«Η Κύπρος στα πρόθυρα τουρκοποίησης»: Το βιβλίο του Σάββα Ιακωβίδη… Μόνο λαοί που αγωνίζονται, ακόμη και με υπέρτερες δυνάμεις εισβολής και κατοχής, μπορούν να διασωθούν

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Σάββα Ιακωβίδη




Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Στις 18.10.2023 είχαμε την ευκαιρία, όσοι παρευρεθήκαμε μεταξύ των οποίων και ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, να προβληματιστούμε για μια ακόμη φορά περί το πρόβλημα που από παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με παράνομη στρατιωτική κατοχή, εποίκους και δημογραφική αλλοίωση της υπό κατοχή γης, μετατράπηκε με τις δικές μας εσφαλμένες και καταστρεπτικές υποχωρήσεις, σε «διαφορά» μεταξύ, δήθεν, δύο κοινοτήτων, με στόχο να υπάρξει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Εξαίρετη η παρουσίαση του έργου από το Στρατηγό Φ. Κλόκκαρη και το Πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Γιώργο Κέντα. Η αντιφώνηση με ιδιαίτερο πάθος του συγγραφέα προκάλεσε μια μεγάλης διάρκειας συζήτηση με τους παρευρεθέντες.

  • Ως πρόσθετη, παρέμβαση ήταν και η διάθεση του μικρού σε σελίδες, με εξαίρετο όμως, επίσης, περιεχόμενο, εγχειριδίου του Πάνου Ιωαννίδη «Για να μην διερωτάται κανένας» περί το τί σημαίνουν οι έννοιες Κυπριακή Δημοκρατία και η λύση Διζωνικής Δικονομικής Ομοσπονδίας.

Έντονος ο προβληματισμός και πολλές οι επεξηγήσεις που ακούστηκαν για το πώς φθάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση. Υπήρξαν όμως ιδέες και απόψεις για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής, που με συνένωση δυνάμεων, θα επιτρέψει να διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε, χωρίς ψευδαισθήσεις για αλλαγή δήθεν της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Μια ερώτηση που ελλείψει χρόνου δεν υποβλήθηκε αφορούσε και στο ότι τα άρθρα, τα κείμενα και οι διάφορες σχετικές εκδόσεις που διεκδικούν λύση κατά το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο περιέχουν διαπιστώσεις και εισηγήσεις για αντικατοχικό αγώνα.

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Σάββα Ιακωβίδη

Δεν αρκεί προφανώς η απλή κατά διαστήματα επαναφορά τους προς συζήτηση. Χρειάζεται κάποιοι να προχωρήσουν σ’ αυτό που όλοι λέμε να ανατρέψουμε το βόλεμα του λαού στο καναπέ.

Μόνο λαοί που αγωνίζονται για τα δίκαια τους ακόμη και με υπέρτερες δυνάμεις εισβολής και κατοχής μπορούν να διασωθούν. Μια τέτοια στην πράξη προσπάθεια είχαμε, ήταν και παρών, επίσης, στην παρουσίαση και στη συζήτηση από έναν υποψήφιο, το Γιώργο Κολοκασίδη που προσπάθησε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, να αφυπνίσει και να επιφέρει αγωνιστική ανάταση.

Ας μην παραμένουμε μόνο στις ατομικές μας διαπιστώσεις και στους δικούς μας προσωπικούς προβληματισμούς και αγώνες για αλλαγή στρατηγικής για ότι αφορά τη λύση.

Ας καταστούμε πραγματικά, ένας κυρίαρχος λαός που διεκδικεί απελευθέρωση και επικράτηση σ’ όλη την επικράτεια με λύση καθαρή και συμπίπτουσα με το κοινοτικό κεκτημένο και για όλους τους νόμιμους πολίτες και με διασφάλιση απόλυτης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κεκτημένου.

* Ανδρέας Αγγελίδης
Πρώην Βουλευτής – Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Όχι άλλα λάθη από τη Λευκωσία και την Αθήνα: Οι εγγυήτριες χώρες για τη δημιουργία, την ύπαρξη και τον παραλίγο θάνατο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: