Ο Μπάιντεν «αθώωσε» το Ισραήλ για το νοσοκομείο στη Γάζα: «Φαίνεται πως φταίει η άλλη πλευρά», είπε στον Νετανιάχου [videos]

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) welcoming US President Joe Biden to Israel, at Ben-Gurion International Airport 18 October 2023. EPA/GPO, Avi Ohion HANDOUT




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν που έφτασε στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες λίγο πριν την τελική αντεπίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φαίνεται πως η «άλλη πλευρά» φέρει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.

  • Λίγες ώρες αργότερα, μετά την δήλωσή του που έκανε διεθνή αίσθηση, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι το σχόλιο που έκανε ότι «με βάση αυτό που είδε», το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποιήθηκε «από την αντίπαλη πλευρά» βασίζεται σε στοιχεία που του έδειξε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λίγο πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο κ. Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η Αμερική θα διασφαλίσει πως το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και ότι επισκέφθηκε το Ισραήλ για να δείξει ποια είναι η θέση των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

Αναφέρθηκε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι δεν είναι «υπερβολή» να πούμε ότι «έσφαξαν» 1.300 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 31 Αμερικανών.

«Έχουν διαπράξει κακίες και φρικαλεότητες που κάνουν το ISIS να φαίνεται κάπως πιο λογικό», σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό, στον οποίο έχει προκαλέσει μόνο δεινά».

«Είμαι βαθιά θλιμμένος και εξοργισμένος από την έκρηξη» στο νοσοκομείο, συνέχισε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Απ’ ό,τι είδα, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς» και συνέχισε: «Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα».

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι βρίσκεται εκεί «για έναν απλό λόγο – θέλω ο λαός του Ισραήλ και οι λαοί του κόσμου να γνωρίζουν σε ποιανού το πλευρό βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Εξέφρασε ξανά την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, λέει, λέγοντας στον Νετανιάχου: «Ανυπομονώ να συζητήσουμε για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα».

Είπε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν πως το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Το θάρρος, η αφοσίωση και η γενναιότητα» του ισραηλινού λαού είναι «εκπληκτικά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ».

Νετανιάχου: Η Χαμάς είναι οι νέοι ναζί

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα και για την απερίφραστη υποστήριξη που δώσατε στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών, μια υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού», είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Έχω δει την υποστήριξή σας καθημερινά στο εύρος και το βάθος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή αυτού του πολέμου», ενώ χαρακτήρισε τη συνεργασία «πραγματικά πρωτοφανή».

Ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την παροχή στο Ισραήλ «των εργαλείων που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» και για «το σαφές μήνυμα που στείλατε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας».

Αναφέρθηκε στα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που έστειλε ο Μπάιντεν «για να υποστηρίξουν αυτά τα λόγια με πράξεις». «Αλλά, πάνω απ’ όλα, κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει αυτή την υποστήριξη και την ηθική διαύγεια που επιδείξατε από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση το Ισραήλ» και συνέχισε λέγοντας ότι ο Μπάιντεν χάραξε μια σαφή γραμμή «μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας».

Ο Νετανιάχου είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι τα εγκλήματα της Χαμάς περιλάμβαναν βιασμούς, εμπρησμούς, απαγωγές και στοχοποίηση μικρών παιδιών, αναφέροντας ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 1.400 και ίσως υψηλότερος.

«Η 7η Οκτωβρίου είναι άλλη μια ατιμωτική ημέρα στην Ιστορία», προσέθεσε.

«Ακριβώς όπως ο πολιτισμένος κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους ναζί και ενώθηκε για να νικήσει το ISIS, ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς», ανέφερε ο Νετανιάχου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα νικήσει τη Χαμάς για «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και στον κόσμο».

Ο Νετανιάχου στη συνέχεια σημείωσε, όπως προαναφέρθηκε, ότι ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Ισραήλ σε περίοδο πολέμου, χαρακτηρίζοντάς το «βαθιά-βαθιά συγκινητικό».

«Δείχνει το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης για το Ισραήλ. Δείχνει το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης για το μέλλον του εβραϊκού λαού και του ενός και μοναδικού εβραϊκού κράτους».

Ο Νετανιάχου έκλεισε τη σύντομη τοποθέτησή του ευχαριστώντας τον Μπάιντεν που στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ «σήμερα, αύριο και πάντα».

Η επίσκεψη Μπάιντεν

Το Air Force One, το αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, στις 10.51 το πρωί της Τετάρτης.

Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο εν μέσω ισχυρού αποσπάσματος ασφαλείας, ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στην πίστα του αεροδρομίου. Μίλησαν για λίγο προτού αναχωρήσουν επιβαίνοντας σε αυτοκινητοπομπή.

«Καλωσορίσατε κύριε πρόεδρε, ο Θεός να σας έχει καλά που προστατεύετε το έθνος του Ισραήλ», είπε ο Χέρτζογκ στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού προέδρου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει αρχικά συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Θα είναι «μια πολύ μικρή, περιορισμένης διάρκειας διμερής συνάντηση» λένε πηγές.

Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση με το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και αργότερα συνάντηση με Ισραηλινούς πρώτους ανταποκριτές.

Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με μερικές από τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τις επιθέσεις της Χαμάς και τέλος ο Μπάιντεν θα κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, την αναβολή της τετραμερούς συνόδου στο Αμμάν της Ιορδανίας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την ακύρωση των συναντήσεων του Μαχμούτ Αμπάς, του βασιλιά Αμπντάλα και του Αλ Σίσι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να του υποβάλει τα συλλυπητήριά του έπειτα από μια φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα και να εκφράσει την υποστήριξή του στις “νόμιμες προσδοκίες” των Παλαιστινίων.

Ο Μπλίνκεν, που βρισκόταν στο Αμάν στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή, επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά χθες, Τρίτη, με τον Αμπάς “προκειμένου να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του για τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη” στο νοσοκομείο ‘Αχλι Άραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Το Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ: Ξεκινά η Οδύσσεια Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: