Επίδομα θέρμανσης και για όσους «ζεσταίνονται» με ηλεκτρικό ρεύμα: Δύο προσεγγίσεις για την καταβολή του




Επίδομα θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν το χειμώνα με τα ίδια κριτήρια που θα ισχύσουν και για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, ξύλα, φυσικό αέριο ή πέλετ, θα χορηγήσει φέτος η κυβέρνηση.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

Αθροιστικά, περισσότερα από 2 ή ακόμα και 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να ενισχυθούν την τρέχουσα σεζόν με το ύψος του επιδόματος να ανέρχεται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν το καθιερωμένο επίδομα θέρμανσης με πόρους 237 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και επιπλέον 1 με 1,5 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν κονδύλια της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Όσοι δικαιούνται επιδότηση λόγω χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλων ή πέλετ θα λάβουν την επιδότηση με την υποβολή των σχετικών παραστατικών ενώ για όσους καίνε ρεύμα, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για την καταβολή του.

Η πρώτη βασίζεται στους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα. Όπερ σημαίνει χρήση ρεύματος για θέρμανση με κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ ή αντλίες θερμότητας.

Η δεύτερη προσέγγιση είναι να δοθεί – εννοείται με βάση τα κριτήρια – απλώς στα υπόλοιπα νοικοκυριά που δεν λαμβάνουν επίδομα πετρελαίου, τα οποία προφανώς ζεσταίνονται και αυτά με κάποιο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα αφορά όλους όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις.

  • 1. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
  • 2. Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • 3. Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Στο μέτωπο των κριτηρίων οι αλλαγές είναι δύο: η αύξηση του εισοδηματικού ορίου για οικογένειες και η καθιέρωση κόφτη τζίρου (έως 80.000 ευρώ) για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνεπώς: δικαιούχοι επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα των οποίων το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το κρύο που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25%, με το μέγιστο ποσό να φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

Πηγή: ertnews, Κ. Τσαβάλος

Στο στόχαστρο οι μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν αποκλειστικά με μετρητά: Σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλεται έξτρα φόρος 33%

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: