Κομβική συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με εισήγηση Κασσελάκη μέσω τηλεδιάσκεψης από τις ΗΠΑ: «Πόλεμος» για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης (Κ) χαιρετά τους παριστάμενους κατά την άφιξή του στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Κομβική για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,η οποία θα ξεκινήσει στις 5.00 το απόγευμα με εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία αναμένεται να γίνει αναφορά στο πρόσφατο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στην ΠΓ εξ αποστάσεως και μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στη συνεδρίαση αποφασισμένη να κριτικάρει το αφήγημα νίκης που επιχειρούν να περάσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα.

Στο επίκεντρο της κριτικής θα βρεθούν και οι πρόσφατες αναφορές του προέδρου στο Κερατσίνι περί «ξινίλας» και «αριστερόμετρου», οι δηλώσεις του για το κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα στον ΣΕΒ, αλλά και η ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα για τη Γάζα.

Το θέμα που αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις είναι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου. Ενώ το συνέδριο είχε αρχικά προγραμματιστεί για Νοέμβριο, με διάφορες προφάσεις μετατίθεται συνεχώς για το 2024.

Οποιαδήποτε απόφαση για τον οδικό χάρτη του συνεδρίου θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία και ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Και όλα αυτά  εν μέσω μιας συζήτησης που μόλις ξεκίνησε για προεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ειρωνικές δηλώσεις Βίτσα

Ενδεικτικές του κλίματος οργής που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι χθεσινές ειρωνικές δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα για τον κ. Κασσελάκη.

Αναφορικά με την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, με εμφανή δόση ειρωνείας, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους εσκιμώους».

Τεμπονέρας: «Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές»

«Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», είναι ο τίτλος του άρθρου του Δημήτρη Τεμπονέρα στην Εφημερίδα των Συντακτών και κάνει λόγο για «αρχηγισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ:

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».

Ο κ. Τεμπονέρας καταθέτει μάλιστα το δικό του σχέδιο για την Αριστερά, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον Στ. Κασσελάκη και με τα όσα είπε πρόσφατα στον ΣΕΒ για το κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα:

«…Μια νέα μεγάλη Αριστερά οφείλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, χωρίς να παραδίδει στον αντίπαλο την ταυτότητά της. Είμαστε με τους εκμεταλλευόμενους, με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μιας κοινωνίας που δεν διαρθρώνεται πλέον εδώ και δεκαετίες ταξικά, υπό την παραδοσιακή σκοπιά που είχε η Αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια».

Εντονος διάλογος Χαρίτση – Πολάκη

Από τον έντονο διάλογο μεταξύ του Αλέξη Χαρίτση και του Παύλου Πολάκη σημαδεύτηκε

Στη χθεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε έντονος

Αφορμή ήταν η αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος στον τομέα της Οικονομίας, με τον νέο συντονιστή των τομεαρχών να θέτει ευθέως ζήτημα ανεπαρκούς αντιπολίτευσης κυρίως σε ό,τι αφορά στο πεδίο των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι αιχμές του Παύλου Πολάκη δεν έμειναν αναπάντητες από τον πρώην τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος απάντησε πως το θέμα είχε «σηκωθεί» με κάθε τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως είχαν κατατεθεί και σχετικές ερωτήσεις.

«Τα προβλήματα της πόλης δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων»: Πρώτη συνέντευξη Δούκα μετά την εκλογή του [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: