Kλιμάκωση της βίας εναντίον των δημοσιογράφων στην Αϊτή: Δολοφονικές επιθέσεις και απαγωγές από ένοπλες συμμορίες

File photo: Aστυνομικοί στην Αιτή απέναντι σε διαδήλωση για την αδράνεια των αρχών απέναντι στη δράση εγκληματικών συμμοριών, στο Πορτ-ο-Πρενς. EPA, Johnson Sabin




Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), ανεξάρτητο όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), καταδίκασε χθες Τρίτη την κλιμάκωση της βίας εναντίον των δημοσιογράφων στην Αϊτή.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης πέφτουν θύματα δολοφονικών επιθέσεων, απαγωγών και χάνουν τα σπίτια τους καθώς η πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής σαρώνεται από το κύμα βίας συμμοριών.

Σύμφωνα με τη ΔΕΑΔ, πάνω από δέκα δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το τελευταίο διάστημα, καθώς η βία στη συνοικία Καρφούρ-Φέιγ της πρωτεύουσας της χώρας Πορτ-ο-Πρενς βρίσκεται σε έξαρση.

Η επιτροπή ανέφερε ακόμη πως απήχθησαν τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι, ενώ ένοπλοι επιτέθηκαν σε κατοικίες και χώρους εργασίας ρεπόρτερ.

«Είναι καθήκον του κράτους να αποτρέπει και να διενεργεί έρευνες για αυτά τα γεγονότα, να τιμωρεί τους δράστες και να εγγυάται την προσήκουσα αποκατάσταση στα θύματα», τόνισε η ΔΕΑΔ σε ανακοίνωσή της.

Η Αϊτή έχει μετατραπεί σε θέατρο συνεχούς κλιμάκωσης της βίας ισχυρών και βαριά οπλισμένων συμμοριών. Οι οργανώσεις αυτές έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του Πορτ-ο-Πρενς, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση, καθώς πάνω από 200.000 πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κυανόκρανοι

Μετά το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση της Αϊτής πριν από έναν χρόνο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε προχθές Δευτέρα πράσινο φως στην ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης για να βοηθήσει την αστυνομία να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και να επιβάλλει την τάξη.

Παραμένει ασαφές πόσο μεγάλη θα είναι η δύναμη αυτή, τη διοίκηση της οποίας προσφέρθηκε να αναλάβει η Κένυα, ή πότε θα βρίσκεται στο πεδίο.

Ωσότου το Ναϊρόμπι να προθυμοποιηθεί να ηγηθεί της αποστολής, που δεν θα επιχειρεί υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών, υπήρξαν πολλές δυσκολίες στην προσπάθεια να βρεθεί η χώρα που θα αναλάμβανε αυτό το καθήκον, που χαρακτηρίζεται a priori δύσκολο και γεμάτο κινδύνους.

Ορισμένες κυβερνήσεις δίσταζαν να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, που δεν είναι εκλεγμένοι.

Η εμπειρία των διεθνών επεμβάσεων του παρελθόντος στην Αϊτή ήταν οδυνηρή και πολλοί Αϊτινοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και δυσαρέσκεια κάθε ενδεχόμενη νέα.

Μέλη της άλλοτε αποστολής κυανόκρανων στην Αϊτή, που ανήκαν στον στρατό του Νεπάλ, αποκαλύφθηκε πως είχαν πετάξει λύματα σε ποταμό το 2010 προκαλώντας επιδημία χολέρας με επίσημο απολογισμό τουλάχιστον 9.000 νεκρούς επί συνόλου 800.000 κρουσμάτων.

Έπειτα από τρία χρονια, η ασθένεια επανεμφανίστηκε στη χώρα τον Οκτώβριο του 2022.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαν Χοσέ, Κόστα Ρίκα

Επικίνδυνη η δημοσιογραφία στο Ιράν: Συνελήφθη η ρεπόρτερ που κάλυπτε «ύποπτο» τραυματισμό φοιτήτριας στην Τεχεράνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: