Mε το δάχτυλο στη σκανδάλη ο στρατός του Ισραήλ: Περιμένει την «πολιτική εντολή» για εισβολή * Ένα εκατ. Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Γάζα [videos – live ενημέρωση]

epa10919928 Smoke rises following Israeli strikes in Gaza, 15 October 2023. The Israel Defense Force (IDF) on 14 October announced they are increasing readiness and preparing to ‘implement a wide range of operational offensive plans’, including combined and coordinated strikes by land, sea and air. Israel has called for the evacuation of all civilians of northern Gaza ahead of an expected ground invasion. EPA/MOHAMMED SABER




Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική εντολή» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα, στην οποία ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν φύγει με κατεύθυνση τον νότο, κατόπιν του τελεσιγράφου του Ιραήλ.

Εκκενώνονται ισραηλινές συνοριακές κοινότητες και ο Νετανιάχου τονίζει: «Θα συντρίψουμε την Χαμάς».

18:52: Στους 1.400 οι νεκροί στο Ισραήλ

Περισσότεροι των 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στην δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Περισσότεροι των 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν. περισσότεροι των 120 Ισραηλινοί απήχθησαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς», ανακοίνωσε ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 1.300 νεκρούς.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η Χαμάς, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε 2.450.

17:46: Συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ βλέπει ο Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς υπερβαίνει τα όρια της αυτοάμυνας και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία.

Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι απορρίπτει τη στοχοθέτηση αμάχων.

17: 40: Ρουκέτες από τον Λϊβανο

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον δύο ισραηλινών οικισμών στα βόρεια της «κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίσθηκαν στην Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

17:20: Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό της και, εάν η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα όπως είναι σήμερα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού σε όλο το βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με πυραύλους.

Συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ: Θα συντρίψουμε τη Χαμάς, λέει ο Νετανιάχου

Το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα – καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα ετοιμάζεται να «συντρίψει τη Χαμάς» στη Γάζα.

Η συνάντηση – που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ – ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των περίπου 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Νετανιάχου είπε ότι όλοι οι υπουργοί «εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, σε ενιαίο μέτωπο».

  • “Η Χαμάς νόμιζε ότι θασυντριβούμε. Είμαστε εμείς που θα συντρίψουμε τη Χαμάς”, είπε, προσθέτοντας ότι η επίδειξη ενότητας “στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο έθνος, τον εχθρό και τον κόσμο”.

Ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι της Γάζας έφυγαν προς νότο

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια, δηλώντας ότι στοχεύει την πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

  • Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Περιμένουμε πολιτική εντολή

Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση».

  • «Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία», είπε ο Χεχτ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα» με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.

Εκκενώνεται το Σντερότ

Οι κάτοικοι της ισραηλινής πόλης Σντερότ, η οποία  δέχτηκε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καλούνται σήμερα να την εκκενώσουν.

Ενώ οι σειρήνες ηχούν συνεχώς, προειδοποιώντας για ρουκέτες από τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας, οι λίγοι κάτοικοι που απέμειναν στο Σντερότ βγαίνουν στους δρόμους αντί να πάνε στα καταφύγια.

  • Προορισμός τους, τα ξενοδοχεία του Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νοτιότερο άκρο του Ισραήλ. Κάποιοι κατευθύνονται στην Ιερουσαλήμ, άλλοι στο Τελ Αβίβ.

Το Σντερότ, μια πόλη 30.000 κατοίκων, είναι στόχος εδώ και χρόνια των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

  • Στις 7 Οκτωβρίου, όπως και άλλες κοινότητες που συνορεύουν με τον παλαιστινιακό θύλακα, δέχτηκε την επίθεση ενόπλων μελών της Χαμάς που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους στον δρόμο, στα καταφύγια, στα σπίτια τους. Πολλοί απήχθησαν και οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία πληροφορία για την τύχη τους.

Σήμερα το πρωί, στους έρημους δρόμους κυκλοφορούσαν μόνο μερικοί αστυνομικοί.

Ο δήμος τόνισε ότι η εκκένωση δεν είναι υποχρεωτική αλλά «συστήνεται θερμά» ενόψει της χερσαίας επιχείρησης του στρατού στη Γάζα. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περίπου οι μισοί κάτοικοι είχαν ήδη φύγει από την πόλη μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Ρουκέτες από τον Λίβανο – χτυπήματα από την Χεζμπολάχ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον δύο ισραηλινών οικισμών στα βόρεια της «κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Η φιλοϊρανιή Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέφερε εξάλλου ότι έβαλε στο στόχαστρό της έναν στρατώνα στο κιμπούτς Χανίτα, «σε απάντηση για τη δολοφονία και τον τραυματισμό» δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο.

Ταυτοποιήθηκαν  126 όμηροι 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε 126 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την πολύνεκρη επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αρχικά ότι περίπου 150 Ισραηλινοί και αλλοδαποί κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα. Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αφού εντοπίστηκαν πτώματα αγνοουμένων στο νότιο Ισραήλ και ενδέχεται ακόμη να αλλάξει.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ είπε σήμερα ότι «επιβεβαιώθηκε» ο αριθμός των 126 ομήρων. Ο στρατός βρήκε επίσης νεκρούς ορισμένους από τους ομήρους, χωρίς να διευκρινίσει πόσους, σε τοπικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε στη Λωρίδα της Γάζας τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, 22 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα. Η οργάνωση είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε τους ομήρους για κάθε απροειδοποίητο πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικίες Παλαιστινίων.

Ο Χεχτ είπε ότι 286 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων.

 

Mε πληροφορίες από AFP/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ανάλυση Financial Times: Ζοφερό το μέλλον του Νετανιάχου μετά το τέλος της επιχείρησης στη Γάζα – Θα αναγκαστεί να αποχωρήσει οριστικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: