Είναι και οι μυστηριώδεις Denisovans προγονοί μας: Αποκωδικοποιήθηκε DNA που βρέθηκε σε σπήλαιο της Κίνας [video]

Πηγή εικονογράφησης pixabay.com/el/users/conexaocabeca-4824464/




Ανακαλύψτε τους μυστηριώδεις Denisovans, ένα είδος που μοιάζει με άνθρωπο και συνυπάρχει με τους Νεάντερταλ στην Ασία κατά την Κάτω και Μέση Παλαιολιθική εποχή.

Με την ανακάλυψη ενός σπηλαίου Denisova στη Σιβηρία το 2008, προέκυψαν τα πρώτα στοιχεία ως ένα μικρό, αρχαίο θραύσμα οστού από ένα νεαρό κορίτσι που έζησε πριν από 40.000 χρόνια.

Το 2010, Γερμανοί επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA αυτού του θραύσματος, επιβεβαιώνοντας τους Denisovans ως ξεχωριστό είδος. Αυτό το σπήλαιο είχε επίσης υπολείμματα Homo sapiens και Νεάντερταλ, αποκαλύπτοντας τη συγχρονικότητά τους.

Στη συνέχεια, ένα οστό της γνάθου που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Baishiya Karst της Κίνας το 2019 επέκτεινε τη γνωστή εμβέλεια των Denisovans.

Οι Denisovans μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με τους Νεάντερταλ και τον Homo sapiens, η απόκλισή τους αποδίδεται σε γεωγραφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη μετανάστευση από την Αφρική.

Γενετικά στοιχεία υποδεικνύουν διασταύρωση με Νεάντερταλ και πιθανώς ακόμη και με σύγχρονους ανθρώπους.

Ορισμένοι σημερινοί πληθυσμοί, όπως οι Μελανήσιοι, οι Θιβετιανοί και οι Κινέζοι των Χαν, φέρουν ίχνη DNA του Ντενίσοβα, φωτίζοντας την επιρροή τους στην ανθρώπινη γενετική.

Αν και τα σπάνια απολιθώματα περιορίζουν την κατανόησή μας, οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι Ντενίσοβαν είχαν σκούρο δέρμα, μαλλιά και μάτια, μαζί με διακριτικά φυσικά χαρακτηριστικά.

Οι μελλοντικές ανακαλύψεις υπόσχονται να παρέχουν βαθύτερες γνώσεις για αυτό το αινιγματικό είδος, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.

Με πληροφορίες από ancient origins

Στο χαρτί και το μολύβι επιστρέφει η Σουηδία, εγκαταλείποντας τους υπολογιστές που πρώτη εισήγαγε πριν 20 χρόνια: Συστάσεις της UNESCO για την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: