Θέλουν να δημιουργούν την εντύπωση ότι εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας: Ο αλλοιωμένος «άνθρωπος» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και εμείς

FILE PHOTO: Σκιά ανθρώπου χρησιμοποιεί smartphone EPA, SASCHA STEINBACH




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στην Κύπρο, πριν μερικές δεκαετίες, προέκυψε και το φαινόμενο αλλοίωσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, υπό τηλεοπτική κάλυψη κι ιδιαίτερα σε υπαίθριους χώρους, υπήρχαν άνθρωποι που συμπεριφέρονταν διαφορετικά παρά χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

Αυτό αφορούσε δημόσια πρόσωπα που επιζητούσαν την δημιουργία εντυπώσεων και … φρόντιζαν για τηλεοπτική κάλυψη δήθεν «αυθόρμητων πρωτοβουλιών» τους, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε … προσυνεννόηση, καθώς και απλούς πολίτες που προσάρμοζαν την συμπεριφορά τους ανάλογα.

Για παράδειγμα, είδαμε άτομα να εφορμούν και να οργίζονται, τα οποία χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, θα είχαν άλλη συμπεριφορά. Αλλοίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς προκύπτει τελευταίως και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), με την Κύπρο να καταγράφει στην κατηγορία ενήλικες, από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης του Facebook στην Ευρώπη.

Τα ΜΚΔ αποτελούν έναν από τους κυριότερους τρόπους χρήσης του διαδικτύου, που έχει επεκταθεί τόσο λόγω της ανάπτυξης διαφορετικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο.

  • Οι ειδικοί αναφέρονται σε πλεονεκτήματα, όπως ο εμπλουτισμός γνώσεων και η ψηφιακή συναναστροφή καθώς και μειονεκτήματα με χειρότερο τον εθισμό. Προσωπικά, ειδικός δεν είμαι, αλλά διά των ΜΚΔ έχω δεκτεί εποικοδομητικές εισηγήσεις, κριτική ουσίας, νηφάλιο αντίλογο και πολλά σχόλια που με προβλημάτισαν και ενδυνάμωσαν.

Εντούτοις, χαριτολογώντας, θα στεκόμουν στο φαινόμενο του «facebook-ανθρώπου». Εκείνον τον συνάνθρωπο που συναντάμε στον δρόμο, στο πάρκο, στην εκκλησία, σε κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ένα πρόσωπο λογικό και σώφρων με ευγένεια και αξιοπρέπεια, που όμως μεταμορφώνεται σε κακεντρεχή, είρωνα, τοξικό, μέχρι και υβριστή, ενεργώντας υπό την «κάλυψη» του πληκτρολογίου.

Ως «χρήστης» ΜΚΔ, γίνεται άλλος … άνθρωπος. Χωρίς αυτή την «κάλυψη», δεν θα εκδήλωνε τέτοια συμπεριφορά. Πολλές φορές διερωτήθηκα, πώς «ξυπνά» αυτό το θηρίο μέσα μας ώστε ένας άνθρωπος με κόσμια συμπεριφορά στις διαπροσωπικές του επαφές, να μεταμορφώνεται πίσω από το πληκτρολόγιο σε υστερικό «facebook-άνθρωπο».

Στο περιβάλλον των ΜΚΔ, στρατευμένες ομάδες σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους και ιδεοληψίες, που στην πραγματικότητα εκφράζουν περιθωριακούς κι ακραίους, θέλουν να δημιουργούν την εντύπωση ότι εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Ευρισκόμενοι στα άκρα του ιδεολογικού φάσματος, «φωνασκούν» οργανωμένα στοχοποιώντας την διαφορετική τεκμηριωμένη θέση, για να εκφοβίσουν και να επιβάλουν την «σιωπή» στο πλαίσιο μιας δικής τους περιθωριακής «πολιτικής ορθότητας» και εις βάρος της κοινής λογικής (common sense) σε βαθμό που η κοινή λογική εκτοπίζεται σταδιακά.

  • Τα είδαμε με την παράνομη κι εργαλειοποιημένη μετανάστευση, τα βλέπουμε με τους «τζιχαντιστές» της εγχώριας πολιτικής που εμφανίζονται οργανωμένοι «αντιφασίστες» αλλά εύχονται «να ζούσε κι άλλο ο Χίτλερ για να εξοντώσει τους Εβραίους» και στην αντίπερα άκρη διάφοροι θρησκόληπτοι διακρίνουν παντού συνωμοσίες του σιωνισμού για να μας υποδουλώσουν.

Όποιος τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τέτοια μυαλά, βγήκε χαμένος. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις άγνοιας που αξίζουν μιας ευκαιρίας και εάν αντιδράσουμε με ευγένεια και πραότητα, υπάρχει ενίοτε επαναστροφή κι ανταπόδοση περισσής καλοσύνης, σε βαθμό που η ειρωνεία μετατρέπεται σε ανθρωπιά, όπου βρίσκεται και η ελπίδα.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Διδάγματα και προτάσεις με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή: Για την Κύπρο και την Ελλάδα το δίλημμα δεν είναι «διάλογος ή πόλεμος», όπως το θέτει η κατοχική Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: