Οι τοποθετήσεις των ηγετών στη mission impossible Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου: Πολλές οι παράμετροι, μειωμένες προσδοκίες για κοινή ανακοίνωση [video]

Στιγμιότυπο από τη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο για τη σύγκρουση Ισραήλ Χαμάς. Πηγή Μέγαρο Μαξίμου




Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες .

Η διπλωματική πρωτοβουλία που από την αρχή μοιάζει με mission impossible, πραγματοποιείται στην Αίγυπτο με πρωτοβουλία του προέδρου αλ Σίσι.

Ο γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και βασιλιάδες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί πολλών κρατών συζητούν ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για εισβολή στη Γάζα και «ορκίζεται» ότι θα πολεμήσει ως την τελική νίκη και την εξάλειψη της Χαμάς.

Μια μικρή αχτίδα φωτός δίνει η είδηση ότι άνοιξε μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας για να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρούσες Ελλάδα και Κύπρος, απών ο Ερντογάν

Στη σύνοδο κορυφής έχουν κληθεί και μετέχουν τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ θα απουσιάσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε σήμερα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει τους ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Μαχμούτ Αμπάς: “Θα παραμείνουμε στα εδάφη μας”

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι “δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας”.

  • Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών. Η Μελόνι σχολίασε τη σημερινή κατάσταση στη διάρκεια της ομιλίας της, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Μέση Ανατολή.
  • O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο ίδιος απορρίπτει “προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό” των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.
  • Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υποστήριξε σήμερα την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ενός τέτοιου διαδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και ότι η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό ενώ προξενεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν όρια στην βλάβη και τη ζημία στους ανθρώπους. Εξήρε τη σημασία της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 Αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

“Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα”, δήλωσε σήμερα ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου.

“Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Καΐρου: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: