Οι γυναίκες στην Πολωνία βγάζουν κυβέρνηση: Το δικαίωμα στην άμβλωση -Τρίζουν τα θεμέλια του κυβερνώντος κόμματος [videos]

FILE PHOTO People take part in a protest under the slogan ‘Not one more’ in Krakow, Poland, Protests against the new abortion law EPA/LUKASZ GAGULSKI POLAND OUT




Το 2021, μια νεαρή γυναίκα πήγε σε νοσοκομείο της ανατολικής Πολωνίας για να υποβληθεί σε άμβλωση: βρισκόταν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση διότι το έμβρυο που κυοφορούσε είχε τη γενετική ανωμαλία της ανεγκεφαλίας. Οι γιατροί αρνήθηκαν να την υποβάλουν στη διαδικασία αυτή φοβούμενοι ότι θα παραβιάσουν τον νόμο.

Η υπόθεση της Αγκάτα, της οποίας το επίθετο δεν έχει γίνει δημόσια γνωστό, αποτελεί παράδειγμα αυτού που η φιλελεύθερη αντιπολίτευση της Πολωνίας θεωρεί διάβρωση των δικαιωμάτων των γυναικών κατά την οκταετή διακυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Η Αγκάτα υποβλήθηκε στη συνέχεια σε άμβλωση αλλού, σύμφωνα με ακτιβιστές που την βοήθησαν, αλλά τα δεινά της έχουν απήχηση σε πολλούς ενόψει των εκλογών της Κυριακής, με τα δικαιώματα των γυναικών να έχουν αναδειχθεί σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.

Με τον αριθμό των αναποφάσιστων γυναικών ψηφοφόρων να είναι διπλάσιο έναντι των ανδρών στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Batory, κοινωνιολόγοι λένε ότι η επιτυχία της αντιπολίτευσης να τις κινητοποιήσει μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα.

«Το PiS δεν σέβεται τις γυναίκες», δήλωσε η Μαγκνταλένα Μπόικο, μια 36χρονη υπάλληλος γραφείου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ερωτηθείσα τι ελπίζει ότι ίσως κάνει ο βασικός αντίπαλος του PiS, ο Συνασπισμός Πολιτών (KO), εάν κερδίσει, η ίδια δήλωσε: «Να εγγυηθεί ότι μπορούμε να αποκτούμε παιδιά με αξιοπρέπεια, να έχουμε πρόσβαση σε εξωσωματική γονιμοποίηση».

Το PiS υποστηρίζει ότι θέλει να αυξήσει τα ποσοστά γεννητικότητας και να στηρίξει τις οικογένειες, παραμερίζοντας αξίες των φιλελευθέρων που έρχονται σε αντιπαράθεση με την καθολική κληρονομιά της Πολωνίας.

Από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2015, έπαυσε την κρατική χρηματοδότηση για την τεχνητή γονιμοποίηση και επέβαλε τη συνταγογράφηση για αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης, ενώ εισήγαγε καθολικό επίδομα παιδιού και οικονομικά κίνητρα προκειμένου οι γυναίκες να αποκτούν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι αντίθετο στην άμβλωση αλλά ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση του 2021, που προβλέπει εξαίρεση για αμβλώσεις μόνο στην περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία της γυναίκας, είναι αποτέλεσμα απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί του οποίου δεν έχει καμία εξουσία. Οι αντίπαλοί του λένε ότι το δικαστήριο είναι πολιτικοποιημένο, κάτι που το PiS αρνείται.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PiS πιθανόν να κερδίσει αλλά το ποσοστό στήριξής του έχει μειωθεί, εν μέρει λόγω του ιστορικού του με τα δικαιώματα των γυναικών και το κράτος δικαίου. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυρίαρχη αντιπολίτευση θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας ακόμα κι αν το PiS βρεθεί στην πρώτη θέση.

«Για ποιανού την ψήφο θα πρέπει να μαχόμαστε;…Γυναίκες γύρω στα 30 και τα 40. Αυτές που είναι απογοητευμένες με την πολιτική γενικά αλλά ολοένα και περισσότερο ανησυχούν για το δικό τους καθεστώς», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΟ στο Reuters.

Πολιτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μαζικές διαδηλώσεις που σάρωσαν την Πολωνία με αφορμή την απαγόρευση της άμβλωσης τα τελευταία χρόνια ίσως αποτελέσουν κίνητρο για κάποιες γυναίκες ψηφοφόρους να στηρίξουν την αντιπολίτευση, αλλά μπορεί επίσης να πείσουν άλλες ότι η φωνή τους δεν έχει αξία.

«Αυτή η νέα γενιά ιδιαίτερα έχει υποστεί σοβαρή ψυχολογική ζημιά, έχει αγνοηθεί τελείως, έχει γελοιοποιηθεί, κάποιες φορές έχει ταπεινωθεί», δήλωσε η Άννα Ματέρσκα-Σοσνόφσκα από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Το KO λέει ότι εάν κερδίσει θα επιδιώξει την εισαγωγή νομοθεσίας που θα επιτρέπει την άμβλωση έως τη 12η εβδομάδα χωρίς περιορισμούς, σε μια σημαντική μεταστροφή για ένα κόμμα που έχει αποφύγει να λάβει θέση για το θέμα αυτό εδώ και χρόνια.

Τα ποσοστά γεννητικότητας στην Πολωνία μειώθηκαν φέτος στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι γυναίκες φοβούνται να αποκτήσουν παιδιά ύστερα από μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες έγκυοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας σήψης ενώ βρίσκονταν σε νοσοκομείο καθώς οι γιατροί περίμεναν να σταματήσει να χτυπά η καρδιά του εμβρύου.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας στην Πολωνία…μπορεί μια γυναίκα να πεθάνει απλά λόγω εγκυμοσύνης», δήλωσε η Αντονίνα Λεβαντόφσκα από το Ίδρυμα για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό. «Οι γυναίκες στην Πολωνία είναι τρομοκρατημένες».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Κάποιες γυναίκες υποστηρίζουν ότι το θέμα των δικαιωμάτων αναπαραγωγής έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις και ότι τα κοινωνικά προγράμματα που εισήγαγε το PiS, όπως τα επιδόματα παιδιού ή φοροαπαλλαγές για μεγάλες οικογένειες, έχουν βελτιώσει τη ζωή τους.

«Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες είναι η έλλειψη πρόσβασης στην άμβλωση. Δεν το πιστεύω αυτό», δήλωσε η Άννα Γκίστζακ-Ντόμπεκ, 43χρονη δασκάλα και μητέρα πέντε παιδιών που θα ψηφίσει το PiS.

«Με ενδιαφέρει περισσότερο εάν κάποιος θα στηρίξει την οικογένειά μου, εάν κάποιος εδώ και τώρα θα έχει μια ιδέα για το πώς να λύσω τα προβλήματα της καθημερινότητάς μου».

Η Καρολίνα Κοβαλέφσκα, μια 33χρονη δασκάλα, δήλωσε ότι φοβόταν να μείνει έγκυος αν και ήθελε παιδιά. «Φοβόμουν ότι κανείς δεν θα με βοηθήσει. Βλέπεις αυτές τις περιπτώσεις κοριτσιών που πέθαναν στα νοσοκομεία διότι οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει το έμβρυο…Μας στέρησαν το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας».

Όταν τελικά έμεινε έγκυος, είχε δύο γιατρούς για την παρακολουθούν κατά την εγκυμοσύνη της, διότι φοβόταν ότι ίσως ο ένας από τους δύο να μην της έλεγε εάν υπήρχε πρόβλημα με το έμβρυο.

Θα σκεφτόταν να αποκτήσει άλλο ένα παιδί; «Εάν αλλάξει ο νόμος; Ναι, σίγουρα», απάντησε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΦ
Ελλάδα Αθήνα 

Φτώχεια, βία, συμμορίες: Παγιδευμένοι οι νέοι στις φαβέλες του Ρίο ντε Ζανέιρο-1.000 αστυνομικοί σε νέα επιχείρηση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: