Η μεγάλη έξοδος του Πούτιν από τη Μαύρη Θάλασσα * Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την υποχώρηση του ρωσικού στόλου από την Κριμαία [photos, videos]

FILE PHOTO: Undated file picture showing a sailor on a patrol boat against the backdrop of Russian Navy ships in the Crimean port of Sevastopol, the main se of the Black Sea fleet. Russia ordered parts of its fleet into the Mediterranean, ostensibly to monitor the situation during the NATO operation over Yugoslavia. EPA FILE PHOTO/Sergei SUPINSKY




Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίππεϊ  επαίνεσε την Ουκρανία για τη «λειτουργική ήττα» του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Eννούσε φυσικά το ανελέητο χτύπημα με κάθε μέσο στο οποίο επιδίδονται οι Ουκρανικές δυνάμεις κατά του στόλου και του ίδιου του αρχηγείου του.

Πύραυλοι, drones αέρος και θαλάσσης, φουσκωτά με καταδρομείς, έχουν επιστρατευθεί τους τελευταίους μήνες κατά του ρωσικού στόλου, την ίδια ώρα που οι μεν Ουκρανοί επιμένουν ότι “ο πόλεμος θα τελειώσει στην Κριμαία”, οι δε Δυτικοί συνοφρυόνονταν φοβούμενοι τα χειρότερα…

Χθες η Wall Street Journal έγραψε πως η Ρωσία έχει αποσύρει τον κύριο όγκο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την κύρια βάση του στην προσαρτημένη Κριμαία. Η WSJ ανέφερε πως η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των επιτυχημένων ουκρανικών επιθέσεων στην βάση του στόλου, στη Σεβαστούπολη

Σήμερα, ήρθαν στην δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες στις οποίες φαίνεται ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας μετέφερε τα πολεμικά του πλοία από την προσαρτημένη Κριμαία στη νότια Ρωσία μετά από μια σειρά επιθέσεων στο αρχηγείο του. Τις εικόνες κοινοποίησαν μάλιστα φιλοπόλεμοι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ.

Πρώτη αναφορά [από ρωσικής πλευράς] για αποχώρηση πλοίων είχε κάνει το  ανεξάρτητο Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Bell την Τετάρτη.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, παραπέμποντας στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Κι όμως, η Ρωσία χάνει στην Κριμαία

Μετά τα συγχαρητήρια του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίππεϊ για τα ουκρανικά πλήγματα κατά του ρωσικού στόλου, σήμερα, ήρθε προς επιβεβαίωσή του η εκτίμηση του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Η ανάλυση του  thinktank δείχνει ότι έχει δίκιο ο Βρετανός υπουργός ότι η Ρωσία αναγκάζεται να απομακρύνει τουλάχιστον μερικά από τα πλοία της μακριά από την Ουκρανία και τις πολεμικές  μάχες.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πολλά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας (BSF) από το λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Το αμερικανικό thinktank λέει ότι η κίνηση είναι «πιθανότατα μια προσπάθεια να προστατευθούν τα πλοία του στόλου από συνεχιζόμενα ουκρανικά πλήγματα  στην κατεχόμενη Κριμαία».

Σημείωσε ότι οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν  έδειξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μεταφέρει τουλάχιστον 10 πλοία από τη Σεβαστούπολη στο Νοβοροσίσκ.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να μεταφέρουν προσωρινά κάποια πλοία στο Νοβοροσίσκ μετά από πολλαπλά χτυπήματα σε θέσεις του στόλου της Μαύρης Θάλασσας μέσα και κοντά στη Σεβαστούπολη, αλλά πιθανότατα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Σεβαστούπολης, το οποίο παραμένει η βάση της BSF», ανέφερε το  ISW.

Oι δορυφορικές εικόνες τα δείχνουν όλα

Οι φρεγάτες “Ναύαρχος Έσεν” και “Ναύαρχος Μακάροφ”,  τρία υποβρύχια, πέντε μεγάλα αποβατικά πλοία και πολλά μικρά πυραυλοφόρ πλοία είναι τώρα αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ στην περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας, αναφέρει το ρωσικό ανεξάρτητο μέσο Bell..

Ο “ναύαρχος Μακάροφ” έγινε η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας  μετά τη θεαματική βύθιση – κατόπιν ουκρανικού πυραυλικού πλήγματος – του “Μοσκβά”.

Οι δορυφορικές εικόνες, με ημερομηνία 1-2 Οκτωβρίου, δείχνουν ότι ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο, ναρκαλιευτικά και άλλα μικρά πλοία έχουν μετακινηθεί από τη Σεβαστούπολη στη νοτιοδυτική Κριμαία στο λιμάνι Feodosia, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της χερσονήσου.

Η Σεβαστούπολη δέχθηκε δύο μεγάλες ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις τον περασμένο μήνα, με ένα χτύπημα της 13ης Σεπτεμβρίου να προκαλεί σοβαρές ζημιές σε ένα υποβρύχιο και ένα μεγάλο καταδρομικό, καθώς και ένα χτύπημα στις 22 Σεπτεμβρίου που έπληξε το κτίριο του αρχηγείου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το Bell σημειώνει ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία μπορούν ακόμη να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ σε στόχους εντός ουκρανικού εδάφους από τα σημερινά τους λιμάνια.

Αλλά η μετεγκατάσταση πλοίων πιθανότατα σημαίνει ότι η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να διακόψει τις μελλοντικές εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας και θέτει περαιτέρω αμφιβολίες για τη συνολική αξία του στόλου, πρόσθεσε η The Bell.

  • «Το πιο σημαντικό, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ουσιαστικά παραιτείται από τις αξιώσεις του ελέγχου στη δυτική Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ασύμμετρο θαλάσσιο πόλεμο για να υποβαθμίσει και να «αποστρατιωτικοποιήσει» το ρωσικό Ναυτικό, δήλωσε στο Newsweek τον Σεπτέμβριο ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και νυν σύμβουλος του υπουργείου Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ.

Aπό ανάγκη ρωσική ναυτική βάση στην Αμπχαζία

Μια ακόμη εξέλιξη αποδεικνύει τα βάσανα της ναυτικής διοίκησης της Μαύρης Θάλασσας. Εν ολίγοις επιβεβαιώνει την αναζήτηση νέων αγκυροβολίων…

Η Ρωσία σχεδιάζει μια ναυτική βάση στην ακτή της Αμπχαζίας στη Μαύρη Θάλασσα, της αποσχισθείσας περιφέρειας της Γεωργίας, δήλωσε ο ηγέτης της περιφέρειας, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα “Ιζβέστια”, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον  Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ασλάν Μπζάνια, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αποσχισθείσας περιφέρειας, δήλωσε πως υπογράφηκε συμφωνία για μια μόνιμη ναυτική βάση στην περιοχή της Οτσαμτσίρα.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times/ skynews

 

Εγκληματικό ρωσικό πλήγμα με 49 νεκρούς αμάχους – ανάμεσά τους 6χρονο αγόρι – σε χωριό κοντά στο Χάρκοβο: Ισοπέδωσαν καφενείο και μπακάλικο [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: