Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στα δελτία ειδήσεων Action24 και Omega: Η Αμερική ζητά προσοχή για τους ομήρους, αλλά υποστηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ, ο Όστιν δηλώνει: Θα απαντήσουμε…

Ο ανταποκριτής του Action24 και του Omega Channel, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία via Action24




Η Αμερική είναι έτοιμη πια και για τα δύο ανοικτά μέτωπα, τα οποία θεωρεί εξαιρετικά σημαντικά και για τη δική της ασφάλεια. Και το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Στον πόλεμο του Εβραϊκού Κράτους με τη Χαμάς, η Αμερική εάν προκληθεί θα λάβει μέρος. Και όταν ομιλούν για πρόκληση εννοούν μία επίθεση από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πιθανή.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέρος δια αντιπροσώπων. Δεν θα συμμετέχουν αμερικανικές δυνάμεις, τουλάχιστον όπως δείχνουν όλες οι πληροφορίες.

Έτσι ξεκίνησε τις ανταποκρισεις του στο κανάλι Action24 και στο Omega Channel της Κύπρου, ο ανταποκριτής και της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως ανέφερε:

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία έχει καταστήσει “στρατηγική πανωλεθρία” την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της ασφάλειας τόσο για το Ισραήλ όσο και για την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε πως αν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία δεν σταματήσουν, “θα απαντήσουμε”.

  • Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του Προέδρου Μπάιντεν στα θεματα εξωτερικής και αμυντικής παρουσιάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας για να υποστηρίξουν τη θέση του Λευκού Οίκου για την άνευ προηγουμένου υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου στο Εβραϊκό Κράτος.

Ο Άντονι Μλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας, κατέθεσαν το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενίσχυση του Ισραήλ, της Ουκρανίας και άλλων πολεμικών πεδίων. Κατέθεσαν εν μέσω διαδηλωτών με τα χέρια βαμμένα κόκκινα, και υποστήριξαν το βασικό αίτημα για το Ισραήλ και την Ουκρανία.




Τα πράγματα είναι δύσκολα πάντως. Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ναι στα 14 δισεκατομμύρια για το Εβραϊκό Κράτος, αλλά χρησιμοποιούν το αίτημα για την Ουκρανία για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Εάν δεν γίνουν δύο ξεχωριστά αιτήματα, βλέπω δύσκολη μία συμφωνία, αν και ξεκίνησε το παζάρι μεταξύ της κυβέρνησης και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας και του Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των συμφερόντων εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Μίλησαν για την ικανότητα του Κιέβου να αποκρούει ένα επεκτατικό Κρεμλίνο και του Ισραήλ να αντιμετωπίζει μια μεγάλη απειλή ασφαλείας από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε στην εναρκτήρια δήλωση του, που έγινε αντικείμενο παύσεων από τους διαδηλωτές, ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ «συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αναστατώσουν».

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι «πολλοί στοιχηματίζουν και πάλι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ διχασμένες ή αποσπασμένες στο εσωτερικό για να παραμείνουν στην πορεία» υποστήριξης της Ουκρανίας και του Ισραήλ. «Αυτό είναι που διακυβεύεται με το αίτημα συμπληρωματικής χρηματοδότησης του Προέδρου Μπάιντεν για την εθνική ασφάλεια», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Από την λευρά του, ο υπουργός Άμυνας μίλησε για την ανησυχία του ότι η αποτυχία έγκρισης της βοήθειας θα οδηγούσε σε έναν λιγότερο σταθερό κόσμο.

«Τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουκρανία, οι δημοκρατίες πολεμούν τους αδίστακτους εχθρούς που θέλουν να τις εξοντώσουν. Δεν θα αφήσουμε τη Χαμάς ή τον Πούτιν να κερδίσουν», είπε ο Όστιν.

«Μόνο η σταθερή αμερικανική ηγεσία μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τύραννοι, οι κακοποιοί και οι τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο δεν θα ενθαρρύνονται να διαπράξουν περισσότερη επιθετικότητα και περισσότερες φρικαλεότητες».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, για να λάβει ενημερώσεις σχετικά με τις σταδιακές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο υπουργός επαίνεσε τη δέσμευση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων για την ανάκτηση των ομήρων και τόνισε εκ νέου τη σημασία της διεξαγωγής επιχειρήσεων σύμφωνα με τον Νόμο για τους Πολέμους. Τόνισε επίσης την επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι αθώοι πολίτες και να επιτραπεί η απεριόριστη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

  • Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία:

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ ελπίζουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εν μέρει στέλνοντας επαρκή βοήθεια στο Ισραήλ, έτσι ώστε οι αντίπαλοι – κυρίως το Ιράν – να αποτρέπονται από την απόπειρα πρόσθετων επιθέσεων στη χώρα.

Το ποσό που ζήτησε ο Λευκός Οίκος για το Ισραήλ, 14 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι περισσότερο από τετραπλάσιο από αυτό που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα πέρυσι.

Οι φίλοι και οι αντίπαλοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη παρακολουθούν στενά την αναταραχή στο Κογκρέσο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής καθαίρεσαν τον ομιλητή τους και στη συνέχεια αγωνίστηκαν να επιλέξουν άλλον.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να περάσουν γρήγορα τη βοήθεια για την ασφάλεια πριν τελειώσουν τα ρεύματα χρηματοδότησης για την Ουκρανία, ενδεχομένως εντός εβδομάδων.

Τα πρακτορεία Reuters και AFP (μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ), μετέδωσαν από την Ουάσινγκτον ότι:

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πετύχει στην Ουκρανία αν δεν συνεχισθεί η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Κίεβο.

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι χωρίς την δική μας υποστήριξη ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ ) Πούτιν θα πετύχει», δήλωσε ο Όστιν κατά την διάρκεια ακρόασης στην Γερουσία μετά το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για χορήγηση 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθούν για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.

«Αν τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια τους τώρα, ο Πούτιν θα γίνει πιο ισχυρός και θα πετύχει να κάνει αυτό που θέλει να κάνει», πρόσθεσε ο Όστιν καθήμενος δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να προσπαθήσει να μειώσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Ο Πούτιν προσπαθεί πραγματικά να επωφεληθεί από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με την ελπίδα ότι θα μας αποσπάσει την προσοχή (…) και θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τους πόρους τους» από την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε επιτροπή της Γερουσίας.

  • Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι αντιπολεμικοί διαδηλωτές διέκοψαν την ακρόαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ σε επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει τη χορήγηση βοήθειας για το Ισραήλ και την Ουκρανία. Συγκεκριμένα:

Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησαν σήμερα από τους Αμερικανούς βουλευτές να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ σε μια κοινοβουλευτική ακρόαση που διακόπηκε κατ΄επανάληψη από διαδηλωτές που αποδοκίμασαν Αμερικανούς αξιωματούχους για την υποστήριξη αυτού που αποκάλεσαν “γενοκτονία” των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κατέθεσαν στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας σχετικά με το αίτημα του Μπάιντεν για 106 δισ. δολάρια ώστε να χρηματοδοτήσει φιλόδοξα σχέδια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.

Προβάλλοντας το επιχείρημα πως η υποστήριξη των εταίρων των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια, ο Μπάιντεν ζήτησε 61,4 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, περίπου τα μισά από τα οποία θα δαπανηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αναπληρωθούν τα αποθέματα όπλων που είχαν αδειάσει λόγω της παροχής προηγούμενης υποστήριξης για το Κίεβο.

Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης 14,3 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, εννέα δισ. για ανθρωπιστική βοήθεια –περιλαμβανομένης αυτής για το Ισραήλ και τη Γάζα-, 13,6 δισ. δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, 4 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια και κυβερνητική χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές προσπάθειες της Κίνας στην Ασία.

Κατά την έναρξη της ακρόασης, αντιπολεμικοί διαδηλωτές ύψωσαν τα βαμμένα με κόκκινη μπογιά χέρια τους στον αέρα. Η αστυνομία του Καπιτωλίου τους απομάκρυνε στη συνέχεια από την αίθουσα αφού φώναξαν συνθήματα όπως “Κατάπαυση του πυρός τώρα!”, “Προστατέψτε τα παιδιά της Γάζας!” και “Σταματάτε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία”.

Ο Μπλίνκεν δεν απάντησε στους διαδηλωτές, όταν ρωτήθηκε όμως αργότερα για το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης του πυρός, είπε πως αυτό θα βοηθούσε μόνο στην ανασύνταξη της Χαμάς. Μια παύση, ωστόσο, για ανθρωπιστικούς λόγους μπορεί να εξεταστεί.

“Πιστεύουμε πράγματι πως πρέπει να σκεφθούμε πράγματα όπως ανθρωπιστικές παύσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε πως η βοήθεια μπορεί να φθάσει σε εκείνους που έχουν ανάγκη και πως ο κόσμος μπορεί να προστατευθεί και να ξεφύγει από τον δρόμο του κακού”, είπε ο Μπλίνκεν.

Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί τουλάχιστον 20 φορές επιθέσεις από τις 17 Οκτωβρίου από υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές την περασμένη εβδομάδα εναντίον δύο εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων στη Συρία. Όμως οι επιθέσεις αυτές, που είχαν σκοπό να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις, απέτυχαν να το κάνουν, καθώς προσπάθειες να πληγούν οι αμερικανικές δυνάμεις σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στις δύο χώρες.

Ο Όστιν είπε πως αν οι επιθέσεις αυτές δεν σταματήσουν, “Θα απαντήσουμε”.

Ο Μπλίνκεν είπε πως η υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία έχει καταστήσει “στρατηγική πανωλεθρία” την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της ασφάλειας τόσο για το Ισραήλ όσο και για την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

“Χωρίς γρήγορη και σταθερή ανθρωπιστική αρωγή, η σύγκρουση είναι πολύ πιο πιθανό να επεκταθεί, η οδύνη θα μεγαλώσει, και η Χαμάς και οι σπόνσορές της θα επωφεληθούν παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως σωτήρες της απόγνωσης που οι ίδιοι προκάλεσαν”, είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν είπε πως περίπου 400 πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους –περίπου 1.000 άνθρωποι– έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα και θα ήθελαν να φύγουν. Είπε πως το υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται πάνω σε αυτό το ζήτημα αλλά δεν έχει βρει ακόμη έναν τρόπο να τους βοηθήσει να φύγουν.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί σε πορεία «αυτοκτονίας»: Αρνούνται να καταδικάσουν τις αντισημιτικές και αντιδυτικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν (δείτε το video με τον απίστευτο διάλογο)!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: