Οι τζιχαντιστές σύμμαχοι του Ερντογάν τον καλούν να φύγει από το ΝΑΤΟ και να ηγηθεί ολοκληρωτικού πολέμου για την εξάλειψη του Ισραήλ

President Erdoğan addressing the Closing Ceremony of the 4th Türkiye-Africa Business and Economic Forum via Presidency of the Republic of Turkiye




Το Ισλαμικό Μέτωπο Great East Raiders (İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi, IBDA-C), μια μαχητική τουρκική τζιχαντιστική οργάνωση που υποστηρίζει ανοιχτά την ιδεολογία της Αλ Κάιντα, έχει πρόσφατα βάλει στο στόχαστρο την εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία.

Αυτή η ανησυχητική εξέλιξη εκτυλίχθηκε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας στη συνέχεια μια κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του Abdullah Bozkurt/Στοκχόλμη στο Nordic Monitor με τίτλο «Η τουρκική ομάδα της Αλ Κάιντα απειλεί Εβραίους, απαιτεί φυλάκιση επικριτών της Χαμάς και πολιορκία βάσεων του ΝΑΤΟ»

Η ομάδα ζήτησε την πολιορκία όλων των στρατιωτικών βάσεων που φιλοξενούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Τουρκία, κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου κατά των Εβραίων, δήμευση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Εβραίους και όσων ασχολούνται με το εμπόριο με το Ισραήλ ή υποστηρίζουν την οικονομία του Ισραήλ και τη φυλάκιση των Τούρκοι που υποστήριξαν τις ισραηλινές απόψεις και εναντιώθηκαν στη Χαμάς.

«Το εβραϊκό κεφάλαιο που ανήκει στο Ισραήλ, που ρίχνει χρήματα στο Ισραήλ και που ελέγχει τη σανίδα σωτηρίας της οικονομίας πρέπει να κατασχεθεί αμέσως», δήλωσε ο Αλί Οσμάν Ζορ, εξέχουσα προσωπικότητα στο IBDA-C.

Ο Ζορ, ο οποίος έχει ποινικό μητρώο και έχει εκτίσει στο παρελθόν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, έκανε αυτή τη δήλωση σε μια συνέντευξη βίντεο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ομάδας, adimlardergisi.com, στις 18 Οκτωβρίου 2023.

Επιπλέον, τόνισε, «oποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που παρέχει υποστήριξη στο Ισραήλ εντός της χώρας πρέπει να θεωρείται ότι ισοδυναμεί με την υποστήριξη της τρομοκρατίας. Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες για τέτοια άτομα, με αποκορύφωμα την άμεση σύλληψή τους».

Ο Ζορ, στην έκκλησή του για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των Εβραίων, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να ηγηθεί ενός συνασπισμού κατά του Ισραήλ. Υποστήριξε την πολιορκία σε όλες τις βάσεις του ΝΑΤΟ στο τουρκικό έδαφος και πρότεινε την έκδοση τελεσίγραφου 48 ωρών για την έξοδό τους από αυτές τις βάσεις.

Επιπλέον, προέτρεψε την κυβέρνηση να αναγκάσει τις ναυτικές δυνάμεις αυτών των εθνών να αναχωρήσουν γρήγορα από την ανατολική Μεσόγειο.

Τελεσίγραφο αποχώρησης στο ΝΑΤΟ

«Πρέπει να απαλλαγούμε από την προσποίηση του μεσολαβητή, καθώς η Τουρκία δεν θα εκπληρώσει πλέον αυτόν τον ρόλο. Αντίθετα, η Τουρκία πρέπει να αναδυθεί ως ένα έθνος που σφυρηλατεί ένα [πολεμικό] μέτωπο εναντίον του Ισραήλ και θα αναλάβει ηγετική θέση στη συγκρότησή του», είπε περαιτέρω.

«Θα ανακοινωθεί επίσημα ότι αποχωρούμε από το ΝΑΤΟ και θα εκδοθεί τελεσίγραφο 48 ωρών στις βάσεις του ΝΑΤΟ, που θα τους αναγκάσει να εκκενώσουν [τα στρατεύματά τους] και να αναχωρήσουν από το τουρκικό έδαφος.

Εάν η κατάσταση το απαιτεί, θα γίνουν εκκλήσεις στους ντόπιους που κατοικούν κοντά σε αυτές τις βάσεις του ΝΑΤΟ, κινητοποιώντας ολόκληρο το έθνος μας των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παρόμοια με τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στη Γάζα, οι πολίτες μας θα περικυκλώσουν τις βάσεις του ΝΑΤΟ, αποκλείοντάς τις ουσιαστικά. Η πίεση θα αυξηθεί στις βάσεις του ΝΑΤΟ έως ότου συμμορφωθούν και εκκενωθούν εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου των 48 ωρών», είπε διατυπώνοντας τη θέση του IBDA-C.

Ο αρχηγός του IBDA-C αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις 17 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λίβανο. Ο Φιντάν είχε πει, «Απαιτούμε νέους ορισμούς. Όταν καταλαμβάνετε τη γη κάποιου, κατάσχετε το σπίτι του και το γκρεμίζετε και, στη συνέχεια, εκτοπίζετε τους ενοίκους για να τους αντικαταστήσετε με άλλους, τους χαρακτηρίζετε «άποικους». Στην πραγματικότητα, αυτή η πράξη πρέπει να ονομαστεί κλοπή και ως τέτοια πρέπει να την αναγνωρίσουμε».

Ζητούν δράση και όχι λόγια

Ο Ζορ είπε ότι υπό το φως της πρόσφατης δήλωσης του ανώτερου διπλωμάτη της Τουρκίας που χαρακτηρίζει τις ισραηλινές δραστηριότητες, η τουρκική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μεταφράσει αυτά τα λόγια σε συγκεκριμένη δράση. «Η απάντηση που πρέπει να δοθεί σε έναν κλέφτη [τους Εβραίους] είναι να τους κόψουν το χέρι, και για όσους εμπλέκονται σε κατάσχεση, είναι να τρυπήσουν το συκώτι τους και να τους ξεριζώσουν την καρδιά».

Ο Ζορ είπε επίσης ότι η ομάδα του δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει το ρόλο του δικτάτορα στην Τουρκία, εφόσον αυτοί που εκφράζουν φιλο-ισραηλινές και αντι-Χαμάς απόψεις φυλακίζονται.

Εξέδωσε επίσης μια απειλή υποδεικνύοντας ότι εάν η κυβέρνηση αποτύχει να λάβει μέτρα, οι κοινωνικές δυνάμεις μπορεί να κινητοποιηθούν, υπονοώντας ότι η ομάδα του θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της εναντίον των Εβραίων, τους οποίους κατηγόρησε ότι κρατούν όμηρο ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Ζορ ζήτησε επίσης τον τερματισμό όλων των συμφωνιών με το Ισραήλ και τα δυτικά έθνη. Προέβλεψε ότι η βία θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί η καταστροφή του Ισραήλ. Προέβλεψε επίσης την εξάλειψη των υποστηρικτών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, από προσώπου γης.

Η τρομοκρατική ιστορία του Ζορ

Ο Ζορ έχει ιστορικό δικαστικών προβλημάτων και φυλάκισης. Αρχικά είχε καταδικαστεί για τον ρόλο του ως διαχειριστής στην τρομοκρατική οργάνωση IBDA-C, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση. Εξέτισε ποινή από το 1994 έως το 2002, μετά την οποία αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της επανεξέτασης της καταδίκης του από το Ανώτατο Εφετείο.

Στη συνέχεια, αντιμετώπισε πολλαπλές νέες δίκες με διάφορες ποινικές κατηγορίες που του ασκήθηκαν από εισαγγελείς. Το 2008 καταδικάστηκε για άλλη μια φορά και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12,5 ετών.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει να εκτίσει την προηγούμενη ποινή του και να αντιμετωπίσει μια νέα ποινή, ο Ζορ διέφυγε στο Κιργιστάν το 2009. Ωστόσο, συνελήφθη από τις αρχές της Κιργιζίας το 2011 και στη συνέχεια εκδόθηκε στην Τουρκία. Τελικά αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πράγματι, οι απειλές βίας και τρομοκρατίας από την IBDA-C θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν τρομοκρατικών ενεργειών που αποδίδονται στην ομάδα, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών.

Μια κοινή επιχείρηση με την Αλ Κάιντα, που οδήγησε στις βομβιστικές επιθέσεις του 2003 στην Κωνσταντινούπολη με στόχο δύο συναγωγές, ένα υποκατάστημα τράπεζας HSBC και το Γενικό Προξενείο της Βρετανίας.

Επιπλέον, συμμετείχαν σε επίθεση το 2008 στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτά τα περιστατικά καταδεικνύουν την προθυμία της ομάδας να εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες και υπογραμμίζουν περαιτέρω την ανάγκη επαγρύπνησης και αποτελεσματικών αντιτρομοκρατικών προσπαθειών.

Ο ισοβίτης ιδρυτής

Η ομάδα ιδρύθηκε από τον διαβόητο εκλιπόντα ηγέτη της, Salih İzzet Erdiş, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός με το υιοθετημένο του όνομα, Salih Mirzabeyoğlu. Ξεκίνησε για πρώτη φορά ως εκδότης στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και αργότερα διοργάνωσε το IBDA-C το 1984, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βασισμένη στα κύτταρα.

Η ομάδα έφερε μια ριζοσπαστική ερμηνεία στη λογοτεχνία και τις διδασκαλίες του Necip Fazıl Kısakürek, του αείμνηστου διάσημου Τούρκου ποιητή και συγγραφέα, και εισήγαγε το στοιχείο της βίας και του ένοπλου αγώνα ως θεμιτά εργαλεία για την ισλαμιστική ιδεολογία. Συνελήφθη το 1998, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Η ομάδα οργανώνεται με βάση ανεξάρτητους πυρήνες που αποτελούνται από πολλά άτομα που υπερηφανεύονται για την ατομική πεποίθηση της «αυτοεπαγόμενης εκδήλωσης», η οποία δεν απαιτεί ιεραρχία ή κεντρικές εντολές για να κινηθεί ενάντια σε έναν στόχο.

Τα μέλη της IBDA-C οδηγούνται στο να πιστεύουν σε μια ενδεχόμενη μαζική εξέγερση που θα διαταράξει την καθιερωμένη τάξη στην Τουρκία και στον κόσμο. Κάθε μέλος έχει επιφορτιστεί να διεξάγει έναν πόλεμο τύπου πολιτοφυλακής σε κάθε πλατφόρμα για να υποδαυλίσει το χάος, να υποκινήσει την εξέγερση και να καταστρέψει θεσμούς.

Η συμμαχία με τον Ερντογάν και η επιβράβευση

Η IBDA-C, αν και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση λόγω της εμπλοκής της σε βίαιες επιθέσεις και βομβαρδισμούς στην Τουρκία, έχει δει μια αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με επικεφαλής τον Ερντογάν, ο οποίος έδωσε IBDA-C μια νέα… παράταση ζωής.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενορχήστρωσε επίσης την αποφυλάκιση καταδικασμένων μελών αυτής της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του Mirzabeyoğlu, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η απελευθέρωση του ηγέτη της IBDA-C Mirzabeyoğlu από την κυβέρνηση Ερντογάν το 2014, ακολουθούμενη από ένα τηλεφώνημα του προέδρου Ερντογάν για να προσφέρει υποστήριξη, είναι ένας σημαντικός δείκτης. Ο Mirzabeyoğlu πέθανε τον Μάιο του 2018, αλλά το δίκτυό του είναι ακόμα πολύ ζωντανό και στην πραγματικότητα επεκτείνεται.

Σήμερα, τα δίκτυα IBDA-C έχουν καταφέρει να ιδρύσουν πολυάριθμους οργανισμούς στην Τουρκία. Φαίνεται να λειτουργούν με έναν βαθμό πολιτικής κάλυψης, προστατευμένοι από καταστολές από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και χωρίς να αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρηματοδοτεί ενεργά τον οργανισμό μέσω συμβάσεων και διαγωνισμών, ενώ έχει αναφερθεί μάλιστα ότι καταδικασμένα μέλη του IBDA-C προσλαμβάνονται σε τοπικές κυβερνήσεις υπό τον έλεγχο του AKP.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν διόρισε ακόμη και τον Hamza Yerlikaya, ένα άτομο που σχετίζεται με την IBDA-C, σε ρόλο επικεφαλής συμβούλου στο προεδρικό μέγαρο, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντική επιρροή που φαίνεται να ασκεί αυτή η οργάνωση στην τουρκική κυβέρνηση.

Επιπλέον, αυτά τα δίκτυα συνεργάζονται με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως η κινητοποίηση τζιχαντιστών στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Τζιχαντιστές σε ρόλο ινστρούχτορα των μαζών

Το IBDA-C έχει επίσης αξιοποιηθεί για να υποκινεί πλήθη στους δρόμους όταν είναι απαραίτητο για να προωθήσει την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Ερντογάν, καθιστώντας σαφή τη σχέση μεταξύ ορισμένων στοιχείων εντός της κυβέρνησης και αυτών των εξτρεμιστικών δικτύων της IBDA-C.

Μέχρι το 2014 η ομάδα βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από την τουρκική αστυνομία, η οποία είχε πραγματοποιήσει 17 προγραμματισμένες επιχειρήσεις κατά της IBDA-C, με αποτέλεσμα την ποινική δίωξη των μαχητών της.

Από τον Αύγουστο του 2009, η αστυνομία είχε συλλάβει συνολικά 1.186 μαχητές της IBDA-C, κατασχέθηκαν 146 όπλα διαφόρων διαμετρημάτων και 80 χειροβομβίδες καθώς και εξαρτήματα εκρηκτικών.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 219 τρομοκρατικές ενέργειες που διέπραξαν μαχητές της IBDA-C και 28 τρομοκρατικές συνωμοσίες στα στάδια σχεδιασμού ματαιώθηκαν από την αστυνομία.

Ωστόσο, εκείνοι οι αρχηγοί της αστυνομίας που ηγήθηκαν της προσπάθειας καταστολής του IBDA-C απομακρύνθηκαν από τις δουλειές τους μεταξύ 2014 και 2017.

Οι νεοφερμένοι που κάλυψαν τις κενές θέσεις τηρούν την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης για το IBDA-C και αποφεύγουν να ερευνήσουν τους μαχητές του IBDA-C.

Πηγή Nordic Monitor

Χάθηκε ο Burak Ege Bekdil, ένας ατρόμητος Τούρκος δημοσιογράφος: Από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν έφυγε σε …τροχαίο!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: