Ικανοποιημένη η Λευκωσία για τη συμφωνία αναφορικά με την Πύλα και το καθεστώς της “νεκρής ζώνης”: Ούτε εποικισμός, ούτε πρόσβαση των εγκληματικών στοιχείων στην περιοχή!




«Με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί στην Πύλα, διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη με τις γραμμές καταπαύσεως του πυρός να αποτυπώνονται με σαφήνεια», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες φήμες τονίζουν ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη (ΕΔ) συνεχίζει την παρουσία και τον έλεγχό της σε όλη τη νεκρή ζώνη αποτρέποντας έτσι την παραβίαση του στάτους κβο. Η συμφωνία αποκλείει στρατιωτική ή αστυνομική παρουσία των κατοχικών αρχών εντός της νεκρής ζώνης. Αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στην περιοχή της Πύλας με τη δημιουργία σημείου διέλευσης και την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής».

Προσθέτουν ότι «διασφαλίστηκε ότι ο δρόμος δεν θα τύχει εκμετάλλευσης για εποικισμό της Πύλας, περιλαμβανομένης της περιοχής της Πλάτης ή για πρόσβαση εγκληματικών στοιχείων και παράτυπων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές ως ίσχυε μέχρι πρόσφατα”.

“Αποτρέπεται η απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος από τις “τδκ” με τη δημιουργία αστικής και οικιστικής ζώνης στην περιοχή της Πλάτης. Με τη διασφάλιση της χρήσης του δρόμου αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «δημιουργείται μια ενιαία περιοχή αστικής ανάπτυξης η οποία θα διασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Πύλας».

Θα περιλαμβάνει τα εξής:

Μια μεγάλη περιοχή οικιστικής ανάπτυξης

Ασφαλτόστρωση δρόμου με κατεύθυνση προς τους Τρούλλους

Αξιοποίηση κρατικής γεώτρηση του δικτύου υδατοπρομήθειας της Πύλας

Δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων

Διεύρυνση της περιοχής αστικής χρήσης του χωριού

Η σημερινή συμφωνία αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού έγινε κατορθωτό με τη διπλωματία να ακυρωθούν σχεδιασμοί οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επιβληθούν με τη βία.

Ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι διασφαλίστηκαν τα εξής:

Τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας

Ενεργοποιήθηκε θετικά ο διεθνής παράγοντας

Αποκτήθηκε το ηθικό προβάδισμα

Επιτευχθεί η μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία.

Είναι επίσημη η συμφωνία για την Πύλα: Διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη, δημιουργία προοπτικών επανέναρξης διαπραγματεύσεων “βλέπει” ο ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: