Οι γαλλικές εφημερίδες επιστρατεύουν ειδικούς για να εξηγήσουν την «αδελφική αγάπη» ΑΕΚ – Μαρσέιγ: Μυθολογία, ποδοσφαιρική ιστορία και πολιτική…

Φωτογραφία από τις κερκίδες της Μαρσέιγ με “αποθέωση” της ΑΕΚ. Η φωτογραφία αναρτήθηκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ στο Χ, ενόψει του σημερινού ματς. Photo via X@AEK_FC_OFFICIAL




Στις σχέσεις φιλίας των οπαδών της ΑΕΚ και της Μαρσέιγ αναφέρονται εκτενώς πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης ενόψει του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα στη Μασσαλία, όπου όπως εκτιμάται θα είναι παρόντες στο γήπεδο περίπου 65.000 θεατές εκ των οποίων οι 5.000 θα είναι φίλοι της ΑΕΚ.

Τα περισσότερα εκ των γαλλικών μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζουν πως οι σχέσεις αυτές δημιουργήθηκαν το 1989, την πρώτη και τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες, και οφείλεται στο γεγονός ότι οι φίλοι της Μαρσέιγ εντυπωσιάστηκαν από το πάθος των φίλων της ΑΕΚ που ήταν τότε παρόντες στη Μασσαλία.

  • Ταυτόχρονα όμως δεν λείπουν και οι μυθολογικές αναφορές για τον Πρωτή, τον γιo του Ευγένους από τη Φώκαια, ο οποίος παντρεύτηκε τη Γύπτιδα, κόρη ενός βασιλιά μιας Κελτικής φυλής που ζούσε στη Γαλατία, δημιουργώντας έτσι το πρώτο ελληνογαλλικό ζεύγος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Provence της περιοχής της Μασσαλίας ο ιστορικός και αναλυτής της ιστορίας των συνδέσμων φιλάθλων στην Ευρώπη Σεμπαστιάν Λουί εξηγεί πως οι αδελφοποιήσεις συνδέσμων φιλάθλων από διαφορετικές χώρες ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1970 και πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των φίλων της Μαρσέιγ με την ΑΕΚ αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 και δεν αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ.

Υπογραμμίζει δε πως συνήθως οι φιλικές αυτές σχέσεις αφορούν σε πρώτη φάση λίγα άτομα, τα οποία όμως έχουν μεγάλη επιρροή στους συνδέσμους φιλάθλων.

Σημασία αποδίδει ο Γάλλος ιστορικός και στο γεγονός ότι πολλά μέλη τόσο της Original 21 όσο και των Commando Ultra (CU) της Μαρσέιγ δηλώνουν πως είναι και μέλη αριστερών οργανώσεων, ενώ όπως σημειώνει δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι η Μασσαλία είναι αρκετά μακριά από την Αθήνα.

«Συγχωρήστε με για την σύγκριση αλλά είναι όπως η σχέση με μία παλιά σου σύντροφο. Η απόσταση επιτρέπει πολλές φορές την αποφυγή εντάσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουί.

Ο Γάλλος ιστορικός επισημαίνει ακόμη πως σε μια εποχή κλιμάκωσης της βίας μεταξύ των οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι μπορούν να αναπτύσσονται και σχέσεις φιλίας.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ποδοσφαιρική συνάντηση ο Λουί αναφέρει πως είναι σημαντική γιατί είναι η πρώτη μετά την εγκαθίδρυση σχέσεων φιλίας ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνωρίζουν τις ιστορικές ρίζες αυτής της φιλίας.

Σε ό,τι αφορά τέλος αντίστοιχες σχέσεις φιλίας ο Γάλλος ιστορικός σημειώνει τις καλές σχέσεις των οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν με τους οπαδούς τής Κολωνίας αλλά και των οπαδών του Παναθηναϊκού με τους οπαδούς της Ραπίντ Βιέννης.

*** Η ΠΑΕ ΑΕΚ σε ανάρτησή της για το σημερινό ματς με την Μαρσέιγ, έγραψε:

Ελευθερία, φιλία, αδελφοσύνη…
Αντίπαλοι για 90 λεπτά, φίλοι για πάντα!

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή Μ. Σπινθουράκη
Παρίσι, France

«Κάτι παραπάνω από μία φιλία:» Αφιέρωμα του Γαλλικού Πρακτορείου στην «αδελφότητα» των οπαδών Μαρσέιγ και ΑΕΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: