Η σύγκρουση της Χαμάς και του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, η οποία βεβαίως κοιμάται τον ύπνο του …δικαίου: Η επιφανειακή προσέγγιση του παλαιστινιακού…

epa10931486 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) meeting the Prime Minister of Italy, Giorgia Meloni, in Kirya Tel Aviv, which houses the Israeli Ministry of Defense, in Tel Aviv, Israel, 21 October 2023. EPA, Avi Ohion, GPO, HANDOUT




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα της Γάζας εδώ και δύο εβδομάδες, περιμένοντας την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Παρά την αρχική εντύπωση ότι τα τανκς θα κινηθούν προς τη Γάζα εντός ολίγων ημερών, μετά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, εν τούτοις ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι συν αυτώ, δείχνουν να ζυγίζουν τόσο αυτή καθ εαυτή την επιχείρηση εντός της Γάζας, όσο και τα της επόμενης μέρας.

Φαίνεται να μέτρησε η υπενθύμιση του Τζο Μπάιντεν για το πάθημα των ΗΠΑ, τόσο στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αφγανιστάν όσο και του Ιράκ.

  • Γιατί το ένα σκέλος είναι μια νικηφόρα προέλαση εναντίον του εχθρού, η οποία στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζει πολλές και ποικίλες δυσκολίες, και το άλλο το πως θα βγει ο νικητής από έναν πόλεμο.

Τα κανάλια μας βομβαρδίζουν νυχθημερόν με ρεπορτάζ από την περιοχή της επικείμενης σύγκρουσης, παρουσιάζοντας και την διάταξη των εκατοντάδων τανκς, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των βραδινών ωριαίων δελτίων ειδήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να παρουσιάζουν μια ανάλυση του ιστορικού αυτής της σύγκρουσης.

Βεβαίως η Χαμάς είναι, και από τις πράξεις της αποδείχθηκε μια τρομοκρατική οργάνωση. Όμως η Χαμάς δεν συνιστά το σύνολο του παλαιστινιακού λαού. Χαμάς , Τζιχάντ και Χεζμπολάχ αποτελούν οργανώσεις, που σκοπό έχουν να αφανίσουν το Ισραήλ. Όμως και στην αντίπερα όχθη υπάρχουν αντίστοιχες απόψεις.

Οι υπερεθνικιστές εβραίοι επιδιώκουν να εκτοπίσουν από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη τους Άραβες και να τους αναγκάσουν να εξοριστούν από τις πατρογονικές τους εστίες. Και να σκεφθεί κανείς, ότι προηγηθείσα κυβέρνηση Νετανιάχου στηρίχθηκε για να σχηματισθεί και στις ψήφους των Υπερορθοδοξων.

Από την άλλη μεριά τόσο οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις, σε Δύση και Ανατολή, δεν πίεσαν επαρκώς το Ισραήλ να υλοποιήσει την συμφωνία του Όσλο, που υπέγραψαν οι εμπλεκόμενες πλευρές στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ το 1993 και στην Τάμπα της Αιγύπτου το 1995.

Μια συμφωνία που έναντι της αναγνώρισης του Ισραήλ, προέβλεπε εγκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής σε Δ. Όχθη και λωρίδα της Γάζας και σε πέντε χρόνια δημιουργία δεύτερου κράτους στην περιοχή.

  • Ταυτόχρονα το Ισραήλ πέρα από τις εδαφικές του επιτυχίες στον πόλεμο, σε εποχές εύθραυστης ισορροπίας τρόμου, επιχείρησε να καρπωθεί εδάφη από την Δυτική Όχθη, με το σύστημα των οικισμών, που έστηνε σε παλαιστινιακά εδάφη.

Έτσι οι μετριοπαθείς δυνάμεις της Φατάχ, που ελέγχουν την Δυτική Όχθη δεν κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να εκτοπίσουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία στον χώρο των Παλαιστινίων.

Ακόμη και η προσπάθεια ενοποίησης Δ. Όχθης και Γάζας το 2006 απέτυχε με αποτέλεσμα οι εξτρεμιστικές ομάδες να ταμπουρωθούν στη Γάζα και να προετοιμαστούν με την βοήθεια τρίτων για την αιματηρή έξοδό τους στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το να επικαλείται κανείς τα αυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής ως δικαιολογία, για την χωρίς όρια ταύτισή του με την μία πλευρά, δεν προσεγγίζει τα πράγματα με την νηφαλιότητα που επιβάλλεται.

  • Το λεγόμενο μεσανατολικό δεν είναι μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Χρειάζεται μελέτη σε βάθος χρόνου. Οι κύριες ευθύνες βρίσκονται πολύ πέρα από την περιοχή. Αλλά και μέχρι σήμερα στο γεωπολιτικό αυτό παιχνίδι, εμπλέκονται δι’ ίδιον όφελος πολλοί τρίτοι παίκτες.

Είναι κρίμα που τα πολλά ελληνικά κανάλια κοπιάρουν το ένα το άλλο στα ειδησεογραφικά τους προγράμματα, και βλέπουν επιφανειακά το πρόβλημα και δεν κάθονται να κάνουν μιαν έρευνα προκειμένου να δώσουν στο κοινό τους στοιχεία ιστορικά αυτής της αιματηρής σύγκρουσης.

Μιας σύγκρουσης που έχει και θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Ήδη γίναμε μάρτυρες εγκληματικών δραστηριοτήτων σε Γαλλία και Βέλγιο, ενώ είδαμε και μαχαίρια να κυκλοφορούν σε Λονδίνο και Αθήνα.

Όσο για την Ευρώπη για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι …τα παιδία παίζει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η κοινωνία πήρε στα χέρια της την αντιπολίτευση! Έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, τόσο δια της ψήφου όσο και δια της αποχής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: