Εγκληματικό ρωσικό πλήγμα με 51 νεκρούς αμάχους – ανάμεσά τους 6χρονο αγόρι – σε χωριό κοντά στο Χάρκοβο: Ισοπέδωσαν καφενείο και μπακάλικο [photos, video]

Διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια για επιζώντες μετά το ρωσικό πλήγμα κατά αμάχων σε χωριό κοντά στο Χάρκοβο. Screenshot via Twitter@kiraincongress/




Τουλάχιστον 51 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα 6χρονο αγοράκι, σκοτώθηκαν από ρωσικό πλήγμα στο χωριό Χρόζα , στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Περίπου 60 κάτοικοι του χωριού είχαν συγκεντρωθεί στο καφενείο για το μνημόσυνο ενός συγχωριανού τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο.

Ο υπουργός είπε ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη βαρύτερος επειδή «πέντε έως επτά άτομα μπορεί να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την Ισπανία όπου βρίσκεται, έκανε λόγο αρχικά για «48 νεκρούς» σε αυτό το χωριό που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ, σε σχετικά μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου.

  • Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου, τον Ολέχ Σινεμπούχοφ, ένα καφενείο και ένα κατάστημα τροφίμων δέχτηκαν επίθεση γύρω στις 13.15, τοπική ώρα, στο χωριό Χρόζα. Εκείνη την ώρα στο κατάστημα βρίσκονταν πολλοί άμαχοι.

«Οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους στον χώρο», ανέφερε ο Σινεμπούχοφ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Άλλοι αξιωματούχοι ανάρτησαν βίντεο στα οποία μέλη των σωστικών συνεργείων να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα συντρίμμια, απ’ όπου αναδίδεται καπνός. Διακρίνονται επίσης πτώματα ανάμεσα σε πλάκες τσιμέντου και μεταλλικές ράβδους.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό με το πυροβολικό τους ή αν η επίθεση έγινε με πύραυλο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «ο ρωσικός τρόμος πρέπει να σταματήσει». Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Telegram, έγραψε ότι συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους του «την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας» της Ουκρανίας και «την προστασία της χώρας από τον τρόμο».

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ κατήγγειλε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, αυτή τη νέα ρωσική «ύπουλη επίθεση που δεν έχει καμία στρατιωτική λογική» και πρέπει να λειτουργήσει ως «υπενθύμιση σε όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να σφίξουν το χέρι του εγκληματία πολέμου Πούτιν στα διεθνή συνέδρια».

«Η Ρωσία του Πούτιν είναι η ενσάρκωση του Κακού» και «πρέπει να την νικήσουμε, όλοι μαζί», κατέληξε.

 

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ukraine

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα κερδίσει η Ουκρανία»: Ο Ζελένσκι από τη Σύνοδο στη Γρανάδα ζητεί συνεχή βοήθεια και όπλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: