Ενταση στην Ιερουσαλήμ: Nεκροί δύο Παλαιστίνιοι από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας, σκοτώθηκαν στη Γάζα μέλη ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ [βίντεο]

File Photo: Αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ σε επιχείρηση καταστολής βίας στην Ιερουσαλήμ EPA, ATEF SAFADI




Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αφού έριξαν φωτοβολίδες και πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες Τρίτη στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν την ώρα που μέλη της αστυνομίας συνόρων επιχειρούσαν στην περιοχή, πρόσθεσε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από τις φωτοβολίδες.

«Σε απάντηση στην απειλή για τη ζωή τους τα μέλη της αστυνομίας συνόρων άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο δραστών. Ο θάνατός τους επιβεβαιώθηκε αργότερα», σημείωσε η ίδια πηγή.

Τουλάχιστον 360.000 Παλαιστίνιοι ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την περιοχή της πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ. Περίπου 230.000 Ισραηλινοί διαμένουν επίσης εκεί.

Το χθεσινό περιστατικό είναι το πρώτο αυτού του είδους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Τέσσερις εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικες υπηρεσίες του ΟΗΕ νεκροί στη Γάζα

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (United Nations Relief and Works Agency – UNRWA) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τέσσερις εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι οποίοι ακολούθησαν το αιφνιδιαστικό μαζικό χτύπημα της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο.

Η διευθύντρια επικοινωνίας του ανθρωπιστικού οργανισμού, Ζουλιέτ Τουμά, από την έδρα της στο Αμμάν της Ιορδανίας γνωστοποίησε ότι δυστυχώς πλέον και η UNRWA συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα του πολέμου και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας, κυρίως εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, είναι ανώνυμοι ήρωες που βρίσκονται στις επικίνδυνες περιοχές παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε όσους τη χρειάζονται.

«Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους μας στη Γάζα, οι οποίοι μας διηγούνται ότι είναι τρομοκρατημένοι και βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.

Εκτός από τους νεκρούς, πολλοί άλλοι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και οι περισσότεροι έχουν χάσει συγγενείς και φίλους» αναφέρει συγκλονισμένη η κ. Τουμά.

Η εκπρόσωπος της UNRWA γνωστοποίησε ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών η υπηρεσία έχει αναγκαστεί να ελαχιστοποιήσει την ανθρωπιστική της δράση κλείνοντας για λόγους ασφαλείας σχολεία και κέντρα διανομής τροφίμων και επηρεάζοντας αρνητικά με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον 300 χιλιάδες παιδιά στην περιοχή.

Υπενθύμισε ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση αποκλεισμού εδώ και 16 χρόνια, που σημαίνει ότι τα πράγματα ήταν ήδη πολύ άσχημα, αφού τα δύο τρίτα του πληθυσμού βιώνουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εξαρτούνται άμεσα από τη βοήθεια που διανέμει η UNRWA.

«Δεν μπορεί ούτε να μπει, ούτε να βγει προσωπικό του ΟΗΕ από τη Γάζα, η οποία είναι εντελώς αποκλεισμένη από ανθρωπιστική βοήθεια» σημείωσε η Ζουλιέτ Τουμά, που κατέληξε κάνοντας έκκληση για τερματισμό του πολέμου και αποφυγή περαιτέρω απωλειών αμάχων, αφού «πολλοί άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας είναι η έβδομη φορά που βιώνουν μια σύγκρουση».

Mε πληροφοριες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Αλ Σίσι: Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια της χώρας, η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει την «εκκαθάριση» του παλαιστινιακού ζητήματος

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: