Η νέα «Νάκμπα» για δύο εκατομμύρια αμάχους Παλαιστίνιους στη Γάζα: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έχουμε γίνει πρόσφυγες στη γη μας»

epa10928808 People hold placards reading in Arabic ‘Palestine’ as they protest at Rafah border gate between Egypt and Gaza after a press conference by Secretary-General of the United Nations, in Rafah, Egypt, 20 October 2023. EPA/KHALED ELFIQI




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Kαθαρό νερό, φαγητό, φάρμακα, στέγη, ασφάλεια: Τα πιο στοιχειώδη, απλά πράγματα, δεδομένα, για την ανθρώπινη επιβίωση, στερούνται πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη λωρίδα της Γάζας, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον ισραηλινό αποκλεισμό, που ακολούθησε. Μαζί με τις βόμβες!

Το Ισραήλ δεν επιτρέπει την παράδοση βοήθειας για τον πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό έδαφος, αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους περίπου 200 ομήρους που απήγαγε την πρώτη ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσής της, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «καταστροφικές συνθήκες» και όλοι περιμένουν πλέον αν θα ανοίξει σήμερα ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα – της μοναδικής μη ελεγχόμενης από το Ισραήλ, εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος κρατά κλειστό τον μεθοριακό σταθμό, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια ανεξέλεγκτη εισροή Παλαιστινίων προσφύγων.

Δεκάδες φορτηγά με 3.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας περιμένουν εδώ και μέρες να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας, προκειμένου να φτάσουν είδη πρώτης ανάγκης. «Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει σήμερα η Ράφα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Το άνοιγμα της Ράφα συμφωνήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Αρχικά θα επιτραπεί σε 20 φορτηγά να εισέλθουν  στη Λωρίδα της Γάζας. «Θέλουμε να στείλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φορτηγά», είπε ο Μπάιντεν κατά την πτήση της επιστροφής από την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Παράλληλα, προειδοποίησε: «Αν η Χαμάς κατασχέσει τις προμήθειες ή δεν τις αφήσει να περάσουν, τότε θα τελειώσει». Το Ισραήλ έθεσε επίσης ως όρο ότι η βοήθεια δεν θα φτάσει στα χέρια της Χαμάς.

Έλεγχοι από τον ΟΗΕ

Παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών θα επιθεωρήσουν εξονυχιστικά τα φορτηγά, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Τα φορτηγά θα έχουν επίσης σημαία του ΟΗΕ, για την αποφυγή επιθέσεων.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έχουμε γίνει πρόσφυγες στη γη μας», λέει η  Μάραμ Χουμάιντ, Παλαιστίνια δημοσιογράφος από το Al-Jazeera. Ζούσε με την οικογένειά της στη Γάζα όταν ο ισραηλινός στρατός διέταξε τον πληθυσμό να εκκενώσει την πόλη προετοιμάζοντας τη χερσαία εισβολή.

Είχαν προθεσμία 24 ωρών για να φύγουν, αλλά προς τα πού; Και πώς να φύγουν, με τις βόμβες να σφυρίζουν γύρω τους. «Αυτή ήταν όμως η μοναδική επιλογή που είχαμε με το σύζυγό μου», λέει η Μάραμ. Όπως πολλοί άλλοι κάτοικοι της Γάζας, φοβάται μια δεύτερη «Νάκμπα» -την «καταστροφή»- έναν όρο που θυμίζει την αναγκαστική έξοδο 700.000 Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους το 1948, μετά τον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο.

Από τότε που το Ισραήλ απάντησε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές, κάπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα, φθάνοντας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας. Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει προστασία σε σχολεία και νοσοκομεία της υπηρεσίας Αρωγής UNRWA του ΟΗΕ.

Η οργάνωση βοήθειας είναι μια από τις τελευταίες γραμμές εφοδιασμού τους. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είχε ήδη παράσχει τρόφιμα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την έναρξη του πολέμου. Συνολικά, φροντίζει έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες από την Ιορδανία στη Συρία έως τον Λίβανο.

Σχεδόν το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού της UNRWA πηγαίνει στην περιοχή που ελέγχει η Χαμάς από το 2007. Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, σχολική εκπαίδευση για περισσότερα από μισό εκατομμύριο κορίτσια και αγόρια. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία που φέρουν τη σημαία του ΟΗΕ εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας χιλιάδων νέων. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζει τη βαθύτερη υπαρξιακή κρίση από τότε που δημιουργήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1949.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Χορεύοντας στον κρατήρα του ηφαιστείου της Μέσης Ανατολής: Η εφιαλτική προσομοίωση του χειρότερου οικονομικού σεναρίου με το πετρέλαιο στα $300 το βαρέλι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: