Σαν ταινία τρόμου: Μαρτυρίες φρίκης για τη σφαγή σε μουσικό φεστιβάλ του Ισραήλ από τους τρομοκράτες της Χαμάς* Ανασύρθηκαν 250 πτώματα [videos]

Φωτογραφία από βίντεο που αναδημοσίευσε το BBC




Περίπου 250 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ που δέχτηκε επίθεση.

Τον αριθμό έδωσε η οργάνωση έρευνας και διάσωσης Zaka.

Την είδηση επιβεβαίωσε το BBC.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν ο αριθμός αυτός έχει ήδη συμπεριληφθεί σε αυτόν των 600 Ισραηλινών που εκτιμάται (από την ισραηλινή κυβέρνηση) ότι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την χθεσινή επίθεση της Χαμάς.

 

Η σφαγή στο φεστιβάλ

Επί εβδομάδες, ενθουσιώδεις λάτρεις της μουσικής περίμεναν με ανυπομονησία το φεστιβάλ Supernova, που πραγματοποιήθηκε στην έρημο του νοτίου Ισραήλ προκειμένου να συμπέσει με το εβραϊκό φεστιβάλ Sukkot.

«Ήρθε η ώρα που όλη η οικογένεια θα μαζευτεί ξανά», έγραφαν οι διοργανωτές στα social media . «Και τι διασκεδαστικό που θα είναι!»

Λίγες ώρες αργότερα, οι σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον πλημμυρίσει από απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν αγαπημένα πρόσωπα, αφού Παλαιστίνιοι μαχητές εισέβαλαν στο φεστιβάλ και άνοιξαν πυρ ως μέρος μιας της τεράστιας αιφνιδιαστικής κατά του Ισραήλ.

Το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν όταν μια σειρήνα χτύπησε γύρω στην αυγή, προειδοποιώντας για ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι πύραυλοι ακολουθήθηκαν γρήγορα από πυροβολισμούς.

«Έκλεισαν το ηλεκτρικό ρεύμα και ξαφνικά από το πουθενά [οι μαχητές] μπήκαν μέσα με πυροβολισμούς, ανοίγοντας πυρ προς κάθε κατεύθυνση», είπε μάρτυρας στο Channel 12 του Ισραήλ.

«Πενήντα τρομοκράτες έφτασαν με φορτηγά, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές», είπε ο ίδιος.

Οι άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν από το σημείο, πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας, τρέχοντας πάνω στην έρημο και έμπαιναν στα αυτοκίνητά τους για να απομακρυνθούν Αλλά υπήρχαν τζιπ γεμάτα ένοπλους που πυροβολούσαν τα αυτοκίνητα.

 

«Έπεφταν ριπές και φτάσαμε σε ένα σημείο όπου όλοι παράτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να τρέχουν. Κρύφτηκα σε ένα δέντρο, έναν θάμνο σαν αυτόν. Είδα «μάζες» από τραυματίες πεσμένους στο έδαφος κι εγώ ήμουν κρυμμένος στο δέντρο και προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει».

Ο χώρος του φεστιβάλ – με τρεις σκηνές, χώρο για κάμπινγκ και χώρο για μπαρ και φαγητό – βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στο Κιμπούτζ Ρε-ιμ. Δεν απέχει πολύ από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία οι τρομοκράτες της Χαμάς διέσχισαν τα ξημερώματα για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους. Διείσδυσαν σε πόλεις και χωριά, παίρνοντας ομήρους δεκάδες ανθρώπους.

Ο θαμώνας του φεστιβάλ Adam Barel είπε στη Haaretz ότι όλοι στο πάρτι γνώριζαν ότι υπήρχε πιθανότητα εκτόξευσης ρουκετών στην περιοχή. «Ομως οι πυροβολισμοί ήταν σοκ».

Όπως πολλοί άλλοι, προσπάθησε να δραπετεύσει με το αυτοκίνητό του – αλλά ένοπλοι πυροβολούσαν εναντίον τους. Ετσι βγήκε κι έτρεξε. «Χτυπάνε στο ψαχνό », είπε. «Κρυφτήκαμε. Όλοι έτρεξαν κάπου να κρυφτούν».

 

Πολλοί θαμώνες του φεστιβάλ -όπως ο Ortel- κρύφτηκαν σε κοντινούς θάμνους για ώρες, ελπίζοντας να φτάσει ο στρατός και να τους σώσει.

«Έβαλα το τηλέφωνο σε λειτουργία σίγασης και μετά άρχισα να σέρνομαι μέσα σε έναν πορτοκαλεώνα», είπε ο Ορτέλ. «Οι σφαίρες σφύριζαν πάνω μου».

Η Gili Yoskovich είπε στο BBC πώς κρύφτηκε σε ένα περιβόλι. «Πήγαιναν δέντρο με δέντρο και πυροβολούσαν. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν γύρω μου. Δεν μπόρεσα ούτε να κλάψω, δεν έκανα τίποτα».

Τελικά, μετά από τρεις ώρες, άκουσε μερικές φωνές Ισραηλινών στρατιωτών και αποφάσισε να τρέξει προς τη σωτηρία.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε στο Channel 12 ότι έζησαν «τέσσερις-πέντε ώρες ταινίας τρόμου… Τρέχαμε σαν τρελοί, ήταν απλά τρελό».

 

«Ήταν μια σφαγή», δήλωσε ο Γιανίβ, διασώστης που κλήθηκε να βοηθήσει επί τόπου. Μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan News είπε: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου. Ήταν μια προγραμματισμένη ενέδρα. Καθώς οι άνθρωποι έβγαιναν από τις εξόδους κινδύνου, ομάδες τρομοκρατών τους περίμεναν εκεί. Υπήρχαν 3.000 άτομα στην εκδήλωση, οπότε μάλλον το γνώριζαν. Είχαν πληροφορίες».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Ανάλυση CNN: Γιατί τώρα το «Περλ Χάρμπορ του Ισραήλ»* Ο κρυφός στόχος της Χαμάς και ο ύπουλος ρόλος της Τεχεράνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: