Μετά την ευθεία απειλή του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ ότι δήθεν θα επιτεθεί…νύχτα: Έχει σκεφθεί κανείς τι θα συνέβαινε σήμερα στην Κύπρο εάν κέρδιζε το “ναι” στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν;

epa10948207 islamist Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and his wife Emine Erdogan (L) during celebrations of the 100th anniversary of the Turkish Republic at the Vahdettin Mansion in Istanbul, Turkey, 29 October 2023. The 100th anniversary of the proclamation of the Republic of Turkey by Mustafa Kemal Ataturk in 1923, known as Republic Day, took place on 29 October 2023. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Γίνεται μεγάλη συζήτηση μέσω των κοινωνικών δικτύων μετά το άνευ προηγουμένου παραλήρημα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του πανίσχυρου στρατιωτικά Ισραήλ. Η συζήτηση αφορά κυρίως την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, επανέλαβε την ίδια έωλη απειλή, που είχε χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας πολλές φορές, πριν σταματήσει τους εκβιασμούς και τις παράνομες διεκδικήσεις επί των ελληνικών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, με αφορμή τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Άδραξε την ευκαιρία και τερμάτισε τις απειλές κατά των νησιών του Αγαίου, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, θα αδυνατούσε τους όρους που είχε θέσει ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

  • Αυτός ήταν ο λόγος. Να δείξει ότι τα “βρήκε” με την Ελλάδα για να μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16, τα οποία αφού θα τα είχε παραλάβει θα τα χρησιμοποιούσε εναντίον της χώρας μας.
  • Ότι άλλο λέγεται είναι οι γνωστές μαλαγανιές των πολύξερων νεοφιλελεύθερων αναλυτών, που δεν χάνουν την ευκαιρία να δείχνουν την “ερντογολαγνεία” τους. Και δεν ντρέπονται…

Η συζήτηση, για να επιστρέψω στο θέμα μου, είναι σοβαρή και τα ερωτήματα αμείλικτα. Τι θα συνέβαινε σήμερα στην Κύπρο εάν κέρδιζε το “ναι” στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν;

Θυμίζω ότι η πλειοψηφία ψήφισε “όχι” στο εν λόγω σχέδιο που παρέδιδε την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Εάν το τρανταχτό”όχι” ήταν “ναι” ο ισλαμιστής πρόεδρος της θα έλεγχε απόλυτα το νησί και όσα άλλα λέγονται είναι κουβέντες του καφενέ.

Ο Ερντογάν θα βρισκόταν σήμερα σε μία πλεονεκτική θέση έναντι του Ισραήλ, και η Χαμάς θα είχε τον πιό σημαντικό σύμμαχό της, την Τουρκία, όχι μακριά, αλλά ακριβώς απέναντι από το Εβραϊκό Κράτος.

Με λίγα λόγια, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά απ’ ότι είναι σήμερα. Η Ελλάδα θα είχε χάσει την Κύπρο, που οι Βρετανοί πρώτοι ονόμασαν το νησί “αβύθιστο αεροπλανοφόρο” -και είναι…

  • Το Ισραήλ, που σήμερα έχει μπροστά του τους ανοικτούς ουρανούς της Κύπρου για να εκπαιδεύεται η Πολεμική της Αεροπορία, θα είχε αντίπαλο τον ίδιο τον αιμοβόρο Ερντογάν.

Επίσης, οι Αμερικανοί, κάθε φορά που αντιμετώπιζαν κρίση στη Μέση Ανατολή θα έπρεπε να γονατίζουν μπροστά στον Ερντογάν για να τους επιτρέπει να ανοίγουν τον “ανθρωπιστικό διάδρομο”, που σήμερα η Κύπρος τους τον δίνει δωρεάν.

Σε ανύποπτο χρόνο, ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πει στον πρώην πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να δεχθεί λύση του Κυπριακού, που θα δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να ελέγχει τη Μεγαλόνησο.

Όταν το πρωτο-έγραψα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Λευκωσίας και σε τούτη την ιστοσελίδα, έσπευσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, να με διαψεύσει. Δεν τον πίστεψε κανένας.

Όταν μήνες μετά τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη, μου είπε μόνο ότι “έπρεπε να γίνει η διάψευση”. Αστεία πράγματα… Γι’ αυτό η Κύπρος έφτασε, 50 χρόνια μετά την άνανδρη τουρκική εισβολή, να είναι προ του κινδύνου τουρκοποίησης, η οποία βεβαίως δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, είναι μεγαλύτερα από αυτά του Ερντογάν.

Η υπερψήφιση του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, που δεν έγινε επειδή αντιστάθηκαν οι Έλληνες της Κύπρου, θα σήμανε την καταστροφή της Κύπρου και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Μετά τις ευθείες απειλές του Ερντογάν εναντίον των πάντων και ειδικά του Εβραϊκού Κράτους, ελπίζουμε ότι οι πολιτικοί, Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, που υποστήριζαν με πάθος το φιλοτουρκικό σχέδιο, θα βρουν το σθένος να απολογηθούν στον κυπριακό λαό…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η διαφθορά δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στην Ελλάδα και την Κύπρο: Κοιτάξτε γύρω σας… Πόσοι πολιτικοί εισήλθαν φτωχοί στην πολιτική και εξήλθαν πλούσιοι… Πολλοί!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: