Οι Αμερικανοί σε πορεία «αυτοκτονίας»: Αρνούνται να καταδικάσουν τις αντισημιτικές και αντιδυτικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν (δείτε το video με τον απίστευτο διάλογο)!

Secretary Antony J. Blinken reacts as Vice President Kamala Harris delivers remarks at the swearing-in ceremony for the President’s Advisory Council on African Diaspora Engagement at the White House October 30, 2023. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι Αμερικανοί γραφειοκράτες παραμένουν αδιόρθωτοι σε ότι αφορά την κατοχική Τουρκία και τον ισλαμιστή πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν, τον αποκαλούμενο και μικρό «Σουλτάνο». Και προκαλούν ζημία πρώτα και πάνω απ’ όλα στην υπερδύναμη Αμερική.

Για ένα περίεργο λόγο -και ενώ γνωρίζουν την πορεία του …φιδιού- δεν τολμούν να κατηγορήσουν ευθέως τον Ερντογάν γι’ αυτό που είναι: Ένας αντιδυτικός ηγέτης, που παράγει μίσος για τους Αμερικανούς, τους Εβραίους, αλλά και τους Έλληνες αν και από τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή τον φονικό σεισμό, δείχνει χωρίς να πείθει ότι επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αθήνα.

Ο βασικός λόγος είναι για να δείξει στους Αμερικανούς νομοθέτες, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16, που ζητά η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικοί δέχονται ότι ο Ερντογάν δήθεν …άλλαξε συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, αλλά οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν.

  • Δυστυχώς, απουσιάζει η ισχυρή φωνή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι ξανά θύμα συνωμοσίας από τις κακές δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος, που όμως ασκούν έλεγχο στις δομές της Δικαιοσύνης. Αν ο κ. Μενέντεζ δεν είχε παροπλιστεί, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τον Ερντογάν. Θα είχαν λάβει πολύ αρνητική πορεία.

Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φοβούνται και τη σκιά τους. Δεν χωρά άλλη εξήγηση. Ενώ ιδιωτικά είναι συγκρουσιακοί με τον Ερντογάν, δημόσια δεν λένε κουβέντα, και ενώ ο ίδιος τους εξευτελίζει καθημερινά.

Λέγεται, πως στο εσωτερικό του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών διεξάγεται μία συζήτηση για το πόσο καλός σύμμαχος είναι η Τουρκία. Θα έπρεπε ήδη να έχουν αποφασίσει. Διότι στέλνουν πολύ λανθασμένα μηνύματα και στους καλούς συμμάχους τους, οι οποίοι υποστηρίζουν όλες τις αμερικανικές και νατοϊκές πολιτικές, σε αντίθεση με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

Παρακάτω θα διαβάσετε το διάλογο που είχαμε με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σχετικά με το ερντογανικό παραλήρημα του Σαββάτου εναντίον του Ισραήλ.

Ενώ είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί ισχυρά κατά του προέδρου της Τουρκίας, δεν το έπραξε. «Πυροβόλησε» ακόμα μία φορά τα πόδια του!

Τι είναι αυτό που φοβίζει τους Αμερικανούς; Μερικοί επιρρίπτουν τις ευθύνες στη γραφειοκρατία. Είναι ο εύκολος στόχος. Την βαρύτατη ευθύνη για τη συνέχιση μίας αδιέξοδης πολιτικής, φέρει ο ίδιος ο κ. Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι κατώτερος των περιστάσεων και θα αναγκαστεί να αναλάβει το κόστος της μεγάλης σύγκρουσης, μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Διότι αυτή η σύγκρουση θα γίνει, και μπορεί να μην είναι μακριά.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ-“ΚΑΥΓΑΣ” ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ: 1:26.00

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ευχαριστώ. Για τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, θέλω να πω, έχω μια εύκολη ερώτηση. Σας αρέσουν αυτές οι δηλώσεις ή όχι; Γιατί δεν το λέτε;

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Νομίζω ότι έκανα αρκετά ξεκάθαρη την αξιολόγησή μας για τη Χαμάς, και όντως διαφέρει από αυτή που προσφέρθηκε.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Αλλά έχετε κάποιο πρόβλημα που ο σύμμαχός σας Ερντογάν λέει ότι το Ισραήλ είναι τρομοκράτης και όχι – και όχι η Χαμάς;

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Νομίζω ότι οι απόψεις μας είναι πολύ γνωστές σε αυτό το ερώτημα —

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ναι.

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: – ότι η Χαμάς είναι μια βάναυση τρομοκρατική οργάνωση. Δεν νομίζω ότι κανείς αμφιβάλλει για το τι πιστεύουμε για αυτήν την κατάσταση. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους συμμάχους μας σε —

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Και μια άλλη ερώτηση.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Μια συνέχεια.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Τρεις γερουσιαστές – ένα δευτερόλεπτο, παρακαλώ.

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Ένα ακόμη, και μετά θα…

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Τρεις – ένα ακόμα, ναι. Τρεις γερουσιαστές –

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Είναι – οι άνθρωποι είναι λίγο θορυβώδεις σήμερα.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ναι.

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Τι συμβαίνει; (Γέλιο.)

ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Τέλος πάντων, τρεις γερουσιαστές ζητούν να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, και βλέπω ότι ο γερουσιαστής Σκοτ λέει ότι η Χαμάς δολοφονεί αθώα μωρά, κ.λπ., κ.λπ. Ο Ερντογάν, λέει, έδειξε και πάλι ότι τα συμφέροντά του δεν ευθυγραμμίζονται με εκείνα των ΗΠΑ. Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά, λέει, την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, εάν είναι πρόθυμη να συμπαραταχθεί με τους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το σχόλιό σας, παρακαλώ, κύριε;

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Θα έλεγα λοιπόν ότι η Τουρκία, παρά τις διαφωνίες μας σε αυτό το ζήτημα, υπήρξε ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, και αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ταχείας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί τώρα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Προφανώς υπάρχουν λοιπόν – αυτό δεν είναι το πρώτο θέμα με το οποίο διαφωνήσαμε με την ηγεσία της Τουρκίας, αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι ένας παραγωγικός και εξυπηρετικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους για τα πράγματα που συμφωνούμε – για τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε και θα τους ξεκαθαρίζουμε όταν έχουμε διαφωνίες.

Είχε προηγηθεί η εξής ερώτηση: Ευχαριστώ, Ματ. Υπό το φως της ειδησεογραφίας του Reuters της 28ης Οκτωβρίου σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι το Ισραήλ είναι παράνομος κατακτητής και ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Έχει καταδικάσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν τα αντισημιτικά σχόλια του Προέδρου Ερντογάν, τα οποία τροφοδοτούν το μίσος για το Ισραήλ;

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Λοιπόν, νομίζω ότι ήμασταν αρκετά σαφείς σχετικά με την εκτίμησή μας για τη Χαμάς, ότι είναι, στην πραγματικότητα, μια βάναυση τρομοκρατική οργάνωση. Τους είδατε να πραγματοποιούν μια τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρκετά σαφείς σχετικά με αυτό και να κάνουμε γνωστές τις απόψεις μας σε όλους σε όλο τον κόσμο.

IGNATIOU:  Thank you.  On the statements by Mr. Erdogan against Israel and in favor of Hamas, I mean, I have an easy question.  Do you like these statements or not?  Why you don’t say it?

MR MILLER:  I think I made pretty clear our assessment of Hamas, and it does differ from the one that was offered.

IGNATIOU:  But do you have any problem that your ally Erdogan is saying that Israel is terrorists and not– and not Hamas?

MR MILLER:  I think our views are pretty well known on this question —

IGNATIOU:  Yes.

MR MILLER:  — that Hamas is a brutal terrorist organization.  I don’t think anyone is in doubt about what we think about this situation.  And we will continue to engage with all of our allies on —

IGNATIOU:  And another question.

IGNATIOU:  A follow up.

IGNATIOU:  Three senators – one second, please.

MR MILLER:  One more, and then we’ll —

IGNATIOU:  Three – one more, yeah.  Three senators —

MR MILLER:  It’s – people are getting a little rowdy today.

IGNATIOU:  Yes.

MR MILLER:  What’s going on?  (Laughter.)

IGNATIOU:  Anyway, three senators are asking to expel Türkiye from NATO, and I see that Senator Scott says that Hamas murders innocent babies, et cetera, et cetera.  Erdogan has again shown that his interests don’t align with those of the U.S.  We need to seriously consider Türkiye membership in NATO if it’s willing to side with Iran-backed terrorists.  Your comment, please, sir?

MR MILLER:  So I would say that Türkiye, despite our disagreements on this question, has been a valuable NATO Ally.  We look forward to continuing to work with them to strengthen NATO, and that includes securing Sweden’s quick accession to NATO, something that we know is now pending in the Turkish parliament.  So there are obviously – this is not the first issue with which we’ve disagreed with the leadership of Türkiye, but we still find them to be a productive and helpful NATO Ally.  And we’ll continue to work with them on the things we agree – on the things on which we agree, and make clear to them when we have disagreements.

QUESTION:  Okay.  Thanks, Matt.  In light of the October 28 Reuters news report on Turkish President Erdogan’s statement that Israel is an illegal occupier and that Hamas is not a terrorist organization.  Has President Biden condemned President Erdogan’s antisemitic comments, which fuel a hatred of Israel?  And I have a follow-up.

MR MILLER:  Well, I think we have been pretty clear about our assessment of Hamas, that they are, in fact, a brutal terrorist organization.  You saw them carry out a terrorist attack that killed more than 1,400 Israelis, including children and elderly people on October 7th, including American citizens.  And we will continue to be quite clear about that and make our views known to everyone around the world.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μετά την ευθεία απειλή του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ ότι δήθεν θα επιτεθεί…νύχτα: Έχει σκεφθεί κανείς τι θα συνέβαινε σήμερα στην Κύπρο εάν κέρδιζε το “ναι” στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: