Ενώπιον διπλής ήττας ο καγκελάριος Σολτς: 9 εκατ. Γερμανοί ψηφίζουν σε Έσση και Βαυαρία με τους Χριστιανοδημοκράτες απόλυτο φαβορί

FILE PHOTO: Ενθουσιώδης υποστηρικτής του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Μάρκους Σέντερ ο οποίος είναι και ο επικρατέστερος των υποψηφίων για νίκη στις εκλογές. EPA/ANNA SZILAGYI




Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης, όπου διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το ποιες θα είναι οι νέες κρατιδιακές κυβερνήσεις.

  • Τα αποτελέσματα αναμένεται να προκαλέσουν νέους κραδασμούς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και έναν ακόμη πονοκέφαλο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η Έσση, που φιλοξενεί το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης, και η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας όπου βρίσκονται μεγάλες εταιρίες όπως η Siemens και η BMW, είναι μεταξύ των πλουσιότερων κρατιδίων της Γερμανίας.

  • Μαζί αντιστοιχούν επίσης περίπου στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας. Περίπου 9,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες στη Βαυαρία και περίπου 4,3 εκατ. στην Έσση.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο μπλοκ CDU/CSU και στα δύο κρατίδια, με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας της κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

  • Το Βερολίνο θα παρακολουθεί στενά τις εκλογές για να δει εάν το CDU/CSU μπορεί να επωφεληθεί, ή εάν τα κέρδη θα πάνε στο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που σταθερά ενισχύεται στις εθνικές εκλογές.

Οι ανησυχίες για εθνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, το κόστος της πράσινης μετάβασης και η στασιμότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν επισκιάσει τις προεκλογικές εκστρατείες και στα δύο κρατίδια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αναμένονται γύρω στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).

Οι δημοσκοπήσεις

Στη δημοσκόπηση για τη Βαυαρία, η CSU προηγείται με 37%, το οποίο ωστόσο αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το κόμμα που είχε επί δεκαετίες συνηθίσει στην αυτοδυναμία, ενώ ο κυβερνητικός της εταίρος, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, βρίσκεται στο 15%.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 16%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στο 9% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φθάνει στο 14%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται ότι θα παραμείνουν και πάλι εκτός κοινοβουλίου, με 3%.

Στην Έσση το CDU διατηρεί το προβάδισμά του με 32% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι βρίσκονται στο 17%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και το SPD, επικεφαλής του οποίου είναι η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Η κυρία Φέζερ επέλεξε – με τις ευλογίες του κόμματος και του καγκελάριου – να μην εγκαταλείψει τη θέση της στο υπουργικό συμβούλιο, προεξοφλώντας πιθανότατα το αρνητικό αποτέλεσμα για τον εαυτό της. Η AfD ακολουθεί με 16% και το FDP βρίσκεται στο όριο του 5%.

Σε πρώτη ανάγνωση, δεν προβλέπονται μεγάλες ανατροπές στα δύο κρατίδια. Επιπλέον, η ακροδεξιά, παρά την αναμενόμενη ενίσχυσή της, κατά 3-4 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, δεν θα καταφέρει να απειλήσει τις ισορροπίες, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει δηλαδή τα τελευταία χρόνια στα πρώην ανατολικά κρατίδια.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/dpa, Reuters, AFP

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: