Με πολυετή κάθειρξη απειλείται ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν: Κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί κρατικών απορρήτων, για πολιτική δίωξη μιλά η υπεράσπισή του

FILE PHOTO: Former Pakistani Prime Minister and leader of the opposition Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) Imran Khan arrives to appear before a supreme Court in Islamabad, Pakistan, 26 July 2023. EPA/SOHAIL SHAHZAD




Κατηγορίες για αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων, οι οποίες μπορεί να του στοιχίσουν μακροχρόνια ποινή κάθειρξης, απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Χαν, ο οποίος βρίσκεται από τον Αύγουστο στη φυλακή.

«Απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες σε βάρος του και το κατηγορητήριο αναγνώσθηκε παρουσία του», δήλωσε ο εισαγγελέας Σαχ Χαουάρ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών μπροστά από τη φυλακή της Αντιάλα στο Ραουαλπίντι, νότια του Ισλαμαμπάντ, όπου κρατείται ο 71χρονος Χαν.

Η υπόθεση αφορά ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ο Χαν παρουσίασε ως απόδειξη μιας αμερικανικής συνωμοσίας εναντίον του με την υποστήριξη των πακιστανών στρατιωτικών.

Οι ΗΠΑ και ο πακιστανικός στρατός διέψευσαν αυτό τον ισχυρισμό.

Κατηγορίες στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής απαγγέλθηκαν επίσης σε βάρος του Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, πρώην υπουργού Εξωτερικών και δεύτερου στην ιεραρχία του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Χαν, του Πακιστάν Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI),

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Χαν, πρόκειται για αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη 14 ετών, ακόμη και με την ποινή του θανάτου στις πιο ακραίες περιπτώσεις.

Οι κατηγορίες σε βάρος των δύο απαγγέλθηκαν βάσει του νόμου περί κρατικών απορρήτων, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας η οποία «διεξήχθη εντός του χώρου του δικαστηρίου, χωρίς πρόσβαση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε εκπρόσωπος του PTI.

«Θα αμφισβητήσουμε αυτή την απόφαση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουμάρ Χαν Νιάζι, συνήγορος του Χαν. «Η κοινή γνώμη βρίσκεται πίσω από τον Ιμράν Χαν».

Ο Ιμράν Χαν, πρώην σταρ του κρίκετ που ανέβηκε στην εξουσία το 2018 και καθαιρέθηκε με πρόταση μομφής τον Απρίλιο 2022, χαίρει τεράστιας λαϊκής υποστήριξης στο Πακιστάν.

Όμως η αμφισβήτηση εκ μέρους του του ισχυρού στρατιωτικού κατεστημένου έχει προκαλέσει την αντίδραση αυτού του τελευταίου. Χιλιάδες υποστηρικτές του PTI έχουν συλληφθεί και σχεδόν το σύνολο των ηγετών του έχει υποχρεωθεί να βγει στην παρανομία. Πολλοί στη συνέχεια εγκατέλειψαν το κόμμα.

«Αποτελεί στόχο δικαστικών διώξεων, όμως η πρόθεση του καθεστώτος είναι πολύ σαφής: δεν θέλει να του αφήσει καμιά πιθανότητα να ξεφύγει, είτε με πραγματικές είτε με κατασκευασμένες κατηγορίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Ρασούλ Μπαχς Ραΐς.

Ο Χαν διώκεται στο πλαίσιο περισσότερων από 200 υποθέσεων αφότου εκδιώχθηκε από την εξουσία.

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν 

Στην Τεχεράνη ο Λαβρόφ: Θα έχει συνομιλίες με τους ΥΠΕξ του Ιράν, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: