«Η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αστάθεια, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση»: H ομιλία Χριστοδουλίδη στη Διάσκεψη του Καΐρου

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. EPA/EGYPTIAN PRESIDENTIAL OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αστάθεια, έχει απόλυτη ανάγκη από ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στο Κάιρο.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Αιγύπτου για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και τον ρόλο της χώρας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η Κύπρος συμμετέχει στη Δάσκεψη ως μια χώρα της περιοχής – το πιο κοντινό κράτος μέλος της ΕΕ- της οποίας η ασφάλεια επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Κύπρος είναι, επίσης, παρούσα ως μια γειτονική χώρα με εξαίρετες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, έτοιμη να συμβάλει και να βοηθήσει με κάθε δυνατόν τρόπο στην αποκλιμάκωση της διένεξης και να παρέχει διευκολύνσεις για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση στη Διάσκεψη είναι ενδεικτική της ανάγκης να ξεπεραστεί η κρίση και να υπάρξει διάλογος, ώσε να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις στις περίπλοκες και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Προς τον σκοπό αυτό, η προσέγγιση της Κύπρου, σε σχέση με την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, καθοδηγείται από τα πιο κάτω:

Η τρομοκρατία είναι μια κοινή απειλή για όλες τις χώρες και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή. Έχουμε, συνεπώς, καταδικάσει κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμά;ς, στης 7 Οκτωβρίου.

Το γεγονός ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλους τους Παλαιστίνιους ή τον παλαιστινιακό σκοπό.

Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης πρέπει πάντοτε να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου.

Ανάγκη για μόνιμη αποκλιμάκωση.

Τη ζωτική σημασία που έχει η προστασία όλων των πολιτών – η στόχευση πολιτών και (μη στρατιωτικών) υποδομών είναι απαράδεκτη.

Η διασφάλιση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα. Αναγνωρίζουμε πλήρως τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου και σε αυτή την περίπτωση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατόν τρόπο.

Η ανάγκη για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η επαναδέσμευση σε μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, σύμφωνη με τις παραμέτρους που προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αυτή μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την επανέναρξη ουσιαστικής ειρηνευτικής δικαδικασίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι η περιοχή μας δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις, σημειώνοντς ότι αυτό που μας δίδαξαν τα πρόσφατα, και όχι μόνον, γεγονότα, είναι πως δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις.

Επεσήμανε ακόμη ότι αν δεν υπάρχει δίκαιη και βιώσιμη πολιτική λύση που να αντιμτωπίζει τις γενεσιουργές αιτίες των διενέξεων, δεν θα υπάρχει τέλος στον κύκλο βίας

Πρόσθεσε ότι «η παρούσα κρίση προκαλεί και μια σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ιδιαίτερα για τις χώρες της περιοχής μας», φέροντας ως παράδειγμα χώρες που δέχονται τεράστιες μεταναστευτικές ροές και επισημαίνοντας ότι οι χώρες της περιοχής θα δεχθούν δυσανάλογα το βάρος από την κρίση αυτή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα μπορέσουμε από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το βάρος, αφού πρόκειται για ζήτημα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και μια πρόκληση που πρέπει να τύχει χειρισμού, συλλογικά από το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει να δοθεί χώρος στον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη, για να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και να συγκρατήσει τις επιπτώσεις της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη αστάθεια. Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Έκρηξη τα ξημερώματα κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία: Συλλήψεις 4 νεαρών και περαιτέρω έρευνα της Αστυνομίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: