Νατοϊκή σφραγίδα διεκδικούν οι SOF στην Ελλάδα: Στόχος, τρία πρότυπα κέντρα εκπαίδευσης για ειδικές δυνάμεις των Συμμάχων επί ελληνικού εδάφους

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη άσκηση ειδικών επιχειρήσεων Balkan Spirit που διεξήχθη στη Ρουμανία και που έλαβε μέρος η Ελλάδα με τμήματα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ.Πηγή: ΓΕΕΘΑ




Στο πρότυπο της Πολεμικής Αεροπορίας με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, σκοπεύει να κινηθεί το Γενικό Επιτελείο, δημιουργώντας όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε να προσελκύσει Συμμάχους που θα εκπαιδεύονται σε Νατοϊκό επίπεδο στις ειδικές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και συγκεντρωμένη εμπειρία που μπορεί να περάσει από την θεωρία στην πράξη. Εκείνο πάντως που απαιτείται είναι να βρεθούν τα κονδύλια ώστε να εκκινήσει το επόμενο εξελικτικό βήμα.

Οι αξιολογήσεις από το ΝΑΤΟ, που ξεκίνησαν από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και προχώρησαν στη Ζ’ ΜΑΚ και το τμήμα ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν περάσει σε επίπεδο Επιτελείων, πριν ακολουθήσουν κι άλλα crash test σε επιχειρησιακές μονάδες της ΔΕΠ.

Με άλλα λόγια οι «πρασινοσκούφηδες» δίνουν εξετάσεις σ’ άλλο, πολύ σημαντικό επίπεδο, που αφορά τον Επιτελικό σχεδιασμό (ΔΔΕΕ), τη Νατοϊκή τυποποίηση, την διαχείριση και τον τρόπο με τον οποίο όσοι βρίσκονται στα μετόπισθεν λειτουργούν επ’ ωφελεία όλων εκείνων των στελεχών που δρουν στο πεδίο, σε κρίσιμες αποστολές.

Και μέσα από την τεχνογνωσία που συγκεντρώνεται, καταγράφεται και αναλύεται, το Επιτελείο έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία τριών Κέντρων Εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων, σαν αυτό που εκατοντάδες στελέχη από την Ελλάδα, έχουν περάσει στη Γερμανία.

Από το Νατοϊκό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων της Γερμανίας, που έχει πάντα Έλληνα υποδιοικητή και αξιωματικούς στην πτέρυγα εκπαίδευσης, η συσσωρευμένη εμπειρία είναι μεγάλη.

  • Και η Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται διαρκώς σε χώρα που προσελκύει συμμάχους από το εξωτερικό, οι σκέψεις- σχέδια για κέντρα εκπαίδευσης στα οποία θα παρέχονται υψηλού επιπέδου γνώσεις, έχει ωριμάσει. Σε βάθος 5ετίας εφόσον το νερό μπει στο αυλάκι η Ελλάδα θα είναι ικανή να φιλοξενεί Νατοϊκούς SOF κι όχι μόνο στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου με έδρα τη Ρεντίνα, στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Αμφίβιων Δυνάμεων με έδρα τη Ν. Πέραμο και το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών με έδρα τον Ασπρόπυργο.

SOF Νατοϊκά Σχολεία στην επικράτεια

Η Hellas Journal, πριν από το 2020, είχε αναφερθεί στην προσπάθεια αξιοποίησης του ανάγλυφου της περιοχής, ώστε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα να προσελκύει εκπαιδευόμενους από το εξωτερικό.

Από τα τρία κέντρα που θα ήθελε το ελληνικό Επιτελείο ν’ αναδείξει, πρώτο έρχονταν αυτό της Ρεντίνας και μάλιστα μέσα από συζητήσεις με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων, έλεγαν ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα σε βάθος 5ετίας, οι εγκαταστάσεις ν’ αναβαθμιστούν κι εκεί να υπάρχει ότι είναι απαραίτητο οι SOF από το εξωτερικό να «ξεχειμωνιάζουν» κι όχι μόνο στο Ελληνικό έδαφος.

Σ’ έναν βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν υπάρξει συνεκπαιδεύσεις στελεχών από χώρες των Βαλκανίων και συμμάχους Νατοϊκών χωρών.

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

Στόχος πλέον είναι η επιχειρησιακή πιστοποίηση της Συμμαχίας να γίνει το «κλειδί» προσέλκυσης τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Και στην Ρεντίνα να διεξάγονται όλα εκείνα τα σχολεία που έχουν να κάνουν με τον ανορθόδοξο πόλεμο και τις καταδρομικές τεχνικές, είτε σε περιοχές που είναι δασικές, είτε σε επαρχιακό πεδίο, είτε σε ένα αμιγώς κλειστό περιβάλλον που επιβάλει το CQB.

Τόσο οι εγκαταστάσεις, όσο και το ανάγλυφο της περιοχής σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας είναι στοιχεία που έχουν αναλυθεί και δείχνουν ότι υπάρχει πεδίο για την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου.

Από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική

  • Το δεύτερο κομμάτι που έχει να κάνει με την προσέλκυση τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων αφορά τη Ν. Πέραμο. Η αλλαγή σελίδας που έχει επέλθει πλέον στο λιμάνι των αμφίβιων, οι νέες εγκαταστάσεις για τις λέμβους, τις συσκευές, τις φόρμες κατάδυσης, η πισίνα μαχητού, τα νέα σκάφη και σαφώς το γεγονός ότι οι αμφίβιες δυνάμεις έχουν περάσει τις Νατοϊκές εξετάσεις με άριστα συνηγορούν στο «Βήμα Πρόσθες».

Παράλληλα το γεγονός ότι οι αμφίβιοι της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου πέραν των σχολείων στο εξωτερικό, δεν σταματούν τις κοινές εκπαιδεύσεις με τμήματα της Συμμαχίας (ΗΠΑ, Γαλλία, κ.α.), φέρνει την κοινή συνισταμένη που χρειάζεται ώστε να υπάρξει η πρόσκληση από τη Διοίκηση προς οποιαδήποτε δύναμη του ΝΑΤΟ.
Τέλος η γνωστή ΣΧ.ΑΛ. με τη συσσώρευση τεράστιας τεχνογνωσίας σε όλο το εύρος του στρατιωτικού αλεξιπτωτισμού αποτελεί το τρίτο μέρος της διεύρυνσης σε Νατοϊκό επίπεδο.

Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών έχει «χτίσει» όλα τα στελέχη που υπηρετούν στα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων. Επιπλέον τα στελέχη της είναι αυτά που διαρκώς ταξιδεύουν στο εξωτερικό ώστε να λάβουν μέρος σ’ εκπαιδεύσεις με αλεξίπτωτα, αποκτώντας επιπλέον τεχνογνωσία και κάνοντας γνωστή την Σχολή εκτός των συνόρων.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΏ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ 

Rafale, F-16 Viper και Belh@rra παρέχουν στον ελληνισμό αποτρεπτική ισχύ: Η Κύπρος πλέον δεν είναι… μακρυά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: