Επικίνδυνη η δημοσιογραφία στο Ιράν: Συνελήφθη η ρεπόρτερ που κάλυπτε «ύποπτο» τραυματισμό φοιτήτριας στην Τεχεράνη

FILE PHOTO: Διαδηλωτές κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. EPA, ERDEM SAHIN




Ιρανή δημοσιογράφος συνελήφθη στη Τεχεράνη τη Δευτέρα, αφού πήγε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας για να ερευνήσει την κατάσταση μιας νεαρής γυναίκας που είχε λιποθύμησε στο μετρό την προηγουμένη κάτω από ανησυχητικές συνθήκες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης και μεταδίδει το AFP.

«Συνελήφθη η Maryam Lotfi, δημοσιογράφος της καθημερινής Shargh», ανέφερε το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της σύλληψης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, μετέδωσε ότι «μια 16χρονη φοιτήτρια» λιποθύμησε από «πτώση της αρτηριακής πίεσης» ενώ προσπαθούσε να μπει στο μετρό.

Αφού άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για «αντιπαράθεση μεταξύ των ανδρών της ασφαλείας του μετρό» και της φοιτήτριας, ο γενικός διευθυντής του Μετρό της Τεχεράνης, Masood Dorosti, αρνήθηκε οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική σύγκρουση» μεταξύ της νεαρής κοπέλας «και των επιβατών ή του προσωπικού» που εργαζόταν εκείνη την ώρα.

Αυτές οι δηλώσεις «είναι ψευδείς» και οι «εικόνες των καμερών παρακολούθησης του μετρό» καθιστούν δυνατή την «άρνησή τους», πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο IRNA.

Περισσότεροι από 90 Ιρανοί δημοσιογράφοι καταδιώχτηκαν από τις αρχές μετά τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον θάνατο του Mahsa Amini υπό κράτηση, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Αύγουστο.

Το Ιράν συγκλονίστηκε για αρκετούς μήνες από τις διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος αυτού της νεαρής Ιρανής Κουρδικής καταγωγής η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση των πολύ αυστηρών κανόνων ένδυσης που επέβαλε η Ισλαμική Δημοκρατία.

Μεταξύ αυτών, οι Niloufar Hamedi και Elaheh Mohammadi, δύο δημοσιογράφοι που κάλυψαν την υπόθεση Mahsa Amini, κρατούνται από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δικάζονται στην Τεχεράνη κυρίως για συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: Agerpres.ro / ertnews

Το iQJournalism και η «μαγική συνταγή» για ελκυστικές ειδήσεις: Η τεχνητή νοημοσύνη χτυπάει την πόρτα της ελληνικής δημοσιογραφίας μέσω ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: