Γιατί ο Ερντογάν δεν θα τα σπάσει ποτέ με τη Xαμάς: Οι παλαιές αντισημιτικές του απόψεις και οι υποψίες ακόμη και για εξοπλισμό της οργάνωσης

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan. EPA/NECATI SAVAS




Υπό τον τίτλο «Why Erdogan Is Unlikely to Cut Ties With Hamas», το περιοδικό Foreign Policy, δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Σινάν Σίντι  που διερευνά τις σχέσεις του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας με την Χαμάς και τα ελατήρια πίσω από τη στήριξη που της έχει προσφέρει.

Κατά τον συντάκτη του άρθρου μία ρήξη Ερντογάν – Χαμάς δεν πρόκειται να γίνει, ενώ πιθανότατα ο Ερντογάν δεν θα καταδικάσει ούτε τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ.

Ο λόγος είναι απλός, σημειώνεται: Ο Ερντογάν βλέπει με συμπάθεια τον αγώνα της Χαμάς. Σε ένα tweet που απέστειλε απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu, το 2018, ο Ερντογάν έγραψε: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τρομοκράτες. Είναι ένα κίνημα αντίστασης το οποίο υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα ενάντια σε μια δύναμη κατοχής».

Προς επιβεβαίωση της άποψης Ερντογάν, το δημοσίευμα σημειώνει ότι μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου δήλωσε ότι «είναι ευθύνη μας να σταθούμε δίπλα στους καταπιεσμένους» και να καλέσουμε «όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει την άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα». Κατά τον συντάκτη, αυτή η θέση περιγράφει το πως οι Τούρκοι ισλαμιστές αντιλαμβάνονται την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι ο Ερντογάν διακατεχόταν από αντισημιτικές και αντι-ισραηλινές απόψεις πριν ακόμη αναλάβει Πρωθυπουργός στη χώρα του. Με αποκορύφωμα το περιστατικό του Mavi Marmara, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ διαταράχθηκαν σε βαθμό που να μην θυμίζουν σε τίποτα την παλαιότερη περίοδο των ιδιαίτερα στενών διμερών σχέσεων τόσο σε κρατικό όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, αναφέρεται.

Περιγράφεται η στενή σχέση Τουρκίας με τη Χαμάς, η οποία διατηρεί γραφεία στη χώρα, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της που έχουν συναντηθεί και με τον ίδιο τον Ερντογάν έχουν αποκτήσει τουρκικό διαβατήριο και ταξιδεύουν ανενόχλητα. Πιθανώς, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, η Τουρκία, επίσης, να εξοπλίζει τη Χαμάς, καθώς τον περασμένο Ιούλιο οι ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν 16 τόνους εκρηκτικών υλών τουρκικής προέλευσης οι οποίες προορίζονταν για την Γάζα και την κατασκευή ρουκετών.

Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρεται σε δεκάδες διαδηλώσεις υποστήριξης της Χαμάς και των Παλαιστινίων στην Τουρκία, οι οποίες κατά τον συντάκτη είχαν την έγκριση των κρατικών Αρχών. Στο πλαίσιο αυτών των συγκεντρώσεων εκτοξεύθηκαν απειλές και κατά των ΗΠΑ. Η στάση αυτή της Τουρκίας και η σχέση της με τη Χαμάς, καθιστά την πρόταση του Erdogan για μεσολάβηση στην σύγκρουση ως μη σοβαρή, όπως σημειώνεται.

Η στάση αυτή του Ερντογάν δείχνει, για άλλη μια φορά, να είναι έτοιμος να κόψει τις γέφυρες με το Ισραήλ, καθώς από το 2022 είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, κυρίως από την πλευρά Erdogan, προκειμένου να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο και μέσω αυτής της προσέγγισης να πετύχει την άρση των εμποδίων εκ μέρους των ΗΠΑ για την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπως σημειώνεται.

Χαράζοντας μια τέτοια πορεία, ο Ερντογάν για άλλη μια φορά ενεργεί με τρόπο που επιβεβαιώνει τις βαθύτερες υποψίες της Δύσης για τις αληθινές του προθέσεις. Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ μέσω των διπλωματικών προσπαθειών του Υπουργού Εξωτερικών A. Blinken, ο μόνος σταθμός που έλειψε από την περιοδεία του στην περιοχή είναι η Άγκυρα. Η Τουρκία φαίνεται να έχει επιλέξει να σταθεί στο πλευρό της Χαμάς, μόνο και μόνο επειδή έτσι το θέλησε ο Erdogan, καταλήγει το άρθρο.

Mε πληροφορίες από Foreign Policy Why Erdogan Is Unlikely to Cut Ties With Hamas

Οι τζιχαντιστές σύμμαχοι του Ερντογάν τον καλούν να φύγει από το ΝΑΤΟ και να ηγηθεί ολοκληρωτικού πολέμου για την εξάλειψη του Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: