Μήνυμα στον Κασσελάκη τα 16 λευκά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: Και μάλλον δεν ήταν όλα της «Ομπρέλας»* Τα νέα πρόσωπα της ΚΟ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλάει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Βουλή, Αθήνα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Με ψήφους 28 υπέρ και 16 λευκά πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για τις αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η όχι και τόσο άνετη πλειοψηφία συνιστά ένα πρώτο εσωκομματικό μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πόσω μάλλον όταν -κατά πληροφορίες- ο αριθμός των λευκών δεν προήλθε μόνο από τη δεξαμενή της «Ομπρέλας».

Σε κάθε περίπτωση η Θεοδώρα Τζάκρη αναλαμβάνει νέα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι ο Νίκος Παππάς, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Διονύσης Καλαματιανός.

Ο Σωκράτης Φάμελλος παραμένει πρόεδρος της Κ.Ο.

Διευθυντής της ΚΟ ορίζεται ο Γιώργος Τσίπρας και συντονιστής ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) ο Παύλος Πολάκης.

Οι τομέαρχες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Στη ομιλία που προηγήθηκε, πρώτη ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, προέταξε την «ενότητα» του κόμματος καλώντας τους βουλευτές να χτίσουν μαζί «μια νέα κινηματική δυναμική» μέσα και έξω από τη Βουλή.

  • Ξεκινώντας, ο Στ. Κασσελάκης, δήλωσε πως είναι «τιμή» γι΄αυτόν να παίρνει τον λόγο και πως αναγνωρίζει την «ευθύνη» και την «υποχρέωσή» του απέναντι στην πατρίδα και τα μέλη του κόμματος να υπηρετήσει τις «ιδέες και τις αξίες του αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου». Μίλησε για την ανάγκη να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα «αγώνα ενωτικό, συλλογικό, με αλληλεγγύη και δημοκρατικό ύφος» και για «συγκριτικό πλεονέκτημα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι, κατά την συζήτηση που παρακολούθησε, «με τη γλώσσα τού σώματος, έδειξαν πλήρη αλαζονεία προς τους συνανθρώπους μας».

Χαρακτήρισε, δε, «λογοπαίγνια δημοτικού» την αναφορά του κ. Βορίδη σε αυτόν ως «Φαμελάκη» και διερωτήθηκε ποιος είναι τελικά «τοξικός».

Έκανε λόγο, επίσης, για «τσάμπα μάγκες» που δεν «επιλύουν κανένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας» και «το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι πόνος, απώλεια, ειρωνεία και χαστούκια στους συμπολίτες μας», σχολιάζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «θα έπρεπε να ντρέπεται που δεν τολμά να αποκηρύξει» τον Αχιλλέα Μπέο.

Απευθυνόμενος στους «έντιμους και σοβαρούς» βουλευτές της ΝΔ, τους κάλεσε να «ψηφίζουν κατά συνείδηση», ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε αυτήν την περίπτωση «η παντοδύναμη Βαρονία Μητσοτάκη θα τους τιμωρήσει», ενώ προσέθεσε πως υπάρχει και «δεύτερη βαρονία, αυτή του Αχιλλέα Καραμανλή», διαμηνύοντας και στις δυο ότι «τα Τέμπη δε θα ξεχαστούν».

Εξάλλου, υπερασπίστηκε τις πιο προσωπικές επαφές που έκανε με πλημμυροπαθείς, αλλά και τη δωρεά που έκανε σε σχολείο, σχολιάζοντας πως την «ανθρωπιά» την λένε «επικοινωνία», ενώ όταν ο πρωθυπουργός «αλλάζει ατζέντα» θεωρείται «πολιτική μαεστρία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρόδο και στη δήλωση του ότι «κάηκε μόνο το 15%». Όπως είπε «θα έπρεπε να ντρέπεται που οικειοποιείται τις προσπάθειες των εθελοντών», προσθέτοντας ότι θα ξαναπάει στη Ρόδο.

«Εξίσου σοκαριστική» χαρακτήρισε τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι «”δεν μπορεί να ξέρει για τα αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, πώς φαγώθηκαν τα 500 εκατ. ευρώ”. Εάν ο Κ. Μητσοτάκης ήταν διευθύνων σύμβουλος επιχείρησης, το ΔΣ της εταιρείας θα τον είχε απολύσει. Εκτός και εάν το είχε ορίσει ο ίδιος, όπως έκανε με τις ανεξάρτητες Αρχές», είπε χαρακτηριστικά ενώ υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο πήγαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, υπογράμμισε: «Σε κανένα από αυτά δεν διδάσκουν πελατειακό κράτος, ανιψιούς σε μυστικές υπηρεσίες και βαρονίες. Αυτές ήταν πάντα πρακτικές τής Δεξιάς».

Προκάλεσε, επίσης τον πρωθυπουργό να αποδείξει πόσο «μετριοπαθής» είναι φέρνοντας στη Βουλή την ισότητα στο γάμο.

«Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί, όσο εσείς θα παράγετε προτάσεις νόμων και θα αποκρούετε τις καθεστωτικές πρακτικές τους εντός του Κοινοβουλίου, εγώ θα τους ξεμπροστιάζω στην κοινωνία», τόνισε, ενώ σημείωσε πως στην «ατομική ευθύνη» που επικαλείται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτάξει τη «δημόσια ευθύνη».

Δήλωσε «περήφανος» για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τους κάλεσε να χτίσουν «μαζί μια νέα κινηματική δυναμική» και να «επανασυνδεθούν» με την κοινωνία.

«Δεν κέρδισε ο Μητσοτάκης, εμείς χάσαμε », υπογράμμισε και δεσμεύτηκε ότι όσο είναι πρόεδρος, δεν θα επιτρέψει «να ξαναβαφτιστεί λάθος» το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως πρέπει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει, μέσα από «ενωτικές, συλλογικές, διαδικασίες του κόμματος».

«Θα είμαι στο πλευρό σας, σας θέλω στο πλευρό μου. Θα βρούμε κοινό βηματισμό παραμερίζοντας τον εγωισμό και δίνοντας προτεραιότητα στην μοναδική ευκαιρία που έχουμε για ένα κινηματικό, συλλογικό, θετικό και νικηφόρο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην κάλπη των επόμενων εθνικών εκλογών», τόνισε ο Στ. Κασσελάκης, διαβεβαιώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει η αυθεντική φωνή, ο γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης πατριωτικής Αριστεράς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΝΔ: Ο «πολακισμός» με γραβάτα είναι πλέον η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: