίας οι ηγέτες κυκλοφορούν με τουρκικά διαβατήρια, χρηματοδότηση και άλλη τεχνική στήριξη στα φανερά για χρόνια.

Χαρακτηριστικά, τις προάλλες ο Ερντογάν σε ομιλία του ανέφερε ότι η «Χαμάς» δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «απελευθερωτές Μουτζαχετίν που προστατεύουν τη γη τους», ενώ οι βουλευτές του κραύγαζαν «Αλλάχ Ακμπάρ!», την κραυγή  των ισλαμιστών φονταμενταλιστών.

Όμως, δεν είναι μόνο η ρητορική του Ερντογάν που φανερώνει τον αδίσταχτο θρησκευτικό φανατισμό στις πολιτικές του, αλλά και οι σχεδιασμοί του, που καταδεικνύονται ιδιαίτερα από ένα γεγονός, που ελάχιστα σχολιάστηκε.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει πλέον την σφραγίδα του Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, γνωστού εγκληματία, του οποίου τα χέρια στάζουν αίμα αθώων αντιφρονούντων, Κούρδων κι άλλων, εντός κι εκτός Τουρκίας.

Είναι με την υποστήριξή του που το «Ισλαμικό Κράτος» αποκεφάλιζε χιλιάδες Γεζίτις και χριστιανικούς πληθυσμούς στο Ιράκ και Συρία κι ήταν δική του η εντολή να κάψουν ζωντανούς σε ένα υπόγειο στην Τζίζρε, επαρχία Σινράκ της Ν/Α Τουρκίας, μια ομάδα 250 νεαρών Κούρδων, τον Δεκέμβριο του 2015.

Απέναντι στον κλιμακούμενο τουρκικό επεκτατισμό δεκαετιών και στη βάρβαρη νεο-οθωμανική εκδοχή του, Αθήνα και Λευκωσία έμειναν προσκολλημένες στο δίλημμα «διάλογος ή πόλεμος», με εγχώριους πολιτικούς που νομίζουν ότι τα «επιχειρήματά» τους θα αλλάξουν την πορεία της Τουρκίας, ώστε να «απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο» και να ακυρώσει το «Τουρκολυβικό Μνημόνιο» στην Αν. Μεσόγειο, χωρίς κόστος και χωρίς αποτρεπτική ισχύ.

Λόγω επικράτησης τέτοιων θεωριών άρχισε ο διμερής διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας για τις «διαφορές τους», όπως για χρόνια επιδίωκε η Τουρκία, αφήνοντας στο περιθώριο την κατοχή της Κύπρου. Άραγε, στην Αθήνα προσδοκούν ακόμη σε ευόδωση του διαλόγου και στην Λευκωσία θεωρούν τον κατοχικό εκπρόσωπο ως αξιόπιστο Τουρκοκύπριο ηγέτη;

Τα εγχώρια «ορφανά» της πολιτικής του κατευνασμού έχουν χρεοκοπήσει ηθικά και στρατηγικά, καθώς ο ορθολογισμός της αποτρεπτικής  ισχύος, με συνδυασμό αμυντικής και πολιτικο-διπλωματικής θωράκισης αποτελούν επιτακτική ανάγκη σε μια Ευρωμεσογειακή άμυνα κι ασφάλεια.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θέλουν να δημιουργούν την εντύπωση ότι εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας: Ο αλλοιωμένος «άνθρωπος» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και εμείς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: